Χρονόμετρο

    Ο κοινωνικός ρόλος

    Δημοσιεύτηκε στις

    Με λευκή επιταγή

     

    Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναισθηματική φόρτιση των πολιτών, έτσι ώστε να βγουν στις πλατείες και να την στηρίξουν στην διαπραγμάτευση, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μπορεί να έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες σε πάρα πολλές πόλεις, αλλά οι 10.000 συγκεντρωμένοι στην Αθήνα (και 15.000 αν προτιμάται) και οι 500 νοματαίοι στην Καβάλα, δεν είναι σοβαρή ανταπόκριση.

     

    Να φταίει το γεγονός ότι η λαϊκή εντολή είναι νωπή, οπότε οι πολίτες δεν βρήκαν λόγο για να βγουν στους δρόμους; Χωρίς να παραβλέπουμε βέβαια και το ζήτημα των χαμηλής θερμοκρασίας και του τσουχτερού κρύου. Να φταίει η χρόνια αδράνεια ή η αίσθηση της ματαιότητας αυτών των συγκεντρώσεων;

     

    Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πολίτες θεωρούν μεγαλύτερη τη δύναμη της ψήφου από τις φωνές και τα συνθήματα στις πλατείες. Εξάλλου μην ξεχνάει, ο χώρος της Αριστεράς, ότι τώρα το κύριο περίο δράσης του, δεν είναι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, αλλά η παραγωγή κυβερνητικού έργου. Ίσως να είναι κάτι που ακόμη, δεν το έχουνε συνειδητοποιήσει, ούτε και οι ίδιοι.

     

    Γιατί, πέρα από το μεγάλο ζήτημα που είναι στο τραπέζι, αυτό της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, τώρα υπάρχει και το ζήτημα των, πολλών, μικρών αποφάσεων που κάθε μία, αφορά και ένα ζήτημα της καθημερινότητας. Εκεί πολλές φορές κρίνεται και η επιτυχία ή όχι μιας κυβέρνησης.

     

    Ο κοινωνικός ρόλος

     

    Βέβαια μια αριστερή κυβέρνηση, αν θέλει να φύγει από τα σταλινικά πρότυπα, της κατάληψης των χειμερινών ανακτόρων (του Μεγάρου Μαξίμου εν προκειμένου), οφείλει και πρέπει, να κινηθεί και με όρους κοινωνίας. Αυτό απλά στην πολιτική οικονομία σημαίνει δημιουργία ανεξάρτητων κοινωνικών δομών, έξω και πέρα από το κράτος, στις οποίες θα ανατεθεί μέρος της διαχείρισης των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Ωστόσο, για να φτάσει εκεί, δεν αρκεί μια σύντομη αναφορά στην Βουλή, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά μια ενεργητική σχέση με την κοινωνία που θα επιτρέψει και θα αφήσει χώρο στους πολίτες για δράση…

     

    Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ούτε με καπελώματα, όπως μας έχει «διδάξει» πολλάκις η Αριστερά, αλλά ούτε και με βαρύγδουπες δηλώσεις, χρειάζεται ανοιχτό πνεύμα, το οποίο πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει και φυσικά πολύ δουλειά…

     

    Ανέκδοτο!

     

    Το μεταφέραμε όπως το ακούσαμε: Για την Μικρασιατική Καταστροφή φταίνε οι σύμμαχοι που μας άφησαν αβοήθητους, για τον Εμφύλιο πόλεμο φταίνε ο Εγγλέζοι, για την Χούντα και την Κυπριακή τραγωδία φταίνε οι Αμερικάνοι, για την Χρεωκοπία της χώρας φταίνε οι Γερμανοί… Εμείς δεν φταίμε για τίποτα;

     

    Ποιητική αδεία προσθέτουμε: Για όλα τα δεινά του τόπου φταίνε οι πολιτικοί που είναι πουλημένοι, διαφθαρμένοι και κοιτάνε μόνο την πάρτη τους… Ο.Κ. και ποιος τους ψήφισε;

     

    Απάντηση: Μήπως είναι καιρός να σταματήσομε να δίνουμε «λευκές επιταγές» και να κάνουμε χρήση του δικαιώματος του Πολίτη. Δικαίωμα που δεν εξαντλείται την ημέρα των εκλογών και μπροστά στην κάλπη. Δικαίωμα που έχει μια μεγάλη υποχρέωση: την ενασχόληση με τα κοινά!!! Τέρμα ο καναπές, τέρμα τη τηλεόραση, τέρμα η τεμπελιά!!!

     

    Θ.Σ.

     

    Κουίζ

    Ποιος πρώην βουλευτής πήγε σε κεντρικό καφέ της πόλης επί της Παύλου Μελά και ρώτησε στο μπαρ που βρίσκεται ένα άλλο καφέ (από τα πιο παλιά της Καβάλας) επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου; Μα καλά ακόμη και μέσα στην Καβάλα χάνεται;

     

    Η συμπάθεια αμοιβαία

    Από τη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη πέρασε πολύς κόσμος. Η δήμαρχος Καβάλας, Δ. Τσανάκα, οι Β. Παππάς και Κ. Μορφίδης, ο πρόεδρος του Αγρ. Συλλόγου, Θ. Καλπακίδης, οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε Παγγαίο και Νέστο, Θ. Μπόνος και Π. Αμπεριάδης. Οι Β. Παππάς και Θ. Καλπακίδης είχαν μια ιδιαίτερα θερμή συνομιλία. Είναι γεγονός πως μεταξύ τους υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια και δεν ξέρουμε αν αυτό μελλοντικά θα εκφραστεί και με διαφορετικό τρόπο. ¨Όπως με μια ενδεχόμενη συνεργασία στον πολιτικό στίβο…

     

    Δ.Μ.

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.