Χρονόμετρο

  Βουλιάζει το φεστιβάλ Φιλίππων

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και η φετινή πορεία του Φεστιβάλ Φιλίππων το επιβεβαιώνει. Ο λόγος βέβαια για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος μη μπορώντας να αντιληφθεί ότι τιμές όπως 15 ευρώ το άτομο και 18 ευρώ το άτομο, είναι εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα, βλέπει τώρα εξαιρετικές θεατρικές δουλειές να παίζονται σε ένα άδειο κοίλον!!! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά  φέτος, παρουσίασε και ένα πρόγραμμα τόσο «ντοπαρισμένο» σε αριθμό εκδηλώσεων που δεν «πατάει» σε καμία στερεή βάση. Μόνο να θυμίσουμε ότι, τις εποχές των προκατόχων του κ.κ. Ιωάννου και Σίσκου, ο αριθμός των εκδηλώσεων του φεστιβάλ δεν ξεπερνούσε τις 4 + 4, με μια επιπλέον παιδική παράσταση, τουτέστιν το πολύ 9 παραστάσεις. Εκείνοι είχαν περισσότερο μυαλό και δεν φορτώνανε το πρόγραμμα με λογής – λογής παραστάσεις; Γι’ αυτό λέμε αυτό το «ντοπάρισμα» το μόνο που υπηρετεί  είναι ο βερμπαλισμός του κ. Γκόνη και φυσικά οι στιγμές μεγαλείου που νομίζει ότι ζει!!!

   

  Η παρουσίαση θιάσων μπροστά σε ένα άδειο θέατρο, αφού στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνάει τους 400 θεατές (εκ των οποίων τα μισά είναι προσκλήσεις), αφενός κοστίζει σε χρήμα, αφετέρου υπάρχει και ένα άλλος παράγοντας που δεν πρέπει διαφεύγει από έναν καλλιτέχνη. Ο παράγοντας αυτός έχει να κάνει με την ψυχολογία των ηθοποιών όταν καλούνται να παίξουν μπροστά σε απειροελάχιστο κοινό!!! Αλήθεια τόσο δύσκολο ήταν να μην υπήρχαν φέτος διπλές παραστάσεις και ο συνολικός αριθμός αυτών να ήταν λιγότερος;

   

   

  Το «φάρμακο»…

   

  Άργησε όμως ο κ. Γκόνης να καταλάβει τι γίνεται και λογικό να συμβαίνει αυτό σε κάποιον που οι ετήσιες αποδοχές του είναι πολλές χιλιάδες ευρώ!!! Ως αντιμετώπιση του προβλήματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής επέλεξε να ξεκινήσουν να μοιράζονται σε κάθε παράσταση, 300 δωρεάν προσκλήσεις, οι μισές σε ανέργους και οι άλλες μισές σε φοιτητές!!!

   

  Μα καλά αν ήθελε να κάνει «κοινωνική πολιτική» γιατί δεν το ανακοίνωσε από την αρχή; Επιπλέον, κατά πόσο αυτή η διανομή των δωρεάν προσκλήσεων συνάδει με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί ανάμεσα στο ΔΗΠΕΘΕ και τους θιάσους; Κατά πόσο έχουν ενημερωθεί και κατά πόσο έχουν συμφωνήσει οι θίασοι, αφού αυτό θα σημαίνει λιγότερα έσοδα; Εκτός και αν το ΔΗΠΕΘΕ έχει σκοπό να καλύψει τη ζημιά τους!!! Μάλλον κουλουβάχατα έχει γίνει η ιστορία αυτή!!!

   

  Φυσικά, τα βάσανα του φεστιβάλ Φιλίππων φέτος δεν σταματάνε σε αυτές τις άκρως ερασιτεχνικές προσεγγίσεις, αλλά έχουν να κάνουν και με μια πολύ αρνητική συγκυρία που εκφράζεται με τις συνεχείς ματαιώσεις παραστάσεων. Τελικά αυτό που δεν έκανε ο κ. Γκόνης, δηλαδή ένα σφικτό και οικονομικό πρόγραμμα θα το κάνει η ζωή!!!

   

  Ελπίζουμε, να τα βλέπει αυτά η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και να βάλει ένα «φρένο» στην τόση προχειρότητα και στους σχεδιασμούς εκτός πραγματικότητας!!! Ο κ. Γκόνης ζει ακόμη στην εποχή πριν την πτώχευση της χώρας και αυτό φαίνεται!!!

   

  Θ.Σ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.