Χρονόμετρο

  Επένδυση LNG: «Ραντεβού» στα τυφλά!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η ΔΕΠΑ δεν έχει δώσει τα στοιχεία της επένδυσης στο ΤΕΕ ΑΜ

   

   

  Από Δευτέρα αναμένεται να παραδώσει η ΔΕΠΑ στην ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΑΜ τα στοιχεία για την επένδυση του πλωτού LNG, από τα οποία θα προκύπτει τόσο το σημείο της επένδυσης, όσο και η επικινδυνότητα της. Όπως είπε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κ. Δώρα Κουλουρά, εκπροσώπου της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ, ότι μόνο όταν έχουν όλα τα στοιχεία θα μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν για την επένδυση. Μιλώντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση με την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, αλλάζει ο χαρακτήρας της περιοχής καθώς γίνεται ενεργειακός κόμβος αλλά και η κατάσταση ασφαλείας της περιοχής. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Λάζαρος Βασιλειάδης επισήμανε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η αξιοποίηση της υπόγειας δεξαμενής στην θέση Κ (κοίτασμα νοτίου Καβάλας) η οποία έχει περιέλθει ως γνωστό στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, ότι έχει εγκαταλειφθεί η χωροθέτηση στην στεριά και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκύπτει η εγκατάσταση να είναι στο ένα χιλιόμετρο από τον λόφο της Ν. Καρβάλης. Επίσης ο κ. Βασιλειάδης αποκάλυψε ότι η ΔΕΠΑ δεν έχει σκοπό να παραδώσει στα στοιχεία της επένδυσης παρά μόνο την περιβαλλοντική μελέτη και θα τρέχουν οι φορείς, όπως είπε, με πίεση χρόνου να γνωμοδοτήσουν.

  Ακόμη ο κ. Βασιλειάδης, επισήμανε ότι στο χωροταξικό σχεδιασμό δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Ν. Καρβάλη και επίσης εξέφρασε την απορία του γιατί ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης προέταξε την δημιουργία δύο μονάδων LNG, στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, όπου το έργο είναι πιο ώριμο. Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι η εγκατάσταση θα είναι στα 10 χιλ. απόσταση από την ακτή της Ν. Μάκρης και μάλιστα σε ανοιχτή θάλασσα όπως είναι το Θρακικό πέλαγος, οπότε εξέφρασε την απορία γιατί στην Καβάλα που υπάρχει κλειστός κόμβος θα πρέπει να είναι τόσο κοντά στην στεριά. Στην συνέχεια παρέθεσε στοιχεία για την επένδυση της Αλεξανδρούπολης, στην οποία θα περιλαμβάνεται μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης. Καταλήγοντας σημείωσε ότι χωρίς τα στοιχεία δεν μπορεί να μιλήσει για την επικινδυνότητα της επένδυσης και κατηγόρησε την ΔΕΠΑ ότι δεν ενημερώνει την τοπική κοινωνία και την κρατάει στο σκοτάδι.

  Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, θύμισε ότι εξαρχής ήταν αντίθεση σε αυτή την επένδυση γιατί ανησυχεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Στην συνέχεια άρχισε να ανησυχεί με την επικείμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ (Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων)   για την προώθηση της επένδυσης με διαδικασίες (fast track), επίσης συνέδεσε το εσπευσμένο ενδιαφέρον με την έλευση του ισχυρού άντρα της GAZprom Αλεξέϊ Μίλλερ. Καταλήγοντας η κ. Τσανάκα ότι αν είναι να γίνει η επένδυση να γίνει πολύ μακριά από την ακτή. Ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος που θα συνοδεύεται με κινητοποίηση της καβαλιώτικης κοινωνίας (συλλαλητήριο). Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Παππάς μίλησε για ένα όγκο επένδυσης που θα μετατρέψει την περιοχή σε Σκαραμαγκά. Ο κ. Άρης Βέρρος ζήτησε πρώτα να αποφανθούν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας. Από την πλευρά των βουλευτών παρών ήταν μόνο ο Γιάννης Πασχαλίδης, που έδωσε στοιχεία για την επένδυση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει την θέση του για την επένδυση, σημειώνοντας όμως ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, όπως είπε χαρακτηριστικά «γι’ αυτό και λέω αοριστίες»!!!

  Ζητώντας τα μέλη του Δ.Σ. από τον κ. Πασχαλίδη να ξεκαθαρίσει την θέση του, απάντησε ότι «η θέση μου θα είναι η θέση του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου».

   

  Θεόδωρος Α. Σπανέλης

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.