Χρονόμετρο

  Συνομιλίες στις ΗΠΑ: « μας ενδιαφέρει σφόδρα το ενεργειακό σταυροδρόμι Αν. Μακεδονία – ΘΡΑΚΗ – ΣΤΕΝΑ, αλλά εσείς συνεχίστε την μεταρρύθμιση της δυστυχίας του Ελληνικού Λαού»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

  ΤΡΑΜΠ ίδια γεύση ή  η ίδια πατάτα σαν τις άλλες που γεύτηκε ο Ελληνικός Λαός τα τελευταία επτά χρόνια.

  « μας ενδιαφέρει σφόδρα το ενεργειακό σταυροδρόμι Αν. Μακεδονία – Θράκη – Αλεξανδρούπολη – ΣΤΕΝΑ, αλλά εσείς συνεχίστε την μεταρρύθμιση της δυστυχίας του Ελληνικού Λαού»

  Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να βγει αβίαστα από τις πρόσφατες  κυβερνητικές επαφές στις ΗΠΑ αλλά υπάρχει και η ουρά του δράκοντα που μπορεί να κάνει ζημιά μεγάλη στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

  Ο Τούρκος ντυμένος πλέον με νέες ενεργειακές  συμμαχίες βλ . Ρωσία Turkish Streamκαραδοκεί να καταστρέψει όλο το projectτων δυτικών να εξασφαλίσουν αζημίωτα την ζεστασιά των κρύων χειμώνων τους μέσω της Ελλάδος που φρόντισαν να ξεγυμνώσουν πρώτα με τα μνημόνια .

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ των  ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη και κατ’ επέκταση ΣΤΕΝΑ

   

  « Εκτός των θεμάτων που σχετίζονται με τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας και τη βάση της Σούδας, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με αιχμή του δόρατος το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατασκευάζεται το έργο «Τερματικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο Βορείου Ελλάδας».

  Το δε ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για το έργο ήταν έντονο, καθώς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, δείχνοντας πως ήταν καλά «διαβασμένος» για τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.

   

  Ο Τραμπ αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρει τρομερές ευκαιρίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα project του TAP και IGB και των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να κάνουν εξαγωγές.

  «Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου (IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου  αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές» τόνισε ο κ. Τραμπ. https://www.pentapostagma.gr18 Οκτωβρίου 2017

  Από τον Ιούνιο του 2014 γράφαμε για το υψηλής πλανητικής στρατηγικής σχεδιασμό που έχει άμεση σχέση με την απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο του Ρωσικού Φυσικού Αερίου και σχετίζετε άμεσα με την ευαίσθητη από πολλές πλευρές γεωπολιτική λωρίδα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

  « Κύπρος – Αλεξανδρούπολη- Καβάλα- Εγνατία οδός μπορούν να ζεστάνουν το φετινό κρύο της Ευρώπης;

  ¨Εδώ και τώρα¨ πως θα ζεσταθεί  ένας κρύος χειμώναςστη Ευρώπη ;

  Κύπρος- Αλεξανδρούπολη – Καβάλα- Εγνατία οδός… προσέγγιση σε ένα ενεργειακό σενάριο εξ αιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων βλ. Κουρδικό – Μέση Ανατολή- Ουκρανία – χώρες Βαλτικής  και πάει λέγοντας…

  Το πώς δένουν αυτά θα το δούμε παρακάτω.

  Όμως τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Δημόσιας Ασφάλειας, Διαδρόμων Ναυσιπλοΐας, Οικολογία, Αλιεία κα. Επίσης συσχετίζονται με επί μέρους ζητήματα όπως είναι ο σχεδιασμός όδευσης ,υλοποίησης αλλά και επάρκειας των μεταφερόμενων ποσοτήτων ΦΑ.

  Και το ερώτημα…

  Πως μπορεί να ζεσταθεί ¨εδώ και τώρα¨ η Ευρώπη τον φετινό χειμώνα αν τα πράγματα ¨ σφίξουν¨ όχι μόνο στο κρύο αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορούν να σκάσουν ανά πάσα στιγμή;

  Α. Υγροποίηση του αντλούμενου Φ.Α που βρίσκεται στα πλούσια Κυπριακά υποθαλάσσια κοιτάσματα επί πλωτού εργοστασίου ΥΦΑ (Floating Liquefied Natural Gas, FLNG), που θα τοποθετηθεί στο θαλάσσιο χώρο επάνω από αυτά και θα υγροποιείται επί τόπου. Το πλωτό αυτό εργοστάσιο θα το προσεγγίζουν LNG πλοία για να το φορτώσουν και να το μεταφέρουν στις διεθνείς αγορές.

  Β. Τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου INGS LNG πλησίον της ακτογραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παράλληλα και σε άμεση γειτνίαση με την όδευση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ. Στις πλωτές αυτές δεξαμενές θα δένουν LNG πλοία και θα ξεφορτώνουν.

  Γ.  από εκεί την μεταφορά την αναλαμβάνουν οι ενεργειακοί αγωγοί και εν ανάγκη  μεταφορά με βυτιοφόρα οχήματα υγροποιημένου αερίου μέσω Εγνατίας οδού,  εμπορικού Λιμένος Ηγουμενίτσας και από εκεί μέσω Αδριατικής στους οδικούς άξονες της Ευρώπης.

  Μπορεί να στηριχθεί ένα τέτοιο σενάριο για να ζεστάνει στο ¨άψε- σβήσε¨ την Ευρώπη;

  και παράλληλα

  Δ. Επαναεριοποίηση μέρους του υγροποιημένου Φ. Α και διοχέτευση του στο δίκτυο της ΔΕΠΑ.»

  Όλα αυτά είναι καλά να τα σχεδιάζεις και να τα υλοποιείς αν δεν έχεις ένα Ερντογάν στο κεφάλι σου που θέλει μερίδιο από την ενεργειακή πίτα στα κοιτάσματα του Αρχιπελάγους Αιγαίου.

  Μπορεί ο κ. Ερντογάν να τα τινάξει όλα στον αέρα προσφέροντας μάλιστα και φτηνή  εκδούλεση στον πρόσφατο φίλο του από Βορρά για να δημιουργήσει προσκόμματα στο projectαυτό των Δυτικών  ;

  ΕΧΘΕΣ το βράδυ

  Ακόμα δεν τελείωσαν οι συνομιλίες στις ΗΠΑ και ο τούρκος μαύρισε τον ουρανό του ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με αεροπλάνα.

  Τα πράγματα είναι απλά εκτός από το οικονομικό  κέρδος που επιδιώκεται.

  Είναι δυνατό αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός να προχωρήσει με ασφάλεια αν δεν « καθαρίσουμε»  με τις προθέσεις του  κ. Ερντογάν;

  Πως σε μία περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με τα αμφισβητούμενα υπό των Τούρκων υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα του Μπάμπουρα ( Θάσος) και Λαδοξέρας ( Σαμοθράκη) να τοποθετείς εν δυνάμει ¨πυριτιδαποθήκες ολικής καταστροφής¨ στις ορέξεις δολιοφθορέων και ασύμμετρων απειλών αλλά και να στοχοποιείς τις γειτονικές αστικές περιοχές σε περίπτωση πιθανής εμπλοκής- σύγκρουσης με τους ατίθασους εξ ανατολών γείτονες;;

  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε ¨παρανάλωμα πυρός¨ για να ζεσταθούν οι Ευρωπαίοι αν δεν εξασφαλίσουμε συνθήκες ομαλότητας.

  Πιστεύουμε ότι σε όλες τις ενέργειες θα πρυτανεύσει η λογική που διασφαλίζει το Συμφέρον της Εθνικής και Δημόσιας Ασφάλειας- Άμυνας μέσα στα οποίο εμπεριέχεται και το Δημόσιο Συμφέρον.

  Σήμερα η γεωπολιτική πάει παράλληλα με την Προφητεία και μάλιστα η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ προηγείται για τους προβληματισμένους.

   

  Το πόσο ευαίσθητη είναι η κρίσιμη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης το ανέδειξε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ το 1990 και μάλιστα ανέδειξε και τα συμφέροντα επ αυτής.

  st«Βρισκόμαστε στο 1990 που είδα τον γέροντα. Ήταν η τελευταία φορά γιατί μετά από λίγο αρρώστησε.

   

  Μου λέει ο γέροντας “θα σου πω… Εγώ μου λέει δεν θα το δω, εσύ θα το δεις. Θα γίνει επί των ημερών σου! Εσύ θα το ζήσεις το γεγονός αυτό… Το πρόβλημα θα αρχίσει από την Θράκη. Θα είναι ένα διπλωματικό επεισόδιο το οποίο δεν θα μπορεί να λυθεί. Τότε όμως οι δήθεν «φίλοι» μας θα βοηθήσουν την Ελλάδα μας αλλά στην ουσία αυτοί θα έχουν το μυαλό τους στα Δαρδανέλια και στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.

  Από εκεί θα αρχίσει, από την Θράκη!”.

  Τον ρωτάω “εμείς θα λάβουμε μέρος σε ό,τι γίνει;”

  “Όχι!”, μου λέει. “Εμείς θα φτάσουμε μέχρι το σημείο της γενικής επιστράτευσης. Χάρην των μικρών των παιδιών, των μοναχών και άλλων που προσεύχονται ο Θεός θα μας λυπηθεί και δεν θα μας αφήσει να λάβουμε μέρος στον πόλεμο που θα γίνει. Θα την πατήσουν αυτοί οι δήθεν «φίλοι» μας και οι άλλοι…”»ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012http://hggiken.pblogs.gr/

   

  Με Πίστη και Ελπίδα

  Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.