Χρονόμετρο

  Στο έλεος του καιρού… και των συμφερόντων!

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Η είδηση της καταστροφής της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι, σε διάφορα σημεία του Ν. Καβάλας, μάλλον δεν είναι πια… είδηση, είναι ένα γεγονός μονότονα επαναλαμβανόμενο!!! Θα υποστηρίξει κάποιος ότι η γεωργική παραγωγή σε κάθε περίπτωση είναι έρμαιο του καιρού και γι’ αυτό είναι ευάλωτη και… για την προστασία του γεωργικού εισοδήματος, υπάρχει ο ΕΛΓΑ που φροντίζει να αποζημιώνει τις πληγείσες καλλιέργειες!!!

   

  Βέβαια, μην ξεχνάμε όμως ότι ο ρόλος του ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίζει να αλλάζει με σκοπό να περιορίζονται οι φροντίδες αποζημίωσης και να αυξάνει η ενεργή προστασίας της παραγωγής με διάφορες αντιχαλαζικές και αντιβροχικές μεθόδους. Η τεχνολογία προσφέρει διάφορες επιλογές για να μην φτάσουμε στην καταστροφή της παραγωγής.

   

  Και ενώ η Καβάλα, θεωρείται μια σημαντική περιοχή με πλούσια αγροτική παραγωγή και μάλιστα με προϊόντα υψηλής αξίας, όπως η ελιά και το σταφύλι, ο ΕΛΓΑ αρνείται να μας εντάξει στο δίκτυο των ζωνών της από αέρος ενεργής αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας. Το αίτημα έχει διατυπωθεί εδώ και μια 15ετία από τους φορείς των παραγωγών, αλλά καμία απόκριση!

   

  Και η απορία είναι γιατί δεν εισακούεται το αίτημα, αφού σε κόστος είναι χαμηλότερο από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια; Μια ξεκάθαρη απάντηση δεν έχει δοθεί, αλλά υπάρχει η άποψη που αποδέχονται πολλοί παραγωγοί και η οποία υποστηρίζει ότι για τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ είναι πιο επικερδές να δίνονται αποζημιώσεις παρά να υπάρχει ενεργή προστασία, μιας και πληρώνονται με μεγαλύτερες αμοιβές για να βγουν στην επαρχία και να κάνουν εκτιμήσεις των ζημιών.

   

  Δεν θέλω να πιστέψω αυτή την άποψη, αλλά το αντεπιχείρημα όσων την υποστηρίζουν είναι ότι η απόδειξη της ορθότητας της, είναι η αδράνεια που υπάρχει για την εγκατάσταση ενεργής προστασίας. Λέτε να έχουν δίκιο;


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.