Χρονόμετρο

  ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ: Επίσκεψη εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας στους Φιλίππους

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το πέρασμα του μητροπολίτη Βολοκολάµσκ Ιλαρίων από την Καβάλα, θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν θα υπάρχει καμία επαφή με την Μ.Φ.Ν.Θ.

   

   

  Την Πέμπτη θα είναι στην Καβάλα, με σκοπό να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς βρίσκεται σε προσκυνηματική εκδρομή στις πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ο ρώσος μητροπολίτης Βολοκολάµσκ Ιλαρίων με τη συνοδεία του. Το ταξίδι του Ρώσου ιεράρχη ξεκίνησε τη Δευτέρα από την αρχαία Κόρινθο. Ο μητροπολίτης Βολοκολάµσκ,  συνοδευόταν από τον πρωθιερέα Ιγκόρ Γιακιμτσούκ, γραμματέα Διορθοδόξων Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και τον ιερομόναχο Γρηγόριο Σοκολόφ μεταφραστή και υπάλληλο του ιδίου τμήματος.

  Επισκέφθηκαν την Αρχαία Κόρινθο και φυσικά το «Βήμα του Γαλλίωνος», καθώς σκοπός της επίσκεψης του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ ήταν η περιήγηση στα μέρη, όπου «πάτησε» και διέμεινε για σχεδόν ενάμισι χρόνο ο Απόστολος Παύλος.

  Τη ξενάγηση ανέλαβε προσωπικά ο μητροπολίτης Κορίνθου και ακολούθως όλοι μαζί επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

   

  Ο επόμενος σταθμός του μητροπολίτη Ιλαρίωνα είναι η Βέροια, όπου κάθε χρόνο γίνονται γιορτές αφιερωμένες στον απόστολο Παύλο με το γενικό όνομα ΠΑΥΛΕΙΑ, τα οποία οργανώνει ο μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονας και ο οποίος έχει καλέσει τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Παντελεήμονας αν και μητροπολίτης στις νέες χώρες, οι οποιες υπάγονται – ως γνωστόν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως-, διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα και οι οποίες δεν έχουν διαταραχθεί, ούτε στο ελάχιστον από την κρίση στις μεταξύ τους σχέση λόγω του Ουκρανικού ζητήματος. Θυμίζουμε ότι ο οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας η οποία αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας, απόφαση που οδήγησε στην απουσία κοινωνίας μεταξύ των δύο εκκλησιών.

   

  Επειδή όμως η Μητρόπολη Βεροίας, ανήκει στις νέες χώρες και στις γιορτές προς τιμή του Αποστόλου Παύλου, θα παραστούν πάρα πολλοί μητροπολίτες, από τις γειτονικές μητροπόλεις, ο κ. Ιλαρίωνας αποφάσισε να περάσει, να προσκυνήσει το μνημείο του αποστόλου των Εθνών, αλλά να μην μείνει και να συνεχίσει το ταξίδι του για τους Φιλίππους, όπου είναι ο επόμενος σταθμός του.

   

  Ωστόσο, εδώ υπάρχει θέμα και για το λόγο αυτό δεν θα υπάρξει, καμία επίσημη συνάντηση με την τοπική εκκλησία, οπότε η επίσκεψη του Ρώσου ιεράρχη θα έχει καθαρά ιδιωτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνει την αξίας της.

   

  Είναι η πρώτη φορά που – έστω ανεπίσημα – υψηλόβαθμος Ρώσος παράγοντας, με ευθύνη τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, επισκέπτεται την Καβάλα και τους Φιλίππους, για να γνωρίσει τον αρχαιολογικό χώρο και να προσκυνήσει στο Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας της Φιλιππισίας.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.