Χρονόμετρο

    ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΕΥΑΚ – Βιώσιμη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τις λεπτομέρειες για το 1ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την διαχείριση των αστικών λυμάτων μέσω φυσικών συστημάτων επεξεργασίας παρουσίασε η Δήμητρα Τσανάκα

     

    Αν και υπάρχει χρονικό περιθώριο τριών μηνών, χθες το πρωί η δήμαρχος Καβάλας, τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ο πρόεδρος Δημήτρης Καζανίδης και ο διευθυντής Κίμων Παπαδόπουλος, καθώς κι ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Συλαίος παρουσίασαν τις λεπτομέρειες για το 1ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την διαχείριση των αστικών λυμάτων μέσω φυσικών συστημάτων επεξεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 19 – 21 Ιουνίου στην Καβάλα.

     

    Το συνέδριο αυτό που αποτελεί προέκταση του έργου WasteNet, υλοποιείται εδώ και είκοσι μήνες με την συμμετοχή εννιά φορέων, από επτά διαφορετικές χώρες της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.

     

    «Η συνεργασία με αυτές τις χώρες μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή, με την έλευση κορυφαίων επιστημόνων και θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα της πόλης μας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής, που αποτελεί και βασική υποδομή του τουρισμού. Το συνέδριο είναι διεθνές, αλλά τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρά μας τοπικά», σημείωσε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Καβάλας.

     

    Από την πλευρά του, ο κ. Καζανίδης, τόνισε ότι ο σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση λειτουργικών λύσεων που θα βασίζονται στην προώθηση βιώσιμων συστημάτων και καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με έμφαση στα φυσικά συστήματα.

     

    Ο κ. Συλαίος επισήμανε ότι ο στόχος μέσω αυτής της δράσης είναι η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε αγροτικές και ορεινές περιοχές και συμπλήρωσε ότι «το έργο WasteNet προσπαθεί να προωθήσει στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, μέσω του Δ.Π.Θ. και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., τεχνολογίες τεχνητών υγροτόπων και φυσικών συστημάτων που αποτελούν εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, τα οποία ως τώρα επεξεργαζόμαστε με συμβατικά συστήματα, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Προσπαθούμε να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε εναλλακτικά συστήματα, όπως τα φυσικά, όπου οι διαδικασίες δε γίνονται μέσα από μηχανικές ή χημικές διεργασίες, αλλά με φυσικό τρόπο, όπως στο περιβάλλον» ανέφερε ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. επιθυμεί να υλοποιήσει τις μελέτες, που εκπονούνται, μια τεχνική και μια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την Παλιά Καβάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας τεχνητός υγρότοπος, ώστε να διαχειρίζονται με αυτόν τον φυσικό τρόπο τα λύματα της περιοχής.

     

    Καταλήγοντας, ο κ. Συλαίος, είπε ότι το παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί και σε άλλους οικισμούς, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων σε αγροτικές και ορεινές περιοχές με μεσαίο πληθυσμό, σχεδιασμός απόλυτα συμβατός με τις κοινοτικές οδηγίες.

     

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Μενέλαο Χατζηαποστολίδη για τη συμπαράσταση του στο οργανωτικό μέρος του συνεδρίου, ανέφερε ότι εντός των ημερών ο δήμος Καβάλας πρόκειται να υπογράψει ένα μνημόνιο με το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. για την επιστημονική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης υδάτων, περιβάλλοντος και ενέργειας, ενώ με ευκαιρία την παρουσία του κ. Συλαίου ευχήθηκε να υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την όσο πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και τους επιχειρηματίες της Καβάλας.

     

    Οι περιλήψεις παρουσιάσεων των συνέδρων ανέρχονται στις 90, ενώ οι συμμετοχές ενδέχεται να φτάσουν τις 250, με τους επιστήμονες των συναφών αντικειμέων να προέρχονται από προηγμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Ινδία, η Κίνα, οι Η.Π.Α., η Ισπανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και πολλές άλλες.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.