Χρονόμετρο

  Περί μνημείων

  Δημοσιεύτηκε στις

  Περί μνημείων

  Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλά λέγονται περί συντήρησης μνημείων, με αφορμή την ανακατασκευή του μεντρεσέ στις Καμάρες και τις επιθέσεις κατά του αντιδημάρχου Τεχνικών Θόδωρου Μουριάδη, θέλουμε να θέσουμε και μια άλλη διάσταση. Δεν θα αναφερθούμε στα βυζαντινά μνημεία εντός και πέριξ της πόλης που ρημάζουν κυριολεκτικά, κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα πολιτών και αρχαιολόγων. Θα αναφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο μνημείο που είναι αυτό που βλέπετε στην διπλανή φωτογραφία και το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, σε μια λίγο δυσπρόσιτη περιοχή, μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, αλλά ορατό από πολλά σημεία. Συγκεκριμένα βρίσκεται βόρεια και ανατολικά από το Περιγιάλι, ίσως πολλοί να το γνωρίζουν ως «βουλγάρικος πύργος»… Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι είναι ανιστόρητοι γιατί έχει μια μικρή δόση αλήθεια, καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές ως παρατηρητήριο – φυλάκιο.

  Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για έναν βυζαντινό πύργο, μέρος της άμυνας της Χριστουπόλεως, από τον οποίο επόπτευαν την αρχαία Εγνατία. Μάλιστα συνοδεύεται από ένα διατείχισμα, λίγα μέτρα πιο πάνω το οποίο κάλυπτε την βόρεια και ανατολική πλευρά του, καθώς ήταν ένα σημείο που δεχόταν επιδρομές. Όποιος θέλει να διαβάσει κάτι περισσότερο για το συγκεκριμένο μνημείο αλλά και γενικότερα για την οχύρωση του συγκεκριμένου σημείου στα ανατολικά της πόλης δια μέσου των αιώνων δεν έχει παρά να ανατρέξει στο άρθρο του Στέλιο Βαρυπάτη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του «Χ», www.xronometro.com όπου υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες.

  Το έχουν καταστρέψει

  Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, το εν λόγω μνημείο το έχει εγκαταλείψει η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην τύχη του και ρημάζει… χτυπημένο από τους αέρηδες, την φθορά του χρόνου και την βλακεία των ανθρώπων. Κάποιοι αχαρακτήριστοι, θέλοντας να δηλώσουν την ελληνικής τους «ταυτότητα» ανέβηκαν μέχρι εκεί και με μπογιές ζωγράφισαν την ελληνική σημαία!!! Ουσιαστικά κατέστρεψαν το μνημείο για να ζωγραφίσουν μια σημαία!!! Λες και υπήρχε λόγος… Φυσικά για να καθαρίσει τώρα χρειάζεται αμμοβολή κάτι που το θεωρούμε απίθανο να συμβεί αφού για το συγκεκριμένο μνημείο καθώς και τα άλλα που υπάρχουν στην περιοχή, υπάρχει πλήρης αδιαφορία και απαξίωση από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία δεν φρόντισε να τοποθετήσει ούτε μια μικρή πινακίδα που να ενημερώνει για την ιστορική αξία του κτηρίου.

  Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: Ποιος θα προστατεύσει τα μνημεία από την βλακεία των ανθρώπων και την αδιαφορία των αρχαιολόγων; Κάθε απάντηση δεκτή.

  Επισκέπτες αλλά και παράπονα

  Την περασμένη Κυριακή επισκέφτηκε την Καβάλα ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο το Louis Aura, το οποίο παλαιότερα το είχαμε γνωρίσει ως Orient Queen. Για ακόμη μια φορά οι τουρίστες βρέθηκαν μπροστά σε μια κλειστή αγορά, οπότε από την μία είχαμε τα δικά τους παράπονα και από την άλλη των επαγγελματιών που υποστηρίζουν ότι και να ανοίξουν δεν βλέπουν πελάτη…

  Εκείνο που συμφωνούν όλοι είναι ότι με τους τουρίστες, είτε έρχονται δια θαλάσσης, είτε οδικώς, οι επιχειρήσεις που δουλεύουν είναι κύρια τα καφέ, τα εστιατόρια και φυσικά τα ξενοδοχεία στα οποία διανυκτερεύουν. Καταλαβαίνετε βέβαια και για ποιο λόγο τα καφέ ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, στην πόλη μας. Μέσα σε ένα μήνα έχουν λειτουργήσει τρία νέα καφέ και έπεται και άλλο, στο κέντρο της Καβάλας.

  Μήπως όμως όλα αυτά είναι και ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη αγορά ότι πρέπει να αλλάξει και να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των τουριστών;

   

  Θα ζητήσουν… Θα πάρουν;

  Στο σημερινό ραντεβού με τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο βουλευτής Γ. Πασχαλίδης και ο Αρχ. Γρανάς θα ζητήσουν την έλευση ενός ιατροδικαστή στο Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας. Μέχρι τώρα, ο νομός εξυπηρετείται για οποιοδήποτε περιστατικό από αυτόν των Σερρών. Οι δύο εκπρόσωποι της Π.Ε. Καβάλας θα ζητήσουν. Το θέμα είναι αν και τι θα πάρουν…

   

  Απολογήθηκαν για το ΒΙΟΠΑ

  Κοσμοσυρροή χθες στο δικαστικό μέγαρο για τις απολογίες στην υπόθεση του ΒΙΟΠΑ. Η αρχή έγινε το πρωί, με τον Ανδρέα Μπαλίκα που για μία ώρα κατέθεσε στον ανακριτή, του Κώστα Τζώτζου, του Θόδωρου Καλλιοντζή, ο οποίος έφτασε συνοδευόμενος από το συνήγορό του Γιάννη Μούτλια, έμεινε για πέντε λεπτά και αποχώρησε καθώς και του Άγγελου Τσατσούλη. Δεν επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα σε κανένα από τους κατηγορούμενους και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

   

  Για την ίδια υπόθεση είχε απολογηθεί την περασμένη Παρασκευή και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

   

  Στην πόρτα μας η λύσσα

  Την άποψη ότι το φαινόμενο της λύσσας θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα και στην Π.Ε. Καβάλας εξέφρασε χθες στο «Χ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας, Χ. Παπαδόπουλος. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η διαδρομή για να περάσει η νόσος από τα ζώα στον άνθρωπο είναι πολύ μεγάλη, μιλώντας για πολύ μικρές πιθανότητες μετάδοσης. Επίσης, σε δείγματα από 3-4 νεκρές αλεπούδες που ελέγχθηκαν στην Π.Ε. Καβάλας, αυτά ήταν «καθαρά». Γεγονός, είναι ότι στη γειτονιά μας υπάρχουν αρκετά κρούσματα. 15 φαινόμενα εμφανίστηκαν στο Κιλκίς, 4 στη Θεσσαλονίκη και 1 στις Σέρρες.

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.