Χρονόμετρο

  Στάθης Εριφυλλίδης: «Δίνω το ιατρείο μου δωρεάν»

  Δημοσιεύτηκε στις

   Με ειρωνικό τόνο, αλλά χωρίς καμία δόση αστεϊσμού, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Στάθης Εριφυλλίδης, με την ιδιότητα του πυρηνικού ιατρού, απέστειλε επιστολή με παραλήπτες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, αλλά και τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Δ. Κοντό, με την οποία τονίζει ότι κάνει δωρεά προς το κράτος το ιατρείο του με όλον τον εξοπλισμό του, ενώ προσφέρει αμισθί και τις δικές του υπηρεσίες.

  Αφορμή, φυσικά, γι’ αυτή την επιστολή στάθηκε το γεγονός πως από ιδρύσεως Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το εργαστήριο ραδιοϊσοτόπων που διατηρεί από το 1979 στην αναλογία της σύμβασης εργαστηρίου – ΕΟΠΥΥ καταγράφει ζημιά 32%.

  Ο κ. Εριφυλλίδης ανέφερε στο «Χ» πως μπορεί να είναι μεν ειρωνικός ο χαρακτήρας της επιστολής, αλλά και η τραγική πραγματικότητα ταυτόχρονα, διότι η πελατεία του εργαστηρίου είναι κατά 98% ταμειακή.

  «Οι κρατικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1992, όταν η μισθολογική δαπάνη του εργαστηρίου έκτοτε ανέβηκε κατά 280%, η αξία των χρησιμοποιουμένων αντιδραστηρίων κατά 320% και οι δαπάνες λειτουργίας κατά 335%. Από την ημέρα που ιδρύθηκε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το κράτος αρνείται να εξοφλήσει τις παλαιές οφειλές του, προς τα εργαστήρια, καθώς τις «κουρεύει» κατά 20% με την εξόφληση των νέων λογαριασμών, ενώ ζητά επιστροφή του 10% (rebate) των νέων λογαριασμών και επιστροφή του 30% (claw back) αυτών. Μιλάμε, δηλαδή, για «κούρεμα» της τάξης του 60%. Αν συνυπολογίσει κανείς στα έξοδα λειτουργίας την αύξηση των φαρμάκων στο 25%, τη μισθοδοσία με άλλο ένα 25%, συν την κάλυψη της εφορίας στο ίδιο ποσοστό, τότε φτάνουμε στο γεγονός ότι εγώ πρέπει να πληρώνω 135 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που εισπράττω από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μέσα σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζονται ρεύμα, νερό, τηλέφωνο δημόσιες σχέσεις, αναλώσιμα υλικά κλπ. Το ιατρείο το αγαπώ σαν τέταρτο παιδί μου και δε θέλω να το γκρεμίσω. Οπότε, καλύτερα να έρθει και να το δουλέψει το κράτος, με τη δική μου εργασία δωρεάν για να παραμείνει ανοικτό. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Ευθύνες έχουν τόσο το Υπουργείο όσο και συνάδελφοί μου, κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο και είχαν καταληστεύσει. Με τα ξερά, δυστυχώς, καίγονται αυτή την περίοδο και τα χλωρά».

  Όσο για το αν βλέπει κάποια ανάκαμψη στο εθνικό σύστημα υγείας, ο κ. Εριφυλλίδης τόνισε ότι «με τον τρόπο που θέλει να διοικήσει ο λεγόμενος και υπουργός κ. Γεωργιάδης, δε βλέπω φως στο τούνελ. Κυνηγάμε 600 γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που θέλουν να συμπληρώσουν το ισχνό μεροκάματό τους και δε λέμε τίποτα για τις αλόγιστες δαπάνες στα νοσοκομεία, σε φάρμακα, αντιδραστήρια κλπ».


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.