Χρονόμετρο

    «Τρόικα»… στην ανασκαφή

    Δημοσιεύτηκε στις

    Δυστυχώς

    Γράφαμε την περασμένη Δευτέρα στο www.xronometro.comότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας και με γνώμονα αυτό που φαινόταν και στις φωτογραφίες με το άνοιγμα στον διαφραγματικό τοίχο, ότι δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι πιθανότητες ο τάφος στην Αμφίπολη, στο λόφο Καστά, να έχει συληθεί.

    Δυστυχώς οι εξελίξεις – για ακόμη μια φορά – μας επιβεβαιώνουν, ήδη οι αρχαιολόγοι, τα αθηναϊκά ΜΜΕ και τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για τις πολλές πιθανότητες που υπάρχουν να είναι συλημένος ο τάφος απ’  ότι πολύτιμο υπήρχε. Το μόνο παρήγορο σε αυτό το ενδεχόμενο είναι, οι τυμβωρύχοι να μπήκαν κατά την ρωμαϊκή εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι αφαίρεσαν τα χρυσά αντικείμενα και άφησαν όλα τα υπόλοιπα, τα οποία θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου.

     

     

    Ποιανού είναι ο τάφος;

    Χαιρόμαστε που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι αρχαιολόγοι και να υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος τάφος κατασκευάστηκε από τον Δεινοκράτη για να φιλοξενήσει την σορό του Μ. Αλεξάνδρου. Είτε βρεθεί μέσα ο Μ. Αλέξανδρος, είτε όχι αυτό δεν αλλάζει ούτε τη αξία του, ούτε τον χαρακτήρα του σαν ένα πολύ σημαντικό μνημείο. Αν δεν βρεθεί μέσα η σορός του Μ. Αλεξάνδρου, σίγουρα θα βρεθούν πολύ σημαντικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

    Την παραπάνω άποψη την διατυπώσαμε από την πρώτη ημέρα που άνοιξε η τελευταία φάση της ανασκαφής και πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να δικαιωθούμε και σε αυτή την εκτίμησή μας.

     

    «Τρόικα»… στην ανασκαφή

    Όσοι έχουν επισκεφτεί τον λόφο Καστά γνωρίζουν καλά ότι υπάρχει μια πανέμορφη θέα από εκεί ψηλά, προς την Αμφίπολη και τον Στρυμόνα… Και μπορεί ο χώρος της ανασκαφής να είναι κλειστός για τους μη εξουσιοδοτημένους και διαπιστευμένους… για να μην δούμε διαβαθμισμένους… αλλά υπάρχουν πολλά πουλάκια στην περιοχή που κελαηδάνε….

    Ένα τέτοιο πουλάκι λοιπόν, ήρθε και μας είπε, ότι επειδή από το ΥΠΠΟ εκτίμησαν ότι στην πορεία της ανασκαφής έγιναν από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, πολλά λάθη – ίσως στην ανάγκη να δείξει έργο για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση –, που έθεσαν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του μνημείου λόγω προβλημάτων στην στατικότητα του – θέμα για το οποίο γράψαμε προχθές – πλέον το γενικό πρόσταγμα στη ανασκαφή δεν το έχει η κ. Περιστέρη, αλλά η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει σημαντική εμπειρία σε δύσκολες ανασκαφές… Την ομάδα πλαισιώνει και η γνωστή δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, η οποία αν δεν έχει άποψη και γνώμη για την ανασκαφή, σίγουρα έχει για το επικοινωνιακό κομμάτι…

     

    Παρών και το 2019;

    Τελικά ο απερχόμενος δήμαρχος Καβάλας (3 και σήμερα;) Κωστής Σιμιτσής πρέπει να πιστεύει πολύ στο φαινόμενο της μαζικής αμνησίας, αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η άποψή του ότι το 2019 θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος!!! Πιστεύει δηλαδή ότι στα επόμενα 5 χρόνια θα έχουμε ξεχάσει τα κακώς κείμενα της δημαρχιακής του θητείας;

    Πολύ αισιόδοξο τον βρίσκουμε;

     

    makis

    Νέες απόψεις

    Εκείνος που συνεχίζει να μας ξαφνιάσει είναι ο επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος μπορεί να μην κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος, προσέρχεται όμως στο νέο δημοτικό συμβούλιο ορεξάτος και πρόθυμος για να δουλέψει και να προσφέρει στην πόλη, ακόμη και από την θέση της αντιπολίτευσης.

    Όσο για τις θέσεις που θα εκφράσει, πήραμε μια γεύση από την τελευταία του ανακοίνωση, στην οποία θέτει το πλαίσιο των απόψεών του και φαίνεται να υπάρχει συνέχεια με την προεκλογική του πορεία.

    Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι αντιπολιτευτικά ο κ. Παπαδόπουλος θα κυριαρχήσει με τις θέσεις του στο νέο δημοτικό συμβούλιο, έναντι του κ. Σιμιτσή ο οποίος θα μείνει στην αναπόληση των παλιών καλών – για τον ίδιο και την παρέα του- ημερών;

     

     

    Το «συμβολικό» κεφάλαιο

     

    Οι Φίλιπποι σε καμία περίπτωση δεν είναι Ρώμη, στους ρωμαϊκούς χρόνους όμως ήταν μια μεγάλη πόλη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της αυτοκρατορίας. Να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά, στους Φιλίππους δόθηκε η μάχη το 42 π.χ. που καθόρισε το πολίτευμα της ρωμαϊκής κοσμικής εξουσίας και από την ίδια πόλη το 49 μ.χ. ξεκίνησε με τον Απόστολο Παύλο το μεγάλο ταξίδι του Χριστιανισμού που καθόρισε τα θεολογικά θεμέλια όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του δυτικού κόσμου…

    Αν ψάξετε θα δείτε πόσο μεγάλη συνάφεια έχουν τα δύο γεγονότα μεταξύ τους!!!

    Είπαμε λοιπόν ότι οι Φίλιπποι δεν είναι Ρώμη, δεν γίνεται όμως στην αιώνια πόλη να έχουνε 2 – 2,5 εκατομμύρια τουρίστες και εδώ να μην φτάνουμε τις 500.000 – 100.000 επισκέπτες το χρόνο… Κάτι δεν κάνουμε καλά! Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη περίπτωση – τόσο συνηθισμένη στην Ελλάδα – απαξίωσης του συμβολικού κεφαλαίου της

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.