Χρονόμετρο

  ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ… ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ: Ούτε για δείγμα σπίτια για 12μηνη ενοικίαση στη Θάσο

  Δημοσιεύτηκε στις

  – Από 500 έως και 1.000 σπίτια Θασίων έγιναν… «ξενοδοχεία» και διατίθενται μέσω Βooking.com και AirBnB.com – Κομμάτι του προβλήματος Παληό, Κεραμωτή και παραθαλάσσιες περιοχές του Παγγαίου, αφού το φαινόμενο επηρεάζει συνολικά την κτηματομεσιτική αγορά

   

   

   

  Οξύτατο γίνεται το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών για 12μηνη ενοικίαση στη Θάσο, μια και χρόνο με τον χρόνο γίνεται ολοένα και πιο αδηφάγα η βούληση για να βγουν τα διαθέσιμα σπίτια στην εκμίσθωση για λίγες μέρες ή εβδομάδες (και σπανιότερα μήνες), ώστε να καλύψουν το μεγάλο – και διαρκώς αυξανόμενο- τουριστικό ρεύμα του νησιού.

   

  Η επιθυμία των επαγγελματιών (και όχι μόνο) του τουρισμού για το «έξτρα χαρτζιλίκι» κατέστησε τη Θάσο ως νησί αποκλειστικά για τουρισμό, με συνέπεια η μόνιμη κατοίκηση να αναζητείται με το κιάλι. Οι περισσότεροι που βγάζουν τα προς το ζην από τον τουρισμό, «εξαφανίζονται» τον χειμώνα, μειώνοντας τον μόνιμο πληθυσμό, ενώ οι πιθανότητες της ενίσχυσης του με «εισερχόμενους» εκτός θερινής σεζόν ελαχιστοποιούνται.

   

  Από 500 έως και 1.000 σπίτια Θασίων έγιναν… «ξενοδοχεία»

  Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν φτάνουν πλέον για να χωρέσουν όλους τους τουρίστες το καλοκαίρι και το πρόβλημα διογκώνεται κάθε χρόνο, αφού είναι σταθερά αυξανόμενες οι αφίξεις τουριστών εδώ και μια δεκαετία.

   

  Περίπου 500 σπίτια έχουν καταχωρηθεί στη δημοφιλή πλατφόρμα ξενοδοχειακών κρατήσεων booking.com, ενώ περίπου άλλα 300 σπίτια Θασίων έχουν καταχωρηθεί στην άλλη, δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού AirBnB.com. Εκτιμάται ότι περίπου άλλα τόσα είναι τα αδήλωτα σπίτια, που χρησιμοποιούνται για εκμισθώσεις σε τουρίστες, είτε από ιδιώτες, είτε από μικροξενοδόχους, που τα καταλύματα τους «έπιασαν» το 100%.

   

  Τα αποτελέσματα από αυτή την εξέλιξη των γεγονότων επηρεάζουν τους σημερινούς κατοίκους του νησιού, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να μετακομίσουν σε άλλη κατοικία, αν αυτή που ήδη νοικιάζουν έχει παλιώσει, ή αν π.χ. έχει μεγαλώσει η οικογένειά τους. Είναι ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων, παρά το τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Θάσο, ενώ δεν εκλείπουν και οι… εκβιασμοί των ενοικιαστών προς τους ενοίκους, που ζητούν πολλές φορές παράλογες αυξήσεις (σ.σ. προφανώς για να βγάλουν τα… σπασμένα του καλοκαιριού, αν το είχαν ενοικιάσει σε τουρίστες), όπως επίσης συμβαίνει σε ενοικιαστές να αντιμετωπίσουν εξώσεις λόγω τουριστικής εκμετάλλευσης της κατοικίας.

   

  Όλα τα παραπάνω καταμαρτυρούν ότι η προοπτική που αναπτύσσεται στον νησί είναι αυτή της… μονοκαλλιέργειας, δηλαδή της ανάπτυξης μόνο μέσα από τον τουρισμό. Πολύ δύσκολα επιστήμονας ή τεχνίτης αποφασίζει να θεωρήσει τη Θάσο μόνιμο τόπο κατοικίας, κάτι που διαπιστώνεται κυρίως με τους εκπαιδευτικούς και σε μικρότερο βαθμό με υπαλλήλους του Δήμου ή του Κέντρου Υγείας.

   

  Στα ύψη οι τιμές για οικόπεδο ή μόνιμη κατοικία, όπως και στα ενοίκια – Συμπαρασύρονται οι τιμές και στην Καβάλα!

  Φυσικά, όλα τα παραπάνω προκαλούν μια χιονοστιβάδα προβλημάτων στην αγορά της κατοικίας, πέραν ότι πολλοί Θάσιοι δεν σκέπτονται με θέρμη την περίπτωση του επαναπατρισμού, εφόσον δεν διαθέτουν ιδιοκτησία ή πατρογονική περιουσία.

   

  Στον Λιμένα και στην Ποταμιά, η αγορά ενός σπιτιού ή ενός μικρού οικοπέδου μπορεί να ξεπερνά και το 1 εκατομμύριο ευρώ! Στα σπίτια, οι τιμές φτάνουν πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ και φυσικά σε μια περίοδο, που η στρόφιγγα της δανειοδότησης έχει κλείσει από τις τράπεζες.

   

  Τα ενοίκια για τα studio κυμαίνονται από 180 έως 250 ευρώ το μήνα, ενώ σπίτια που μισθώνονται (σ.σ. αποκλειστικά σε δασκάλους ή καθηγητές και μέχρι το τέλος Μαΐου), οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 – 300 ευρώ για σπίτια 10 ετών και δυο δωματίων, ενώ πιο χαμηλές είναι οι τιμές για παλιότερα σπίτια.

   

  Φυσικά, από την ενοικίαση σπιτιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Αirbnb για τους ίδιους λόγους (σ.σ. για λίγες μέρες ή εβδομάδες σε τουρίστες), οι διαθέσιμες κατοικίες μειώνονται εδώ και αρκετό καιρό σε περιοχές, όπως το Παληό, η Κεραμωτή, ακόμη και η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος.

   

  Ταυτόχρονα, ο μεσιτικός κλάδος κάνει αναφορά σε σημαντική αύξηση των ενοικίων στην πόλη της Καβάλας της τάξης του 20 έως 40%(!).

   

  Ενδεχομένως, μια λύση για τη Θάσο να αποτελούσε ένα νέο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, πράγμα που χρειάζεται πολιτική βούληση και φυσικά θα έδινε ένα τέλος στο εύκολο και «μαύρο» κέρδος.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.