Χρονόμετρο

  Οι γερμανικές αποζημιώσεις…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Οι γερμανικές αποζημιώσεις…

   

  Είναι πάρα πολύ θετικό ότι βρέθηκε μια ελληνική κυβέρνηση, να εγείρει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, για τις ναζιστικές θηριωδίες, καθώς επίσης και για το θέμα του κατοχικού δανείου. Σαφώς και υπάρχουν όλα εκείνα τα τεκμήρια που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια διεκδίκηση ακόμη και αν το Βερολίνο το αρνείται. Ωστόσο, η ιστορική εμπειρία πλημμυρίζει από παραδείγματα στα οποία ο νικητής σε μια αντιπαράθεση, δεν ήταν πάντα αυτός που είχε το δίκιο, αλλά αυτός που είχε την ισχύ.

  «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν» σημείωνε ο Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος Ανάχαρσις, ο οποίος έζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα και ήταν λάτρης της ελληνικής παιδείας.

   

  Η ένταξη της παραμέτρου της ισχύος είναι που διαχωρίζει τον πολιτικό ρεαλισμό από την ουτοπία. Αυτή η παραδοχή δεν καθιστά απλώς ένα στόχο εφικτό, αλλά είναι ένα δεδομένο που δεν μπορείς να το εξαιρέσεις για κανέναν λόγο, από ένα πολιτικό σχεδιασμό. Πριν μερικά χρόνια το ζήσαμε με τις αμερικανικές βάσεις, εμείς θέλαμε να τις διώξουμε, αλλά η απουσία μια σειράς από προϋποθέσεις δεν το επέτρεψαν.  Επειδή η Αριστερά έχει μια ροπή προς την ουτοπία, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!!!

   

  Μια μεγάλη παγίδα

   

  Πολύ φοβάμαι ότι την κατάληξη που είχε η υπόθεση με τις αμερικανικές βάσεις, μπορεί να έχει τώρα και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί ή η επίκλησή του να αξιοποιηθεί ως ασπίδα στις νεογερμανικές πιέσεις, αλλά αποτέλεσμα να μην φέρει. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε κάψει ένα χαρτί πολύ σημαντικό. Αναρωτιέμαι, υπάρχουν εκείνες οι διεθνείς συμμαχίες που θα επιτρέψουν την διαμόρφωση ενός μετώπου; Τι θέση θα πάρουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, ο μουσουλμανικός κόσμος και οι χώρος της Λατινικής Αμερικής;

  Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι τονώνει την εθνική μας περηφάνια και αξιοπρέπεια, να  θυμίζουμε στους Γερμανούς ότι μας χρωστάνε και αυτοί χρήματα, αλλά αυτό αρκεί; Γιατί αλήθεια, δεν επιλέγουμε αντί της μόνιμης αντιπαράθεσης και την επιθετικής φρασεολογίας να αξιοποιήσουμε και άλλα «εργαλεία» για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μας;

   

  Γιατί δεν τους θυμίζουμε ότι ο δικός μας αγώνας ενάντια στον Ναζισμό, με τίμημα, χιλιάδες νεκρούς, με κατεστραμμένες ζωές ανθρώπων που επιβίωσαν με σωματικά και ψυχικά τραύματα και με μια χώρα με κατεστραμμένες υποδομές, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον Ναζισμό και επέτρεψε στην μεταπολεμική Γερμανία να γίνει μια παγκόσμια υπερδύναμη,  η ισχύ της οποίας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν πριν από τον πόλεμο;

   

  Αν δουλέψει κανείς σοβαρά μπορεί να εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» με πολλά ακόμη στοιχεία, όμως οι «πατριωτικές» κραυγές και οι κινήσεις χωρίς στρατηγικό βάθος, εξυπηρετούν μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και όχι τα εθνικά συμφέροντα!!! Έτσι όπως γίνεται η διαχείριση του θέματος μάλλον κινδυνεύουμε να πέσουμε σε μια μεγάλη παγίδα!!! Οψόμεθα!!!

   

  Θ.Σ.

   

   

   

  Με μια διαφορετική ματιά

   

  Το πρόβλημα των Τεναγών των Φιλίππων, δεν είναι καινούργιο, αλλά ούτε και δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα, αλλά ούτε και μια βροχή είναι η αιτία του προβλήματος. Μόνο ένα στοιχείο θα μεταφέρω για να γίνει κατανοητό, σε πολλά σημεία το έδαφος έχει υποστεί καθίζηση που φτάνει μέχρι και 8 μέτρα από την αρχική του θέση!!! Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα δημιουργηθεί μια τεράστια λεκάνη που αντί να νερά να κυλούν προς τον ποταμό Αγγίτη, θα μαζεύονται στα Τενάγη.

   

  Αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και πόσο προέχει να καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι, φορείς και αγρότες, σε ένα μοντέλο διαχείρισης τόσο των υδάτων όσο και των καλλιεργειών που θα πρέπει να επιλέγουν. Παράλληλα με αυτά, θα πρέπει να γίνουν και μια σειρά έργα που θα διευκολύνουν την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν τα έργα να έχουν – μόνο – πυροσβεστικό χαρακτήρα αλλά να υπάρχει πρόβλεψη για την μείωση της επίδρασης των αιτιών του προβλήματος.

   

  Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η διαχείριση των υδάτων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής καλλιέργειας και είναι ένα κεφάλαιο που δεν μπορεί να σπαταλιέται.

   

  Το πρωί στον ΕΛ.Γ.Α., το απόγευμα Ο.Α.Κ.Α.

  Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος επισκέφθηκε, εκτός από τον κ. Αποστόλου και τα γραφεία του ΕΛ.Γ.Α. στην Αθήνα, όπου συζήτησε με τα στελέχη του για το θέμα αποζημιώσεων των παραγωγών ακτινιδίων της περιοχής του Νέστου, που επλήγησαν πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, το απόγευμα ως γνήσιος φίλαθλος της Α.Ε.Κ., βρέθηκε στο Ο.Α.Κ.Α. για να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας κόντρα στον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, όπου συνάντησε κι αρκετούς ακόμη Καβαλιώτες που ταξίδεψαν αυθημερόν για την πρωτεύουσα.

   

  Μονοκαλλιέργεια στοπ

  Στον Βαγγέλη Αποστόλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, επανέφερε και ένα ακόμη θέμα που έχει να κάνει με τους αγρότες των Τεναγών Φιλίππων, στους οποίους επιβάλλεται η μονοκαλλιέργεια, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα, το οποίο θα έδινε ίσως πολλαπλές λύσεις για το πρόβλημα της περιοχής.

   

  Έκανε την διαφορά

   

  Από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα, ο ένας εξ αυτών ο Τάκης Εμμανουηλίδης προσχώρησε στην τάση να μην αποδεχθεί τα βουλευτικά προνόμια που περιλαμβάνουν αυτοκίνητο με χρέωση στην Βουλή, και προσωπική ασφάλεια. Αυτό έγινε χθες γνωστό με ανακοίνωση που εξέδωσε.

  Ελπίζουμε και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν το δικό του παράδειγμα.

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.