Χρονόμετρο

    ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Έκθεση του Ιδρύματος Yad Vashem “SHOAH – Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Έκθεση του Ιδρύματος Yad Vashem “SHOAH – Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;”

     

     

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα την έκθεση “SHOAH – Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;” του Ιδρύματος Yad Vashem της Ιερουσαλήμ. Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

     

    Η έκθεση καλύπτει με ιστορικά ντοκουμέντα ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο, ξεκινώντας από τη ζωή των Εβραίων στην Ευρώπη πριν το Ολοκαύτωμα και καταλήγοντας στην απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την ήπειρο και την αξιοσημείωτη επιστροφή των επιζώντων στη ζωή. Τα panels διαθέτουν επεξηγηματικά κείμενα, εμπλουτισμένα με προσωπικές ιστορίες θυμάτων και αυθεντικές φωτογραφίες.

     

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο οι βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις συγκέντρωσαν τους Εβραίους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μεταφέροντάς τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Treblinka. Σχεδόν 1.500 Έλληνες Εβραίοι της Καβάλας θανατώθηκαν εκεί.

     

    Ιδρυμένο το 1953 στο Ισραήλ, το Yad Vashemείναι το επίσημο κέντρο μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της μνήμης των Εβραίων που δολοφονήθηκαν, στην απόδοση τιμής στους Εβραίους που πάλεψαν ενάντια στους Ναζί διώκτες τους, αλλά και σε όσους βοήθησαν ανιδιοτελώς τους Εβραίους που βρίσκονταν σε ανάγκη• καθώς και στην έρευνα του φαινομένου του Ολοκαυτώματος ειδικότερα και της γενοκτονίας γενικότερα, με στόχο την αποφυγή ανάλογων γεγονότων στο μέλλον.

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.