Χρονόμετρο

  ΣΤΗ ΜΕΣΟΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Το πανέμορφο μονοπάτι προς το σπήλαιο της ”Βοσκόβρυσης” (Τσομπάν Σουί)

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Βίντεο με στιγμιότυπα από την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου από μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας Σ.Χ.Ο. Καβάλας.

   

  Το όρος Παγγαίο, προσφέρει εξαιρετικές ορεινές διαδρομές για πεζοπορία, καθώς όλες έχουν εξαιρετική θέα, ωστόσο το μονοπάτι της Μεσορόπης, στην Σπηλιά “Βοσκοβρύση” (Τσομπάν Σουί), ξεχωρίζει γιατί διέρχεται από ένα τοπίο με πλούσια βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και βάθρες που το καλοκαίρι προσφέρονται για μια δροσιστική βουτιά.

  Επίσης η διαδρομή θεωρείται σχετικά εύκολη καθώς διαθέτει παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, προστατευτικούς φράκτες, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια.

   

  Το χωριό της Μεσορόπης βρίσκεται στο 36ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας- Θεσσαλονίκης. Η πεζοπορία ξεκινάει μέσα από το χωριό σε υψόμετρο 350 μέτρων από το σημείο που λέγεται “Ομβριός”, εκεί όπου γίνεται ο αγιασμός των υδάτων του χωριού! Η πορεία έπειτα γίνεται ανηφορική και οδηγεί μέχρι το σπήλαιο της “Βοσκόβρυσης” στα 1300 μ. Για την επιστροφή θα ακολουθήσετε την ίδια πορεία προς τα πίσω, εκτός και αν σας κρατάνε τα πόδια σας για μια δύσκολη διαδρομή που θα σας οδηγήσει σχεδόν στην κορυφή, στην βάση του Αυγού. Η διαδρομή στο σύνολό της απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση.

   

   

  • Συνολικό μήκος διαδρομής: 11 χιλ. (μπρος / πίσω)
  • Υψομετρική ανάβαση: 900 μ.
  • Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 5 – 6 ώρες
  • Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2/2+ (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)*
  • Κατάλληλο για παιδιά: 11+ (απαραίτητη η συνοδεία γονέα)

  Η χρήση πεζοπορικού παπουτσιού και πεζοπορικών μπαστουνιών είναι υποχρεωτική.

   

  *Σημείωση Βαθμού Δυσκολίας: Τεχνικά Εύκολο αλλά ΔΥΣΚΟΛΟ όσον αφορά την φυσική κατάσταση, καθώς το μονοπάτι είναι μόνιμα ανηφορικό για 5 χιλιόμετρα και επιστροφή από το ίδιο σημείο, που σημαίνει ακόμη 5 χλμ μόνιμης κατηφόρας.

  **Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μια μικρή πετσέτα σε περίπτωση που επιλέξετε να βουτήξετε τα πόδια σας στα ευχάριστα παγωμένα νερά των μικρών λιμνών που σχηματίζουν οι καταρράκτες!

   

  Για όσους καταφέρουν να φτάσουν στη σπήλαιο της «Βοσκόβρυσης» ( ή Τσομπάν Σουί») τους περιμένει μια πολύ δυνατή εμπειρία, καθώς αυτό διανοίγεται σε μάρμαρα και ασβεστόλιθους της Γεωτεκτονικής Μάζας Ροδόπης («ενότητα Παγγαίου»). Είναι (στην πραγματικότητα) μια καρστική πηγή υπερπλήρωσης, ένα υπόγειο ποτάμι δηλαδή. Η είσοδος στο σπήλαιο είναι εφικτή μόνο τις περιόδους, που οι βροχοπτώσεις είναι λιγοστές, αφού τους υπόλοιπους μήνες το σπήλαιο πλημμυρίζει.

   

  Το μήκος του σπηλαίου είναι 132,5 m. Η είσοδος σε αυτό γίνεται μέσω ενός μικρού ανοίγματος που έχουν δημιουργήσει οι καταπτώσεις ογκόλιθων της οροφής του σπηλαίου. Στο δεύτερο και ομορφότερο τμήμα του, η διατομή του μικραίνει, σχηματίζοντας έναν στενό διάδρομο, με ποικιλία όμορφων σπηλαιοθεμάτων. Στο τρίτο τμήμα του, το σπήλαιο πλαταίνει και βαθαίνει σχηματίζοντας μια λίμνη, στο πυθμένα της οποίας βρίσκεται το «σιφώνι», το οποίο τροφοδοτεί το σπήλαιο με νερό (ιδιαίτερα χαμηλής θερμοκρασίας).

   

  Περισσότερα μπορείτε να απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο:

  Video of the exploration and surveing of “Voskovrysi” Cave( or “Tsompan Sui”), in Pangaion Mt., which is actually an underground karstic river. The lenth of the cave is 133m.

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.