Χρονόμετρο

  ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ: Ο Τίμιος Σταυρός, η εγκατάσταση και ο Υπ/στργος Αθ. Δασκαρόλης.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το έτος 2007 με την τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας πίσω από τον μεγάλο Σταυρό, στο ύψωμα που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, διατυπώθηκα στον τοπικό τύπο της Καβάλας πολλά ερωτήματα για την ιστορία του τεράστιου αυτού Σταυρού. Ένα σημείο που είναι ορατό σε όλη την Καβάλα και αντιληπτό ακόμα στους περαστικούς της θαλάσσιας οδούς. Κάποιοι παλαιότεροι θυμήθηκαν ότι αυτό το σύμβολο έχει κάποια σχέση με τον πόλεμο της Κορέας. Ας πάρουμε, λοιπόν, το κουβάρι της ιστορίας και να το ξετυλίγουμε σιγά σιγά από την αρχή. Διοικητής το 1953 στην XI Μεραρχία της Καβάλας είχε αναλάβει ο Υποστράτηγος  Αθανάσιος Δασκαρόλης. Αυτός πριν μετατεθεί ως διοικητής πλέον στην Καβάλα είχε υπηρετήσει στο μέτωπο της Κορέας, ως Σύνδεσμος στο Γενικό Στρατηγείο των Ηνωμένων Εθνών Άπω Ανατολής, με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας. Από την θέση αυτή ήλεγχε τα Ελληνικά στρατεύματα στις εμπόλεμες Μονάδες του στα πεδία των μαχών της Κορέας. Όταν το 1951 άρχισαν οι αντεπιθέσεις των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών και με σημαντικές προελάσεις απελευθέρωσαν τα εδάφη της Νοτίου Κορέας. Σε όλες αυτές τις προελάσεις έβλεπε ο Αθ. Δασκαρόλης τους Αμερικάνους, να τοποθετούν πανύψηλους Σταυρούς σε εμφανή σημεία στα πεδία των μαχών και στους τόπους που με νίκες απελευθέρωναν. Αργότερα έμαθε ότι αυτή ήταν συνήθεια των Αμερικάνων. Κατά την διοίκησή του αυτή στην Κορέα, τα Ελληνικά στρατεύματα τιμήθηκαν από την διοίκηση της 8ης Στρατιάς με Διοικητή των Αρχιστράτηγο Μακ Άρθουρ. Η συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών χαρακτηρίστηκε σαν ‘’ανυπέρβλητη πολεμική τέχνη γενναίων ανδρών’’.

  Έπειτα, στην Καβάλα ο Υποστράτηγος επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη (Χρυσόστομο) και τις τοπικές αρχές του δήμου και της νομαρχίας. Ζήτησε την συγκατάθεσή τους να κατασκευάσει και να τοποθετήσει στο πιο εμφανές σημείο της πόλης έναν Σταυρό, ορατό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σκοπός του Δασκαρόλη ήταν να γίνει το σύμβολο του Σταυρού ένα χαρακτηριστικό έμβλημα της πόλης. Έλαβε την συγκατάθεση των αρχών του τόπου και το μηχανικό της Μεραρχίας εντός ολίγου χρονικού διαστήματος έστησε αυτόν τον Σταυρό στην συγκεκριμένη θέση που είναι έως σήμερα.

  Κάποιοι θεωρούν ότι στήθηκε για τους Έλληνες πολεμιστές στα πεδία των μαχών στην Κορέα, ως μνημείο πεσόντων. Ο στρατηγός, όμως, εμπνεύστηκε το Σταυρό από το θέαμα των Σταυρών που τοποθετούσαν οι Αμερικάνοι στην Κορέα. Επίσης, ο Σταυρός θεωρείτε έμβλημα και σημείο πίστεως της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας στους τόπους μας. Ας θυμηθούμε έναν ανάλογο Σταυρό στην Ασπροβάλτα στις εγκαταστάσεις της Αδελφότητος ‘’Λυδία’’.

   

  Τάσος Κυριακίδης

   

  Λαογράφος


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.