Χρονόμετρο

  “Εκβιασμός” για πετρέλαιο!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Θυμήθηκα μια ιστορία παλιά, που όμως έλαβε χώρα εδώ στην Καβάλα, πριν από δέκα – δώδεκα χρόνια. Τότε στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ήταν διευθύνων σύμβουλος μια μεγάλη μορφή από την Αργεντινή, ο οποίος ήθελε σώνει και καλά να βγάλει πολύ μεγάλη ημερήσια παραγωγή, γιατί η τότε μητρική εταιρία η REGAL είχε ανάγκη από ρευστότητα που ήθελε να την αντλήσει από το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

   

  Επειδή το πετρέλαιο που ήθελε να παρουσιάζει ως ημερήσια παραγωγή, δεν υπήρχε, έκανε κάτι που μπορεί να δημιουργεί εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά για λίγο, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η μέθοδος είναι απλή, αλλά επικίνδυνη. Λέγεται «εκβιασμός του πηγαδιού», το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγεις τέρμα τις βάνες παραγωγής – στην πραγματικότητα εκεί που το τσοκ παραγωγής είναι στα συνηθισμένα επίπεδα των 22/64, το πας στο τέρμα στα 64/64 – οπότε κυριολεκτικά το «ξεζουμίζεις» το πηγάδι, το οποίο σου δίνει πολύ υψηλή παραγωγή, αλλά σε λίγες ημέρες πέφτει κατακόρυφα. Στην ιστορία μας ο τότε διευθύνων το ξεζούμισε τόσο πολύ που το κατέστρεψε!!! Το αποτέλεσμα ήταν ότι σταμάτησε τελείως η παραγωγή για πολλά χρόνια και αυτό είναι ένα από τα πηγάδια που άνοιξαν και πάλι από τις πρόσφατες πετυχημένες γεωτρήσεις. Για δέκα και πλέον χρόνια δεν έβγαζε πετρέλαιο, γιατί ήταν «σμπαράλια»!!!

   

  Συνήθως αυτή την πρακτική που είναι τόσο επικίνδυνη την ακολουθούν εταιρίες που είναι σε απελπιστική κατάσταση και πρέπει να δημιουργήσουν εντυπώσεις για να βρουν ρευστό. Τότε η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ήταν σε αυτή την κατάσταση.

   

  Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι μετά την επαναλειτουργία των πετρελαίων της Καβάλας, το 2000 και μετά την αποχώρηση των Καναδών, είχαμε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παραγωγή, γύρω στα 8.000 βαρέλια την ημέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ξαναπιάσει αυτά τα επίπεδα, κάτι που ευχόμαστε να γίνει με το εν εξελίξει επενδυτικό πράγματι και να έχει και διάρκεια!!! Ειδικά τώρα, με το δάνειο των 75 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) όλα γίνονται πιο εύκολα!!!

   

  Θ.Σ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.