Χρονόμετρο

    Παγγαίο, Σύμβολο και βουνά Λεκάνης: Πρόκληση – πρόσκληση για εξερεύνηση της χθόνιας γης

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας πραγματοποιεί συστηματικά εξερευνήσεις σπηλαίων

     

    Η αγάπη τους για την εξερεύνηση και ειδικότερα η μαγεία του υπόγειου κόσμου των σπηλαίων, ήταν η αφορμή το 2009 να ξεκινήσει και στην Καβάλα από μια ομάδα λίγων ανθρώπων η δημιουργία Σπηλαιολογικής Ομάδας. Στην αρχή ήταν 4 – 5 άτομα, τα οποία στην πορεία, όχι μόνο δέθηκαν μεταξύ τους, αλλά και αυξήθηκαν. Τι είναι όμως η σπηλαιολογία; Πρώτα απ’ όλα είναι μια αθλητική δραστηριότητα εντός των σπηλαίων, δεύτερον, αποτελεί εξερευνητική δραστηριότητα με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό, την αρχαιολογία, την γεωλογία  και την βιολογία. Αυτοί που την επιλέγουν έχουν να κερδίσουν πολλά, πέρα από μια καλή φυσική κατάσταση, αποκτούν ψυχική πλήρωση και ένα δέσιμο με την αρχέγονη φύση.

     

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι πρώτες κατοικίες των ανθρώπων ήταν τα σπήλαια, αφού εκεί βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο όταν κατέβηκαν από τα δέντρα που τους προστάτευαν τόσο από τα φυσικά φαινόμενα, όσο και από τους εχθρούς τους, είτε ήταν ζώα, είτε άλλοι άνθρωποι. Τα σπήλαια ήταν οι πρώτοι χώροι κατοικίας, λατρείας και αποθήκευσης τροφών, εργαλείων και αντικειμένων, γι’ αυτό ο σύγχρονος εξερευνητής έρχεται αντιμέτωπος με τα υπολείμματα αυτής της δραστηριότητας, η οποία κράτησε για χιλιάδες χρόνια.

     

    Στην περιοχή μας, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, όπου συναντάμε τα βουνά του Παγγαίου, του Συμβούλου και της Λεκάνης, υπάρχουν πολλά και σημαντικά σπήλαια που ξεχωρίζουν τόσο για την ομορφιά τους, όσο και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν, είτε λόγω των γεωλογικών δομών, είτε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας που φιλοξένησαν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πολλά από τα σπήλαια είναι φυσικά, αλλά με την ανθρώπινη δραστηριότητα της εξόρυξης κύρια ευγενών μετάλλων επεκτάθηκαν κατά πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες μέτρα. Ενώ υπάρχουν και εκείνα που έχουν προκύψει καθαρά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Όλα αυτά είναι ανοίγματα που μας επιτρέπουν να εισέλθουμε, να προσεγγίσουμε και να γνωρίζουμε  πολλά από τα κρυμμένα μυστικά της γης. Κάθε σπήλαιο, φυσικό ή τεχνικό είναι μια πύλη για έναν άλλο υπόγειο (χθόνιο) κόσμο που για τους αρχαίους ανθρώπους ήταν και ένα άνοιγμα προς τον κάτω κόσμο. Τα μεταλλεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας είναι πάρα πολλά, δεκάδες ίσως και εκατοντάδες και χρονολογούνται από την πρώτη εποχή της εξορυκτικής δραστηριότητας την εποχή των αρχαίων Θρακών, συνεχίζεται από τους Θάσιους, τους Αθηναίους, τους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και του Μ. Αλεξάνδρου, τους Ρωμαίους και φτάνουν μέχρι και τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Μέσα στα μεταλλεία δεν θα συναντήσει κανείς μόνο τα σημάδια από την λάξευση του βράχου από την αξίνα, αλλά και μια σειρά μικρές παρεμβάσεις για την διευθέτηση των υδάτων ή για τον φωτισμό του χώρου, καθώς και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι.

     

    Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 10.000 σπήλαια, αλλά και η γεωλογία της περιοχής της Καβάλας με τα πάρα πολλά ασβεστολιθικά πετρώματα προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για υπόγεια εξερεύνηση. Ωστόσο, η εξερεύνηση ενός σπηλαίου αν και είναι εύκολη υπόθεση, δεν είναι απλή, καθώς χρειάζεται τόσο να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός όσο και η αναγκαία εκπαίδευση. ¨Ένας σπηλαιολόγος μπορεί επί ώρες να περιφέρετε και να εξερευνεί ένα σπήλαιο, χωρίς κανέναν κίνδυνο αρκεί βέβαια να έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα, καθώς όλα διαθέτουν φυσικό εξαερισμό, ωστόσο, πέρα από την περιέργεια, την όρεξη για αναζήτηση και τον χρόνο, πρέπει να έχει μαζί του ένα κράνος, μια φόρμα εργασίας, γαλότσες, φακό κράνους (καθώς δεύτερο φακό και εφεδρικές μπαταρίες). Εν τούτοις για είναι έτοιμος, θα πρέπει να έχει περάσει και από μια σύντομη εκπαίδευση για να γνωρίζει τους κανόνες ασφαλείας αλλά και γνώσεις χρήσιμες. Η ελάχιστη εκπαίδευση κρατάει 4 Σαββατοκύριακα και περιλαμβάνει την εξερεύνηση κάθετων και οριζόντιων σπηλαίων. Σε αυτά τα μαθήματα ο εκπαιδευόμενος πέρα από την θεωρία της σπηλαιολογίας, θα μάθει για τις τεχνικές της αναρρίχησης, της φωτογραφίας, της ορεινής διαβίωσης και τα υλικά που πρέπει να έχει μαζί του, την προστασία των σπηλαίων καθώς και των ευρημάτων. Φυσικά η εκπαίδευση περιλαμβάνει και την φυσική άσκηση σε σπήλαια και βάραθρα. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υλοποιείται μια φορά το χρόνο και για φέτος είναι προγραμματισμένο το φθινόπωρο. Όσοι το παρακολουθήσουν, πέρα του ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν τις εξερευνήσεις, θα λάβουν και μια βεβαίωση σπηλαιοεξερευνητή.

    Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια σπηλαιολογία που οργανώνει ο κ. Κατσούλης και η Σπηλαιολογική ομάδα Καβάλας, κάθε χρόνο.

    Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια σπηλαιολογία που οργανώνει ο κ. Κατσούλης και η Σπηλαιολογική ομάδα Καβάλας, κάθε χρόνο.

    Ο κατάλληλος άνθρωπος για σας βοηθήσει και να σας δώσει επιπλέον πληροφορίες είναι ο Βασίλης Κατσούλης, που από το 2010 και μετά είναι συνοδός βουνού, με ότι περιλαμβάνει αυτό, από ορεινή πεζοπορία, τουρισμός σπηλαίων, ορειβασία βουνού και πολλά άλλα. Αυτός μας παρείχε όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες για το ρεπορτάζ, καθώς και το φωτογραφικό υλικό. Είναι ένας έμπειρος οδηγός που μπορεί να σας οδηγήσει σε εξερευνήσεις και σε νέες εμπειρίες με πρωτόγνωρα αισθήματα που προσφέρουν απλόχερα τα βουνά και τα σπήλαια.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

    SPILAIO (2)

    Εικόνα από εξερεύνηση σπηλαίου – βάραθρου.

    Εικόνα από εξερεύνηση σπηλαίου – βάραθρου.

     

    —————————————————————————————————

    Σπήλαια προς εξερεύνηση στην περιοχή της Καβάλας:

     

    1. Αγ. Ελένης, στο Ζυγός, μεταλλείο χρυσού με σημαντικά ευρήματα.
    2. Φυσικό βάραθρο στην Φωλιά, βάθους 145 μέτρων.
    3. Κρυονέρι, μέσα στο φαράγγι υπάρχουν 10 – 15 μεταλλεία, με το μεγαλύτερο να έχει μήκος 1,5 χλμ.
    4. Σπήλαιο – μεταλλείο στην Παλιά Καβάλα, κοντά στο χωριό.
    5. Αρκουδότρυπα, Δισάκια, Μικρά Δισάκια, στο όρος Παγγαίο, στην περιοχή Μεσολακκιάς.
    6. Στον ποταμό Νέστο, σε συνδυασμό με αναρρίχηση.
    7. Σπήλαιο Μουσών, στην Ν. Ηρακλείτσα.

     

     

    Εικόνες από το σπήλαιο – χρυσορυχείο της Αγ. Ελένης στο Ζυγό.

    Εικόνες από το σπήλαιο – χρυσορυχείο της Αγ. Ελένης στο Ζυγό.

    AG, ELENI (3) AG, ELENI (12) AG, ELENI (13)


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.