Χρονόμετρο

    Ο υπό ανασκαφή τάφος στον λόφο Καστά κινδυνεύει με κατάρρευση;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ειδικοί μηχανικοί από την Αθήνα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στατικότητας που προέκυψαν

     

    Μπορεί η ανασκαφή στον λόφο Καστά να προχωράει με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι σε άλλος ανάλογες περιπτώσεις, ωστόσο αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην στατικότητα του οικοδομήματος του τάφου, με ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσει από μια λάθος κίνηση. Για το σκοπό αυτό έχουν έρθει από την Αθήνα ειδικοί μηχανικοί του Υπουργείου Πολιτισμού, με σημαντική εμπειρία και έχουν ξεκινήσει ήδη τις υποστυλώσεις και τις αποκαθηλώσεις φορτίων, προκειμένου να διασώσουν τον τάφο από μια καταστροφή. Επιπλέον, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη παραμένει στην Αμφίπολη και καθημερινά επιβλέπει την ανασκαφή καθώς διαθέτει εμπειρία ικανή να αποτρέψει επανάληψη λαθών…

     

     

    Πρόβλημα στατικότητας

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν τα χώματα γύρω από τον περίβολο και τα οποία λειτουργούσαν σαν αντερείσματα στην πίεση που δημιουργούν οι τόνοι χώματος που βρίσκονται επάνω από τον τάφο. Η απομάκρυνση των χωμάτων μπορεί να συνέβαλε στο να αποκαλυφθεί ο θαυμάσιος μαρμάρινος περίβολος, ωστόσο έθεσε σε κίνδυνο το ίδιο το μνημείο, το οποίο στην οροφή του δέχεται τεράστιες πιέσεις από τα άνωθεν χώματα. Από την στιγμή που απομακρύνθηκαν τα χώματα πέριξ του μνημείου χάθηκε η ισορροπία δυνάμεων που υπήρχε, οπότε οι ειδικοί βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο να δουν το μνημείο να «σκάει» από την άνωθεν πίεση και να καταρρέει η οροφή του. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η λύση που επιλέχτηκε ήταν να γίνει αποκαθήλωση αρκετών τόνων χώματος από την οροφή του τάφου, ώστε να μειωθούν οι ασκούμενες πιέσεις. Συνολικά απομακρύνθηκαν αρκετές δεκάδες φορτηγά χώματος τις προηγούμενες ημέρες. Από εδώ και πέρα η ανασκαφή θα πρέπει να λειτουργήσει με χειρουργικού χαρακτήρα επεμβάσεις για να αποφευχθεί το μοιραίο.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στις δηλώσεις της, την περασμένη Παρασκευή επισήμανε ότι «Σκεφτείτε ένα χειρουργείο με τον ασθενή μέσα. Δυστυχώς δεν έχουμε τζάμι εδώ».

     

     

    Τι υπάρχει μετά τις σφίγγες

    Ξεκινώντας από το ύψος του μαρμάρινου περιβόλου, υπάρχουν σκαλοπάτια που κατεβαίνουν προς την είσοδο με τις σφίγγες, στην συνέχεια τα σκαλοπάτια συνεχίζουν προς τα κάτω και οδηγούν στην κύρια είσοδο του τάφου που είναι και σφραγισμένη. Όλος αυτός ο χώρος, ένας κατηφορικός διάδρομος με σκαλοπάτια, ανάμεσα στην είσοδο με τις σφίγγες και την κύρια είσοδο είναι γεμάτος από χώματα, τα οποία πιθανότατα να εισήλθαν εξαιτίας της αφαίρεσης των λίθων από το τοιχίο στην πρόσοψη του μνημείου – πιθανολογούν κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους – με σκοπό τυμβωρύχοι να φτάσουν στην κύρια είσοδο και να συλήσουν τον τάφο. Η τρύπα που αποκαλύφθηκε χθες οδηγεί όπως όλα δείχνουν στο εσωτερικό του τάφου και εκτός απροόπτου είναι θέμα ωρών ή λίγων ημερών να αποκαλυφθούν τα μυστικά αυτού του μεγαλειώδους μνημείου στην Αμφίπολη, που όπως είπε η κ. Περιστέρη έχει οικουμενικό χαρακτήρα!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.