Χρονόμετρο

    Στον Πρίνο το πρώτο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης CO2

    Δημοσιεύτηκε στις

     

    Το έργο έχει σχεδιαστεί από την Energean και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

     

    Τον δρόμο για την αδειοδότηση και την υλοποίηση του πρώτου έργου δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα ανοίγει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το έργο, που έχει σχεδιάσει η Energean και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, με πρόβλεψη ότι η πλήρης αδειοδότησή του θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2024, προβλέπει τη δημιουργία υποθαλάσσιας αποθήκης CO2 στη λεκάνη του Πρίνου. Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ο ορισμός φορέα υλοποίησης, και δεδομένου ότι τα υποθαλάσσια εδάφη του εξαντλημένου κοιτάσματος του Πρίνου ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, αποφασίστηκε να ανατεθεί ο ρόλος αυτός στην ΕΔΕΥ, διευρύνοντας το πεδίο δραστηριοτήτων της πέρα από αυτό των υδρογονανθράκων.

     

    Σύμφωνα με την τροπολογία, η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προβλέπεται η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΕΔΕΥ για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων και σκοπών, από πηγές και τρόπο που θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση.

     

    Η τροπολογία ανατρέπει τον σχεδιασμό της Energean όχι όμως και το ίδιο το έργο, για το οποίο η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει στην ανάθεσή του με διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού. «Θεμιτό, αρκεί να μην εξελιχθεί και αυτό το έργο όπως η αποθήκη Καβάλας που σχεδιάσαμε από το 2011 και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη», σχολιάζουν στην «Κ» κύκλοι της Energean. Η ΕΔΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διερευνήσει δυνατότητες ανάπτυξης και άλλων έργων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2. Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι το μικρό κοίτασμα του Κατάκολου, το οποίο επίσης έχει παραχωρηθεί στην Energean και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανάπτυξή του. Η δυναμικότητα αποθήκευσης CO2 στο κοίτασμα του Πρίνου υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τα 6 εκατ. τόνους, απορροφώντας για μια 20ετία το 50% των εκπομπών CO2 του συνόλου της ελληνικής βιομηχανίας αρχής γενομένης από το 2025.Η ΕΔΕΥ, σύμφωνα με την τροπολογία, θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της ασφαλούς λειτουργίας των αντίστοιχων έργων και θα εισηγείται στους αρμόδιους υπουργούς την έκδοση των προβλεπόμενων με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία κανονιστικών πράξεων. Μέσω των πράξεων αυτών θα καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης γεωλογικών σχηματισμών για αποθήκευση αερίων και υγρών στοιχείων και ενώσεων.

     

    Η τροπολογία του ΥΠΕΝ καθορίζει λεπτομερώς και τα έσοδα της ΕΔΕΥ. Θα προέρχονται από τη διάθεση με αντάλλαγμα των στοιχείων και των δεδομένων που κατέχει η ίδια. Επίσης, η εταιρεία θα εισπράττει αντάλλαγμα από την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα το αντάλλαγμα υπογραφής της σύμβασης, το αντάλλαγμα παραγωγής και την ετήσια ανά στρέμμα αποζημίωση που προβλέπονται από τις σχετικές συμβάσεις που υπογράφονται για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.

     

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.