Χρονόμετρο

  Αμφίπολης: Σκαλιά στον τρίτο θάλαμο οδηγούν πιθανότατα στο νεκρικό θάλαμο, των μεγάλων αποκαλύψεων!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Εκπονείται ειδική μελέτη υποστύλωσης του τάφου στον Τύμβο της Αμφίπολης

   

  Ανατέθηκε χθές από το ΥΠΠΟΑ η εκπόνηση ειδικής τεχνικής μελέτης υποστύλωσης του τρίτου ταφικού θαλάμου καθώς διαπιστώθηκε ότι τα σοβαρά προβλήματα που  υπάρχουν από την καταπόνηση του μνημείου χρήζουν ειδικής και άμεσης αντιμετώπισης. Παράλληλα θα ενισχυθεί περαιτέρω η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή και με ασφάλεια η απομάκρυνση της επίχωσης. Παράλληλα θα αρχίσει η αποκαθήλωση και του υπόλοιπου λόφου που βρίσκεται επάνω από το ταφικό μνημείο με την χρήση ειδικών μηχανημάτων για να μην καταπονηθεί το μνημείο και άλλο από το βάρος των μηχανημάτων.

   

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χώματα που θα απομακρυνθούν είναι οι αποθέσεις που έγιναν από τις ανασκαφές του αείμνηστου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη στον λόφο Καστά, στην δεκαετία του ‘60. Η μελέτη θα εκπονηθεί σύντομα και αναμένεται ότι την προσεχή Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της με σκοπό να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανασκαφή.

   

  Από τις εξελίξεις αυτές, εκτιμούμε ότι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «Χ» που από τις 26 Αυγούστου είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει ζήτημα στατικότητας του μνημείου.

  Φτάνοντας στον τρίτο θάλαμο αποδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει ανάγκη τόσο για επιπλέον και πιο ενισχυμένα μέτρα αλλά και για δράσεις αποφόρτισης του ταφικού μνημείου από τους όγκους χωμάτων.   ΕΥΡΗΜΑ αντίγραφο (590 x 322)

  Οι σκάλες

   

  Τώρα όσον αφορά τα ευρήματα του τρίτου ταφικού θαλάμου, το μόνο που έχουμε μέχρι τώρα είναι η ανάγλυφη κατασκευή (να είναι η τέταρτη πύλη;), στον τοίχο που είναι στο βάθος (να είναι ο τερματικός άραγε;) και η διαπίστωση ότι το επίπεδο επιχωμάτωσης είναι χαμηλότερο από τους άλλους θαλάμους, γεγονός που σημαίνει ότι η στάθμη του δαπέδου είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους προηγούμενους θαλάμους και όπως έχουμε γράψει – και επιβεβαιώνεται σήμερα από ανεπίσημης αλλά έγκυρες πηγές – υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο…

   

  Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ίσως η κατασκευή στον απέναντι τοίχο να μην είναι πύλη (χωρίς να το αποκλείουμε), αλλά μια ανάγλυφη κατασκευή επάνω από τον χώρο ταφής (ταφικός θάλαμος), στον οποίο θα οδηγούν τα σκαλιά του τρίτου θαλάμου!!! Φυσικά ενισχύεται και η άποψη του ασύλητου τάφου, όπου όπως γράφαμε προχθές ο κατασκευής έχει δημιουργήσει μια χωμάτινη στήλη αδιαπέραστη από τους τυμβωρύχους για να μην διαταράξει τίποτα τον αιώνιο ύπνο του ένοικου του τάφου!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 10

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.