Χρονόμετρο

  Προεκλογικά…θυμήθηκαν το ποντιακό ζήτημα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με κεντρικό ομιλητή τον κοινωνιολόγο Μ. Χαραλαμπίδη, εκδήλωση αύριο (18.30) στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου για τη συμπλήρωση 20 ετών αναγνώρισης από το Ελληνικό  Κοινοβούλιο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

   

  Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων της αναγνώρισης από το Ελληνικό  Κοινοβούλιο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τον Μάιο του 1919, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στις 18.30, στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης και θέμα: «Από το δικαίωμα στη μνήμη στο ποντιακό ζήτημα 1994 – 2014. Είκοσι χρόνια από την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας».

  Την  εκδήλωση  θα  πλαισιώσουν  χορευτικά  συγκροτήματα  ποντιακών συλλόγων του Δήμου Καβάλας. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Νέστου, ο Δήμος Παγγαίου και τα ποντιακά  σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

  «Με δεδομένο ότι η μέρα μνήμης των Ποντίων τιμάται μέσα στην καρδιά της περιόδου των εκλογών, δε θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια εκδήλωση, θα θεωρούνταν παρεξηγήσιμο. Ωστόσο, οφείλαμε να θυμηθούμε την αναγνώριση που έτυχε από τη Βουλή πριν ακριβώς 20 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1994. Τι καταφέραμε από τότε; Δυστυχώς, λίγα πράγματα. Συνέβη κάτι για το οποίο θα έπρεπε να μιλήσουμε. Επιτέλους, ακόμη και μέσα στην Τουρκία έχουν εκδηλωθεί φωνές ειδικών επιστημόνων και πολιτικών που αναφέρονται στα γεγονότα του 1919, χρησιμοποιώντας τον όρο “γενοκτονία” ή εκφράσεις τύπου “ατιμωτικά γεγονότα”, φράσεις από τη σύγχρονη τουρκική ιστοριογραφία. Αυτά επιτεύχθηκαν μετά την αναγνώριση από τη Βουλή πριν 20 χρόνια», ανέφερε στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.