Χρονόμετρο

  Η πορεία προς την UNESCO

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η υπόθεση της διεκδίκησης από τους Φιλίππους μιας θέσης στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μια δύσκολη υπόθεση, όπου πέρα από την χρήση των εργαλείων της επικοινωνίας, έχει ανάγκη και από συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Η επικοινωνία καλύπτει την μία πλευρά που είναι η γνωστοποίηση της υποψηφιότητας και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, για το τι σημαίνει αυτό το βήμα που έχει δρομολογηθεί.

  Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι ότι πρέπει να γίνουν έργα, τόσο εντός του αρχαιολογικού χώρου με ευθύνη και χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

  Καταλαβαίνετε ότι όταν η συζήτηση φτάνει στα έργα, γίνεται λίγο στενάχωρη, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δεσμεύσουν χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων, σαφώς και θα προέλθει από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά για να συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα, το ένα είναι να το θέλει η σημερινή κυβέρνηση και το δεύτερο αφορά την γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.

  Αν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο δρόμος προς την UNESCO είναι στρωμένος με αγκάθια, θα αρκεστούμε στο ότι σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

   

  Η κομπίνα με τα οδοιπορικά

   

  Με εντυπωσιάζει όλο και περισσότερο η κυβέρνηση, αυτή που κατήργησε τους ειδικούς συμβούλους των υπουργών γα να κάνει οικονομία και να μπορεί να προσλάβει εκ νέου  τις καθαρίστριες!!!

  Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε, αυτό για την διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στο άρθρο 24 προβλέπετε, η πρόσληψη ειδικών συμβούλων από τους υπουργούς, καθ’ υπέρβαση κάθε αριθμητικού περιορισμού, με μοναδική προϋπόθεση να είναι εθελοντές!!! Δεν θα υπάρχει γι’ όλους αυτούς καμία αμοιβή και καμία άλλου είδους οικονομική απολαβή, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα!!!

  Αλήθεια, είναι το καλύτερο ανέκδοτο που έχω ακούσει. Μου θυμίζει μια πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα στην αντιπεριφέρεια Καβάλας πριν λίγα χρόνια. Υπάλληλος περιφερειακής υπηρεσίας με έδρα την Καβάλα, επί χρόνια πληρώνονταν κάθε μήνα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις του, από την Καβάλα στην Κομοτηνή, όπου το τελικό ποσό που εισέπραττε ήταν περισσότερο από το μισθό του!!! Όντας προϊστάμενος, έβγαζε για τον εαυτό του εντολές μετακίνησης!!!

  Δεν χρειάζεται να καταλάβει κανείς ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε στήσει κομπίνα!!! Δήλωνε ότι καθημερινά πηγαινοέρχεται στην Κομοτηνή, μάλιστα κάποιες μέρες το έκανε και δύο φορές (!!!), για να μπορεί να παίρνει τα ουκ ολίγα χρήματα των οδοιπορικών. Ακόμη και σήμερα στο διοικητήριο το συζητάνε το περιστατικό, καθώς αυτή η κομπίνα τελείωσε όταν συνταξιοδοτήθηκε,  ο εν λόγω προϊστάμενος!!!

   

   

  Μ.Κ.Ο. η κυβέρνηση;

  Βέβαια, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε καχύποπτοι με όλα, ας θεωρήσουμε ότι η κομπίνα με τα οδοιπορικά δεν θα ισχύσει με όλους τους ειδικούς συμβούλους των υπουργών. Αναρωτιέμαι όμως, αυτό το μέτρο που αποσκοπεί;

  Να είναι μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας; Δεν μπορεί να είναι, πάρα μόνο της αεργίας, καθώς ο απασχολούμενος δεν θα έχει απολαβές. Να είναι μια πρωτοβουλία για να δοθεί στους νέους – με το ανάλογο πιστοποιητικό βέβαια κοινωνικών φρονημάτων – η ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν; Εκτός και αν τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι τόσο ταπεινά, όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ζητούμενο να είναι η συγκρότηση κομματικού στρατού, μέσα στα υπουργεία και σε δεύτερο χρόνο να βρουν και κανένα «πρόγραμμα ενίσχυσης» των εθελοντών, που έχουν συγκεκριμένη προϋπηρεσία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!!! Μήπως το έργο με τους εθελοντές δεν το είδαμε και στο Δήμο Καβάλας σχετικά πρόσφατα;

  Σε κάθε περίπτωση όμως, πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε εθελοντές; Μπορεί μια κυβέρνηση να είναι, Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) και να απασχολεί εθελοντές; Αλήθεια, γιατί δεν δίνουν αυτή τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις, να απασχολούν εθελοντές με μοναδική υποχρέωση να τους καταβάλουν μόνο τα οδοιπορικά;

   

  Μια υπόθεση από τα παλιά…

   

  Χθες, σε αθηναϊκή ειδησεογραφική σελίδα «έσκασε» θέμα, ολίγον τι «μπαγιάτικο»!!! Είναι μια υπόθεση που μας έρχεται από το 2013, τέτοια εποχή ήταν, όταν η τότε κυβέρνηση ανανέωσε την σύμβαση των πετρελαίων του Πρίνου, για άλλα 25 χρόνια. Τότε λοιπόν, είχε κατηγορηθεί η κυβέρνηση και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης ότι πήγαν στην Βουλή, με εισηγήσεις που τους είχε υπαγορέψει η Energean oil & gas!!!

  Όπως λέει το ρεπορτάζ που μας έρχεται με δύο χρόνια καθυστέρηση, η Energean μπήκε ως ανάδοχος, για να πάρει πάνω της τα κέρδη και να αφήσει την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ να βουλιάξει από τα χρέη… Διαβάζοντας κανείς το ρεπορτάζ καταλαβαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα, έκαναν μεγάλη αβάντα στην Energean που είχε να κερδίσει πολλά εκατομμύρια από αυτή την υπόθεση, άρα συμπεραίνει κανείς πώς και οι πολιτικοί δεν βγήκαν χαμένοι. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ «Μαριονέτες πετρελαϊκής εταιρείας υπουργοί και βουλευτές» όπου μιλάει για σοβαρό θέμα διαπλοκής!!!

  Δεν θεωρούμε ότι το θέμα βγήκε τυχαία, κάτι κρύβει η αναμόχλευση αυτή και πολλές φορές δεν είναι το προφανές, δηλαδή ο στόχος μπορεί να μην είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι τώρα είναι και εκτός Βουλής, αλλά να σχετίζεται με σημερινά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν!!!

   

  Ο… κακός της υπόθεσης

  Τέσσερα καταστήματα οδηγήθηκαν σε κλείσιμο εξαιτίας της μη τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου μέσα στο 2014, όπως ανέφερε ο διευθυντής υγείας Π.Ε. Καβάλας, Χρ. Παπαδόπουλος, ενώ άλλο ένα πρόκειται να κλείσει εντός των επόμενων ημερών, επαναλαμβάνοντας ότι αναγκάζεται ο ίδιος να φαίνεται «σκληρός» απέναντι στους επαγγελματίες, αφού η εφαρμογή του νόμου δε γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλη τη χώρα.

   

  Τα είπε με Φούχτελ ο Αμοιρίδης στο Βερολίνο

  Επαφές με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα είχε ο Μιχάλης Αμοιρίδης, κατά την πρώτη μέρα παρουσίας του στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ITB. O θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικωστα, ενώ στο περίπτερο του ΕΟΤ, όπου φιλοξενείται η Π.Α.Μ.-Θ. είχε συνομιλία με τη νέα υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρα και τον γ.γ. του Ε.Ο.Τ., Πάνο Λειβαδά. Αργότερα, ο κ. Αμοιρίδης συνέφαγε με τον Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ με τον όποιο συζήτησαν θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και την προώθηση της Π.Α.Μ.-Θ. ως προορισμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού για Γερμανούς.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.