Χρονόμετρο

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: «Τροχοπέδη τα έξι μίλια για τον κόλπο Ορφανού»

  Δημοσιεύτηκε στις

  «Περιορισμένη θα καταστεί η έρευνα», τονίζει ο Θάσιος στην καταγωγή γεωλόγος και συγγραφέας, αναφορικά με το υπαρκτό πρόβλημα με την Τουρκία για την αιγιαλίτιδα ζώνη  

  Η Θάσος, εκτός από ένα όμορφο νησί, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, είναι γνωστή για ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Ό,τι διαθέτει εδάφη με μεγάλο ορυκτό πλούτο, γεγονός από μόνο του να επηρεάσει τους γνώστες να ασχοληθούν με το θέμα, ακόμη και να προχωρήσουν στη συγγραφή ενός βιβλίου.

  Κάπως έτσι, αποτυπώθηκε μια τέτοια ιδέα στο μυαλό του Παναγιώτη Προέδρου, στον οποίο ανήκει το πόνημα «Ο Ορυκτός Πλούτος της Θάσου – Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», με την παρουσίαση του βιβλίου του να γίνεται σήμερα το απόγευμα (19.30) στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

  Αυτή είναι η δεύτερη παρουσίαση του έργου του κ. Προέδρου, καθώς είχε προηγηθεί αυτή στη Θάσο τον περασμένο Αύγουστο στις αποθήκες των μεταλλείων.

  Ο Π. Προέδρου μίλησε στο «Χ» για το πόνημά του, για τον πλούτο που διαθέτει η Θάσος μέχρι τις μέρες μας σε ορυκτά, για το φημισμένο μάρμαρό της, αναλύει το επίκαιρο θέμα του Πρίνου, ενώ καταθέτει την άποψή του ως προϊστάμενος της Δ.Ε.Π.-Ε.Κ.Υ. (εταιρεία που συστήθηκε για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θυγατρικής της Δ.Ε.Π. Α.Ε.) για το «αγκάθι» των έξι μιλίων, που μέχρι σήμερα βάζει φρένο στην ανεύρεση κι άλλων περιοχών με προοπτική να καταστούν μελλοντικά σε αξιόπιστα κοιτάσματα.

   

  «Διαχρονικό το μάρμαρο της Θάσου»

   

  «Το βιβλίο είναι μια ιστορική διαπραγμάτευση της εξόρυξης ορυκτού πλούτου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Από την εξόρυξη της ώχρας και τον τρόπο που αυτή έγινε από τους ντόπιους κατοίκους για την παραγωγή χρώματος. Στη συνέχεια στους κλασικούς χρόνους και την εξόρυξη χρυσού, υπάρχουν και ιστορικές πηγές από τον Ηρόδοτο. Μάλιστα, τα μεταλλεία του χρυσού υπάρχουν στην περιοχή των Κοινύρων. Ο χρυσός ανέδειξε τη Θάσο ως μια πόλη-κράτος εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων στον ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια, σε όλη τη διάρκεια της κλασικής και ελληνιστικής εποχής, είχαμε τον μόλυβδο, ενώ στη σύγχρονη εποχή, στις αρχές του 20ου αιώνα μιλάμε για την εξόρυξη ψευδαργύρου από γερμανική εταιρεία που έμεινε από το 1903 έως το 1914. Εξάχθηκαν τεράστιες ποσότητες στην περιοχή από τα Λιμενάρια μέχρι τον Σωτήρα, για μια Γερμανία που τότε προετοιμαζόταν για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα, στις δεκαετίες ’50 και ’60 οι εταιρείες Group και Χονδροδήμος εξορύσσουν σίδηρο, ενώ από τα αρχαία χρόνια έχουμε την εξόρυξη μαρμάρου, που κοσμεί ναούς, ταφικά μνημεία και σήμερα τη Μέκκα. Το μάρμαρο της Θάσου είναι διαχρονικό, που είναι και το μοναδικό ορυκτό που μπορεί να βγει σε αφθονία. Όλα τα υπόλοιπα μεταλλεύματα έχουν εξαντληθεί».

   

  «Θα είχαμε βρει κι άλλους Πρίνους»

   

   

  –          Νωρίτερα, πριν την ανακάλυψη πετρελαίου, είπατε πως νομίσαμε ότι στέρεψε το υπέδαφος της Θάσου. Σήμερα, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος; Ο Πρίνος στερεύει;

  «Θα έλεγα ναι και όχι. Έχουμε τον Πρίνο με δύο δορυφορικά κοιτάσματα, που συντηρούν οικονομικά την Ενεργειακή, μια ελληνική εταιρεία, που έχει υγιείς οικονομικές βάσεις και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παραγωγή του πετρελαίου. Το πρόβλημα μας, όμως, δεν είναι ότι στερεύουμε, δεν είναι γεωλογικό. Είναι πολιτικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε ως χώρα έρευνα πέραν των έξι μιλίων στην περιοχή. Αν δεν είχαμε πρόβλημα με τους γείτονες και μπορούσαμε να ερευνήσουμε στα δώδεκα μίλια, όπως γίνεται διεθνώς, τότε θα είχαμε βρει κι άλλους Πρίνους».

   

  –          Δημιουργούν σοβαρές προοπτικές οι έρευνες σε Κόλπο Ορφανού και Θερμαϊκό Κόλπο;

  «Αν δεν ξεφύγουμε από το πρόβλημα των έξι μιλίων, το ερώτημα πρώτα είναι τι κάνουμε; Σίγουρα, η προοπτική είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχει πρόβλημα και σε αυτές τις περιοχές. Η έρευνα περιορίζεται. Έξι μίλια είναι 11 χιλιόμετρα από τις ακτές, είτε της Θάσου είτε οπουδήποτε. Οι αναφορές για τον Κόλπο Ορφανού με τα σεισμικά που υπήρχαν από εκείνη την εποχή δίνουν μια προοπτική για κοίτασμα που μπορεί να αποφέρει 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο (110 εκατ. βαρέλια έχει δώσει έως σήμερα ο Πρίνος)».

   

  –          Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να τελειώνει μια και καλή μ’ αυτόν τον βραχνά;

  «Τριάντα χρόνια περιμένουμε τη λύση του. Εγώ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου περίμενα τη λύση αυτού του προβλήματος, που θα άνοιγε τον δρόμο σε όλους τους ερευνητές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα. Υπάρχουν προοπτικές για να βρούμε κι άλλα κοιτάσματα. Χωρίς να αναφερόμαστε σε μυθολογίες».

   

   ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ FORTUNA (4)

   

   

   

   

   

   

   

   

  «Ο Πρίνος έχει ζωή για πέντε ακόμη χρόνια»

   

  –          Το κοίτασμα της Θάσου για πόσο καιρό ακόμη έχει ζωή;

  «Όσο η τιμή παραμένει ψηλά και βγαίνουν νέες τεχνολογίες στην εξόρυξη θα υπάρχει ζωή. Αυτό δε θα είναι, όμως, για πάντα. Με τους σημερινούς ρυθμούς, στον Πρίνο υπάρχει ένας ορίζοντας λίγο πάνω από την πενταετία».

   

  –          Ποια είναι η άποψη σας για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου; Θα μπορούσε η Καβάλα να εκμεταλλευτεί τη μορφολογία της, τα δεδομένα και να μπορεί να βάλει το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση;

  «Η Καβάλα έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα. Ο αγωγός αερίου περνά έξω από την Καβάλα. Κακώς, τόσα χρόνια δεν έγιναν υποδομές για την οικιακή χρήση. Όσο για την υπόγεια αποθήκη, αυτή θα αξιοποιηθεί για στρατηγικούς σκοπούς, ώστε η χώρα μας να μην εξαρτάται ενεργειακά σε περίοδο κρίσης ή αν υπάρξει πρόβλημα με τους αγωγούς που τώρα κατασκευάζονται. Είναι μια φυσική δεξαμενή, η πιο κατάλληλη για αποθήκευση στον ελλαδικό χώρο. Πραγματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους που καθυστερούμε».

   

  –          Η Καβάλα είναι ενεργειακός κόμβος, όπως έχουμε ακούσει κατά κόρον τελευταία;

  «Από τη στιγμή που η ίδια η πόλη της Καβάλας δεν έχει φυσικό αέριο για οικιακή χρήση πώς να μιλάμε ότι είναι ενεργειακός κόμβος; Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη της Καβάλας; Το σύνθημα πρέπει να είναι: “Δώστε αέριο στην πόλη της Καβάλας”. Υποφέρουμε από ακριβή ενέργεια. Καιρός είναι όλοι οι φορείς να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο, να φύγουμε από το πετρέλαιο και να επωφεληθούμε είτε από τον ΤΑΡ είτε από το LNG. Όμως, ότι κάνουμε, πρωτίστως πρέπει να δίνουμε προσοχή στο περιβάλλον».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.