Χρονόμετρο

    ΕΝΑΣ ΣΥΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΤΟΥ: Αλί Καντίρ: «Ευχαριστώ, Ελλάδα…»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ένας από τους 800 πρόσφυγες, που βρίσκεται στην Καβάλα, μιλάει για το πως έφτασε ως εδώ, τα ποσά που δαπανούν οι πρόσφυγες για να μπουν σ’ ένα δουλεμπορικό πλοίο και τους λόγους που επιλέγουν την Ελλάδα, για να περάσουν στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες 

     

     

     

    Οκτακόσιοι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ και κάθε ένας εξ αυτών των ανθρώπων, που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην Καβάλα, έχουν να πουν και τη δική τους ιστορία. Ένας από αυτούς, ο γιατρός Αλί Καντίρ, μίλησε στο «Χ» για το οδοιπορικό του, την περιπέτεια του μέχρι να περάσει στην Ελλάδα, όπως και για τους λόγους που επιλέγουν τελικά τη χώρα μας οι πρόσφυγες, ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

     

    Αρχικά, ο κ. Καντίρ, ανέφερε:

     

    «Έφυγα από την πόλη Αλίπου της Συρίας με αυτό το γκρουπ. Συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία  περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο (σ.σ. εννοεί το κολυμβητήριο)».

     

    Αναφορικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ ανέφερε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι παίρνουν 700 ευρώ ανά άτομο κι όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

     

    «Τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες – σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει 50.000 ευρώ σε κάθε ταξίδι».

     

    Όσο για τον δικό του προορισμό, αλλά και των συμπατριωτών του, που βρέθηκαν στην πόλη μας, τόνισε:

     

    «Εργάζομαι ως γιατρός. Για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία. Ξέρουμε ότι η Κροατία, τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία. Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, που είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100 – 200 δολάρια ή ευρώ σε μια οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του».

     

    Οι λόγοι που επιλέγουν οι πρόσφυγες την Καβάλα

     

    Ερωτηθείς για τους λόγους που επιλέγεται η Ελλάδα για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια κι όχι κάποια εναλλακτική διαδρομή από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, ο Αλί Καντίρ επισήμανε:

     

    «Είναι ο μόνος δρόμος, που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα. Όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να μπει στα σύνορα, κινδυνεύει να φυλακιστεί για 4 χρόνια. Αν πάμε από τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αφήσουν να περάσουμε. Να μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνα μας κι ότι βρουν επάνω μας. Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Μάλιστα, δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα».

     

    Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην πόλη της Καβάλας

     

    Καταλήγοντας, ο κ. Καντίρ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον λαό και τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας για την παροχή βοήθειας στον ίδιο και τους συμπατριώτες του:

     

    «Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην πόλη της Καβάλας. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου, αφού είμαι γιατρός, τους συμπατριώτες μου. Ευχαριστώ, Ελλάδα».

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.