Σινιάλα από Κομισιόν ότι κλείνει θετικά το state aid του Πρίνου – Στόχος η υποβολή του Κανονισμού για την αγορά CCS μέσα στον Οκτώβριο.
Σήματα θετικά που δείχνουν ότι το ελληνικό αίτημα για κρατική ενίσχυση στο έργο του Πρίνου, με βάση πάντα τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Επιτροπής, βαίνει προς έγκριση, λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις Βρυξέλλες.
Οι επαφές έχουν πυκνώσει, η πρόσφατη επικοινωνία του υπουργείου με τις κοινοτικές υπηρεσίες δείχνει θετικό κλίμα και η εκτίμηση είναι ότι οι τελευταίες δεν θα αργήσουν να ανάψουν το πράσινο φως στο αίτημα για state aid που κοινοποίησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, μετά και την ολοκλήρωση του σχετικού pre notification, της διαδικασίας προ-κοινοποίησης, η οποία είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023.
«Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα», λένε πηγές του ΥΠΕΝ που δηλώνουν αισιόδοξες για μια υπόθεση που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τη κοινοτική γραφειοκρατία και η οποία αποτελεί προϋπόθεση για κάθε επόμενο βήμα στο έργο, ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη πρώτη φάση.
Η χρηματοδότηση από το RRF είναι 150 εκατ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση του έργου, συνολικής επένδυσης 500 εκατ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα αργήσουν να μπουν μπροστά και τα επόμενα στάδια του έργου, δηλαδή το δεσμευτικό market test που θα προκηρύξει η Energean στα τέλη του έτους ή αρχές του 2025, η υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, ελληνικές και ξένες, που θα κρίνουν και τη βιωσιμότητά του, και στο τέλος η λήψη της επενδυτικής απόφασης.
Αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται η αντίστοιχη λήψη επενδυτικής απόφασης και από κάποιους εκ των ενδιαφερόμενων βιομηχανιών (emitters) για να προχωρήσουν τις επενδύσεις δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα για τις οποίες τρεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund). Οι δυο τσιμεντοβιομηχανίες, Τιτάνας (Ifestos) και ΑΓΕΤ Ηρακλής (Olympus), καθώς και η Motor Oil (IRIS), ενώ μαζί με το ανάλογο αίτημα που υπέβαλε πρόσφατα και η Helleniq Energy, αθροίζεται μια δυναμικότητα άνω των 4,5 εκατ. τόνων.
Ταυτόχρονα η EnEarth, η θυγατρική της Energean με βασικό αντικείμενο το project «Prinos CO2 Storage» συνεργάζεται με τη Halliburton για τις τεχνικές μελέτες, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι μια δεύτερη φάση, που θα ανεβάσει τη συνολική επένδυση στα 900 εκατ ευρώ, μεταφράζεται σε αποθηκευτική δυναμικότητα 3 εκατ. τόνων τον χρόνο σε βάθος εικοσαετίας.
Επίσης έχει καταθέσει από το καλοκαίρι στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) αίτηση για άδεια αποθήκευσης στο Πρίνο, αλλά και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Στόχος υποβολής του Regulation μέσα στον Οκτώβριο
Τα παραπάνω από μόνα τους δεν αρκούν, αφού παράλληλα θα πρέπει και η κυβέρνηση να ξεμπλέξει το κουβάρι της αγοράς CCS.
Η μεγάλη εκκρεμότητα λέγεται Κανονισμός (Regulation), το πλαίσιο που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της νέας αυτής αγοράς και το οποίο αφορά ένα από τα προαπαιτούμενα του REPower EU. Η ευρωπαϊκή Task Force για το Ταμειο Ανάκαμψης όταν επισκέφτηκε το Μάρτιο την Αθήνα, είχε επισημάνει στην κυβέρνηση ότι ο Κανονισμός θα έπρεπε να είναι έτοιμος από το καλοκαίρι, διάστημα που παρήλθε χωρίς εξελίξεις, και μετά το οποίο προφανώς δόθηκαν παρατάσεις.
Το νέο χρονοδιάγραμμα τώρα είναι ο Οκτώβρης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, ο Κανονισμός θα σταλεί στην Επιτροπή εντός του μήνα, ώστε εν συνεχεία να ακολουθήσει η απαιτούμενη διαβούλευση με όλους τους παράγοντες της αγοράς αυτής μέχρι το τέλος του 2024. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εκκρεμότητα.
Εκκρεμεί επίσης ο μηχανισμός ενίσχυσης των emitters, δηλαδή ένα σχήμα στήριξης με «δύναμη πυρός», που σύμφωνα με κάποιες αρχικές σκέψεις θα φτάνει τα 100 εκατ ευρώ, και το οποίο θα ενεργοποιείται, όπως έχει γράψει το Energypress, μόνο όταν οι τιμές των ρύπων κινούνται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό θα προσδιοριστεί μέσα από υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ακόμη αργούν.
Επιπλέον εκκρεμότητα είναι η σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών για τη μεταφορά όγκων CO2 από τη μια χώρα στην άλλη, δηλαδή για τη μεταφορά ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα π.χ. από τη Βουλγαρία, την Ιταλία ή τη Κροατία προς το Πρίνο, ακριβώς όπως κάνουν πολλοί άλλοι στην Ευρώπη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία Δανίας – Γαλλίας. Εδώ επίσης θα πρέπει να οριστούν οι προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου CO2.
Άγνωστο επίσης είναι αν έχει συσταθεί αρμόδια Διεύθυνση έργων στο ΥΠΕΝ για τη δέσμευση και αποθήκευσης CO2 (CCS), στο πρότυπο των Διευθύνσεων π.χ. για την ηλεκτρική ενέργεια ή για τις ΑΠΕ & τα εναλλακτικά καύσιμα.
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.