Χρονόμετρο

    Η Καβάλα χάνει (και) το τρένο του συνεδριακού τουρισμού

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, ανοίγει τη συζήτηση για έναν τομέα τουρισμού, που η πόλη μας υστερεί, όταν σε όλη τη χώρα υπάρχει αυξητική τάση

     

    Την ώρα που η Ελλάδα σκαρφαλώνει ξανά στους είκοσι πρώτους προορισμούς του συνεδριακού τουρισμού παγκοσμίως και επανέρχεται με πρωταγωνιστικό ρόλο στον διεθνή ανταγωνισμό, στην Καβάλα τα μηνύματα αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμη.

    Κι αυτό, διότι η χώρα μας πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις το 2015, με 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα που ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ, με τα συγκεκριμένα νούμερα να είναι αυξητικά για το 2016 και οι προσδοκίες ακόμη μεγαλύτερες για το 2017.

    Το θέμα αυτό ανέπτυξε στο «Χ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ένα ζήτημα, που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια, επενδύοντας σε υποδομές, που θα είχαν προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας.

     

    «Πιο ενεργητική πολιτική τα επόμενα χρόνια»

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας θυμήθηκε τη συνάντηση που είχε κάνει προ διετίας με την πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου, για το εν λόγω ζήτημα, λέγοντας ότι «είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να βγούμε ενεργητικά μπροστά, ερχόμενοι σε επαφή με τους διοργανωτές συνεδρίων, γνωστοποιώντας τις υποδομές μας και να διαφημίσουμε την πόλη μας. Νομίζω η πολιτική μας πρέπει να πιο ενεργητική τα επόμενα χρόνια».

     

    Νικητής ο συνεδριακός τουρισμός στη «μάχη» με την κρουαζιέρα

    Ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε με αριθμούς στα κέρδη που έχει η πόλη μας από τη διοργάνωση μεγάλων επιστημονικών συνεδρίων έναντι εκείνων που αποφέρει στην τοπική κοινωνία η κρουαζιέρα. «Στην άτυπη κόντρα συνεδριακού τουρισμού και κρουαζιέρας, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, σύμφωνα και με μια πρόσφατη μελέτη του Επιμελητηρίου. Τα χρήματα είναι περισσότερα που αφήνει ένας σύνεδρος απ’ ότι ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου. Ένας σύνεδρος αφήνει 75 ευρώ στην τοπική οικονομία έναντι μόλις 30 ενός επιβάτη κρουαζιερόπλοιου. Και μάλιστα, το 2017, τα κέρδη από την κρουαζιέρα θα είναι ακόμη χαμηλότερα λόγω της κρίσης στην Τουρκία. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι, ο Ιατρικός Σύλλογος, οι ξενοδόχοι, η “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”, ώστε να καταθέσουμε τις ιδέες μας. Μαζί με τον αθλητικό τουρισμό, να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια και στον τομέα της διοργάνωσης των συνεδρίων, αντί να περιμένουμε παθητικά πότε θα μας βάλει στο καλεντάρι της μια επιστημονική εταιρεία».

     

    «Σημαντικό ρόλο οι νέες και εντυπωσιακές υποδομές»

    «Τα τελευταία χρόνια γίνονται 3-4 μεσαίου βεληνεκούς συνέδρια στην Καβάλα, τα οποία διοργανώνονται από επιστημονικές εταιρείες. Παίζουν τον ρόλο τους ορισμένα στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου, που είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων τέτοιων εταιρειών», ανέφερε αρχικά ο κ. Κροκίδης, συμπληρώνοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις συνδιοργανωτής είναι και ο Σύλλογος μας. Οι υποδομές μας είναι καλές, όμως θα μπορούσε και έπρεπε να είναι καλύτερες. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει το πολύ μεγάλο ξενοδοχείο να φιλοξενήσει πολύ μεγάλα συνέδρια ή να στηρίξει μαζί με άλλες μονάδες μια διοργάνωση που θα φιλοξενεί πάνω από 300 συνέδρους. Βλέπουμε στη γειτονική Δράμα, με την κατασκευή του “Hydrama” τη διοργάνωση 2-3 συνεδρίων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άρα, οι νέες υποδομές που εντυπωσιάζουν κι έχουν στόχο να προσελκύσουν τέτοιες διοργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο».

    Ο κ. Κροκίδης επισήμανε πως «είμαστε πίσω σε υποδομές. αυτό δεν κρύβεται, μια και πρέπει να γίνει μια επισκευή στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Το συνεδριακό κέντρο της Ιατρικής Εταιρείας στον Αμυγδαλεώνα δεν ανταποκρίνεται σε μεγάλα συνέδρια και επίσης αυτό της Νέας Καρβάλης, αλλά και της Λυδίας δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να στηρίξουν τέτοια συνέδρια. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση και να πέσουν χρήματα για την ανακαίνιση αυτών των χώρων. Κατά την προσωπική μου άποψη, στη συζήτηση αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους της Τοπικης Αυτοδιοίκησης χρειάζεται να μπει και το σωματείο των καφεζυθοπωλών και αρκετοί ακόμη κλάδοι. Να ανοίξει για τα καλά το παιχνίδι και η συζήτηση γύρω από ένα κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό ζήτημα για μια πόλη, που πρέπει να εκμεταλλευτεί κι άλλες δυνατότητες και να τις συνδυάσει με τη φυσική ομορφιά της», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.