Χρονόμετρο

  Συμεών Μαυρίδης – Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Χριστούπολης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η ημιαυτόνομη πολιτεία των αδελφών Αλεξίου και Ιωάννου στην Ανατολική Μακεδονία πριν την οθωμανική κατάκτηση 1342-1387

   

   

  Περιγραφή βιβλίου

  Τον 14ο αιώνα η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο) βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση. Εξ αιτίας των δύο εμφυλίων πολέμων που ανέκυψαν, σε διάστημα τριανταπέντε μόλις ετών, οι εδαφικές της κτήσεις είχαν συρρικνωθεί στη Μικρά Ασία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Εν μέσω της διαμορφωθείσης χαοτικής καταστάσεως, δύο μέχρι τότε άγνωστα αδέλφια από τη Μικρά Ασία, ο Αλέξιος και ο Ιωάννης, χωρίς να διαθέτουν επώνυμο, εμφανίζονται στο ιστορικό προσκήνιο γύρω στο 1342. Συμμαχώντας, την περίοδο του εμφυλίου, με τις δυνάμεις του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, και μετά το 1345 αυτενεργώντας, κατόρθωσαν, πολύ σύντομα, να δημιουργήσουν μια μικρή ημιαυτόνομη βυζαντινή πολιτεία, με επίκεντρο τη Χριστούπολη (Καβάλα), ελέγχοντας τα γειτονικά κάστρα στην Ανακτορούπολη (Νέα Πέραμος), τη Θάσο και τη Χρυσούπολη στον Στρυμόνα (περιοχή Αμφίπολης). Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, κατόρθωσαν με σιδηρά πυγμή να διατηρήσουν αδιαλείπτως, για περίπου μισό αιώνα, ελεύθερη την τοπική βυζαντινή παραθαλάσσια ηγεμονία τους, όταν όλες οι γειτονικές κτήσεις είχαν χαθεί πλην της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, ο θάνατος του Μεγάλου Πριμικηρίου Ιωάννη το 1386/1387 και η επιγενόμενη άλωση της Χριστούπολης το 1391 από τους Οθωμανούς, παρά την ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών της, έθεσαν ένα ακόμα χοντρό καρφί στο φέρετρο της παραπαίουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

   

  Χαρακτηριστικά της παρούσας έκδοσης, η εξονυχιστική διερεύνηση της διεθνούς, ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, καθώς και το εξαιρετικά πλούσιο εποπτικό υλικό, ήτοι ο σημαντικός αριθμός ιστορικών χαρτών που αποτυπώνει τις συνεχείς αλλαγές επικυριάρχων επί των άλλοτε εδαφών της χαινούσης τον 14ο αι. Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Βόρεια Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, αρχιτεκτονικά σχέδια, σχεδιαστικές και φωτογραφικές αποτυπώσεις μνημείων και εικόνων που συνδέονται με τη ζωή και το έργο των δυο πρωταγωνιστών,  ανασυνθέτοντας άγνωστες  ψηφίδες από τη δράση των αδελφών Αλεξίου και Ιωάννου, των τελευταίων υπερασπιστών της Χριστούπολης, που παρά τη σύγχρονη «αφάνειά» τους αγωνίστηκαν σθεναρά για την προάσπιση της περιοχής.

   

   

  Βιογραφικό συγγραφέα

  Ο Συμεών Νικ. Μαυρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα. Είναι κατά σειρά πτυχιούχος Νομικής (2005), Κοινωνικής Διοίκησης (2009) και Πολιτικών Επιστημών (2013) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιπλέον, διαθέτει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Διοίκηση του ΔΠΘ (2010) και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2015), καθώς και διδακτορικό δίπλωμα στο τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ (2014). Έκτοτε διδάσκει ως συμβασιούχος σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα. Έως το 2019 άσκησε μάχιμη δικηγορία ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Σήμερα υπηρετεί ως γραμματέας στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τα κάτωθι: «Το δίλημμα ελευθερία ή ασφάλεια στην ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής και η περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών», Νομική Βιβλιοθήκη, 2015, «Η τρομοκρατία και το δικαίωμα στην επανάσταση», Ξυράφι, 2016, «Το ζήτημα της εκτελεστότητας των πράξεων των εκκλησιαστικών αρχών», Παρατηρητής της Θράκης, 2018, “The right of revolution, Scholars’” Press, 2018.

   

   

  Έτος Έκδοσης: 2020

  Αριθμός Σελίδων: 208

  ISBN: 978-618-5001-55-1

  Σχήμα Βιβλίου: 17×24 εκ.

  Τιμή Βιβλίου: 20€

   

   

  ΕΚΔOΣΕΙΣ

   

  / Έναντι Πανεπιστημιούπολης / 69150 Κομοτηνή / Τ. 25310 72486

  / e-mail. [email protected] / www.paratiritisbooks.gr

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.