Χρονόμετρο

  «Απαράδεκτη η πρόταση» υπογράμμισε η Δήμητρα Τσανάκα για τα στρατόπεδα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η δήμαρχος Καβάλας επισημαίνει ότι με το έγγραφο της Υ.Α.Μ.Σ., τα βέλη πέφτουν πάνω στον τέως Υπουργό Δ. Αβραμόπουλο και περνά στην αντεπίθεση για όσα θα διεκδικήσει ο δήμος Καβάλας από το Υ.ΕΘ.Α.

   

  Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων η Δήμητρα Τσανάκα, με την οποία αναιρούνται όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων του δήμου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή που έφτασε στα χέρια της δημάρχου Καβάλας, ο αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κρασανάκης, που την υπογράφει, «καρφώνει» τον μέχρι πρότινος πολιτικό του προϊστάμενο, τον τέως Υπουργό ΥΕΘΑ, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στην εισαγωγή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου σας, που μας υποβάλατε, αναφορικά με την αξιοποίηση των στρατοπέδων, δεν έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία, καθ’ όσον δε διασφαλίζεται πλήρως και κατά δίκαιο τρόπο το συμφέρον της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και της τοπικής κοινωνίας(!)».

  Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για την αξιοποίηση των στρατοπέδων «Ασημακοπούλου» και «Κωτσάλου», η Δ. Τσανάκα ανέφερε στο «Χ» ότι θα ζητηθούν με την έγκριση και του σώματος πέντε διευκρινήσεις, όπως τις παρέδωσε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

   

  Αυτές έχουν ως εξής:

  – Το 50% των 60 στρεμμάτων είναι 30 στρέμματα. Το 50% των οικοδομήσιμων στρεμμάτων είναι 24, δηλαδή χωρισμένο στα δύο, αντιστοιχεί από 12 σε δήμο και ΥΕΘΑ. Με την προηγούμενη πρόταση, ο δήμος παραχωρούσε δύο οικοδομικά τετράγωνα, ενταγμένα στο Πολεοδομικό Σχέδιο, που έφταναν στα 13,6 στρέμματα.

  – Ο δήμος Καβάλας ζητά διευκρινήσεις ποια είναι η χρήση γης που επιθυμεί το Υπουργείο να έχουν τα οικοδομικά τετράγωνα, που ζητά ο στρατός (στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι χώροι πρασίνου και πολιτισμού).

  – Ο δήμος ζητά να πληροφορηθεί για τον συντελεστή δόμησης. Από το Γ.Π.Σ. ο συντελεστής ορίζεται στο 0,15, γεγονός που επιτρέπει ανέγερση κτηρίων σε επιφάνεια 1.800 τ.μ. από τα 12 στρέμματα.

  – Εφόσον ο στρατός τηρήσει την προηγούμενη συμφωνία (Απρίλιος 2014), τα δύο οικοδομήσιμα τετράγωνα του τομέα 8, μαζί με το οικόπεδο 2 του οικοδομικού τετραγώνου Γ711, που βρίσκεται στο στρατόπεδο Κωτσάλου, έχουν συνολικό εμβαδόν 13.759,50 τ.μ. και με συντελεστή 1, θα επιτρέψει το χτίσιμο και στα 13.759,50 τ.μ., όπου θα επιτρέπονται ανεγέρσεις κατοικιών, ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων. Για τη συμφωνία αυτή είχε γνωμοδοτήσει θετικά το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας από τον Αύγουστο του 2013.

  – Σε ότι αφορά την πρόθεση να κρατήσει η Στρατιωτική Υπηρεσία την ανατολική πλευρά του στρατοπέδου, η οποία είναι αδόμητη, δεν είναι πολεοδομικώς ορθή. Η πρόταση αυτή σημαίνει τεράστια οικοδομικά τετράγωνα, με πολύ στενούς δρόμους, ώστε να προκύπτει μεγαλύτερη οικοδομήσιμη επιφάνεια. Σύμφωνα με την δήμαρχο Καβάλας, αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της γειτονιάς αισθητικά και περιβαλλοντικά, διότι ένας αδόμητος χώρος πρασίνου, θα πυκνοδομηθεί.

  Η Δ. Τσανάκα επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει και ότι θα συνεχιστεί, ώστε να προασπιστούν τα συμφέροντα του δήμου Καβάλας.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.