Χρονόμετρο

  «Εμίρισσα» η Σταυρούλα Τσολακίδου: Πήγε, έπαιξε, κατέκτησε

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην κατηγορία Κ-14 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

   

  Πριν καλά-καλά κλείσει τα 14 χρόνια της, η Σταυρούλα Τσολακίδου πάτησε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αλ-Άιν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  Με απολογισμό οκτώ νικών, δύο ισοπαλιών και μόλις μιας ήττας, η Καβαλιώτισσα σκακίστρια του ΣΟ Καβάλας κατέκτησε την κορυφή, καθηλώνοντας αξιόλογες παίκτριες, προκαλώντας έξαλλους πανηγυρισμούς στους συνοδούς της ελληνικής αποστολής.

  Έχοντας ήδη τινάξει το ΕΛΟ και αποτελώντας μέλος της εθνικής ομάδας γυναικών, η Τσολακίδου αποτελεί το next best thing σε ό,τι αφορά το σκάκι και αν θα συνεχίσουν να έρχονται οι διακρίσεις, αυτό είναι στο χέρι της, αλλά και στο στενό της οικογενειακό περιβάλλον, που ούτως ή άλλως έχει φροντίσει μέχρι τώρα να κάνει σταθερά βήματα (ακόμη και άλματα) προόδου, ενώ η 14χρονη σκακίστρια έδειξε μεγάλα ψυχικά αποθέματα, καθώς από τη στιγμή που βρέθηκε στα Εμιράτα, φρόντισε να «νικήσει» έστω και για λίγες ημέρες ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.

  Πριν από περίπου τρία χρόνια, στην κοπή της πίτας για το 2011, ο έμπειρος παράγοντας του σκάκι και του ΣΟΚ, Βασίλης Θεοδωρίδης, είχε πει ότι επιτέλους βρέθηκε η «διάδοχος της Άννας-Μαρίας Μπότσαρη».

  Χθες, το «Χ» μιλώντας με τον κ. Θεοδωρίδη, του υπενθύμισε αυτή την ατάκα και ο ίδιος τόνισε για την χαρισματική παίκτρια: «Η Σταυρούλα πήγαινε ως φαβορί στο πρωτάθλημα των Εμιράτων, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να τον επιβεβαιώσει κανείς σε τόσο μεγάλους αγώνες, διότι σε 11 παρτίδες όλα μπορούν να ανατραπούν. Είναι μεγάλο κατόρθωμα, καθώς τελείωσε με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα. Σίγουρα, είναι πολύ σημαντικό. Σπάνια, συμβαίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο για τα καβαλιώτικα δεδομένα, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας. Είναι ένα αυθεντικό ταλέντο, δουλεύει με μεγάλη θέληση και παίζει ποιοτικό σκάκι. Είναι ήδη από τα 13 της μέλος της εθνικής ομάδας γυναικών, πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρσοβίας και είχε μάλιστα είχε την καλύτερη απόδοση με τέσσερις νίκες κόντρα σε καταξιωμένες παίκτριες».

   

  Οι σειρήνες και η στήριξη

  Σχετικά με την από δω και πέρα στήριξη των προσπαθειών και της εξέλιξης της αθλήτριας, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι «μόνο η οικογένεια και ο ΣΟΚ δεν μπορούν να τη στηρίξουν. Εδώ χρειάζεται και ένας δυνατός χορηγός, όχι μόνο για προπονήσεις υψηλού επιπέδου, αλλά και συμμετοχή σε τουρνουά. Ήδη, ο δήμαρχος Καβάλας είπε μέσω facebook ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια της Σταυρούλας, όπως και η Ομοσπονδία του σκάκι. Αρκεί να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να περάσουμε στα έργα. Μετά από 30 χρόνια και την Άννα-Μαρία Μπότσαρη, αισθάνομαι δικαιωμένος για όσα είχα δει στη Σταυρούλα. Τέτοιες επιτυχίες μας δίνουν ηθική ικανοποίηση και κουράγιο να συνεχίσουμε κι εμείς. Δεν ήταν μια επιτυχία μόνο για τα στενά πλαίσια του σκακιού, αλλά μια καλή είδηση για όλη την Ελλάδα».

  ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ

  Αισιοδοξία για μεγαλύτερα… ταβάνια

  Όσο για τις δυνατότητες της Σταυρούλας Τσολακίδου και που αυτές μπορεί να έχουν ταβάνι, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε: «Αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε, όμως θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό και το προβλέπουν όλοι οι ειδικοί του αθλήματος για να φτάσει ακόμη ψηλότερα».

  Τέλος, στην ερώτηση αν η Καβάλα μπορεί να την κρατήσει, μετά από μια τέτοια επιτυχία, αφού σίγουρα πολλοί σύλλογοι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση ενδεχομένως να θελήσουν να εντάξουν τη Σταυρούλα στο δυναμικό τους, ο έμπειρος παράγοντας υποστήριξε ότι «το άθλημα δεν έχει παράδοση, ενώ ευθύνες υπάρχουν και στο εκπαιδευτικό σύστημα, όμως σε άλλες χώρες υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες. Στην Ελλάδα, θα στηριχτεί μόνο στον εαυτό της. Το αν την κρατήσει η Καβάλα και ο σύλλογος είναι ένα μεγάλο θέμα. Πιστεύω ότι, όπως κρατήσαμε την Άννα-Μαρία πριν μερικά χρόνια, έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε και με τη Σταυρούλα. Ο ΣΟΚ είναι σύλλογος-πρότυπο. Αν υπάρξουν δελεαστικές προτάσεις, θα είναι σίγουρα, όμως ένα θέμα για να την κρατήσουμε στην Καβάλα».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.