Χρονόμετρο

  Που βρίσκονται οι Φίλιπποι;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μερικές φορές απορώ για το που θα μας βγάλει αυτή η ιστορία της ένταξης των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, της UNESCO. Βλέπω ότι έχουν περάσει πάνω από έξη μήνες από την στιγμή της απόφασης ένταξης των Φιλίππων και μετά τα πρώτα πανηγύρια έπεσε η πλήρης αδράνεια.

  Πρώτα απ’ όλα δεν έγινε τίποτα για να το πανηγυρίσουμε… εδώ πανηγυρίζουμε άλλα και άλλα – η αλήθεια είναι ότι δεν χάνουμε ευκαιρία – αλλά για τους Φιλίππους τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό, δεν έγινε ούτε μια εκδήλωση, ούτε έτσι για δείγμα – για το τι σημαίνει αυτή η ένταξη!!! Μέχρι στιγμής όλοι έχουμε σταθεί ότι η ένταξη στην UNESCO είναι μια πιστοποίηση, χρήσιμη για την τουριστική προβολή, δηλαδή θα φέρει επιπλέον τουρίστες και έσοδα. Εντάξει, δεν λέω καλά αυτά, υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα… για παράδειγμα όλη αυτή η υπόθεση πως θα επηρεάσει το αρχαιολογικό έργο; Θα το επιταχύνει ή θα το επιβραδύνει;  Επίσης ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο είναι η Κρηνίδες, ένας σημαντικός και πολυπληθής οικισμός, πως θα επηρεαστούν, οι όροι δόμησης, η εμπορική αξία της γης, η χρήση της γης και η τοπική οικονομία;

  Αυτά είναι μερικά ζητήματα. Δεν είναι όμως τα μόνα.

   

  Επιπλέον υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την προετοιμασία των Φιλίππων για να δεχθεί ένα αυξημένο αριθμό επισκεπτών αλλά και για να καλύψει τις απαιτήσεις της UNESCO. Από το χώρο της στάθμευσης, τις διαδρομές, τις στάσεις για θέαση του αρχαιολογικού χώρου και πολλά άλλα, θα πρέπει να γίνουν μελέτες, να περάσουν από το ΚΑΣ και να ξεκινήσουν τα έργα, εφόσον τακτοποιηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης. Θα ήταν παράληψη να μην σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ την αποξήλωση του οδοστρώματος της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμα που διχοτομεί τον αρχαιολογικό χώρο.

  Απ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει τίποτα γιατί δεν υπάρχουν μελέτες. Επίσης δεν έχει συσταθεί καν το συντονιστικό όργανο που θα εποπτεύει όλες αυτές τις ενέργειες και στο οποίο θα εκπροσωπείται, πέραν της Εφορίας Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Καβάλας!!!

  Με λίγα λόγια, έξι μήνες μετά την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, δεν έχει γίνει τίποτα!!! Και το καλύτερο ξέρετε ποιο είναι; Το γεγονός ότι δεν ανησυχεί κανείς!!!

   

  Θ.Σ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.