Χρονόμετρο

    Πόσο θα αντέξουμε σε ένα μεγάλο σεισμό; Υπάρχει αντισεισμική θωράκιση

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σε πολύ καλό επίπεδο είναι η αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο «Χ» ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης.

    Αφορμή, φυσικά, η καταγραφή του ισχυρού σεισμού των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 12:25 το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

    «Ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ευτυχώς, ήταν σε θαλάσσιο χώρο, με το υγρό στοιχείο να λειτουργεί ευεργετικά και αποσβεστικά. Αν ήταν σε χερσαίο χώρο, ίσως να είχαμε σημαντικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο Λ. Βασιλειάδης και συνέχισε: «Ο σεισμός εκτονώθηκε ενεργειακά προς το ρήγμα και όχι κάθετα σε αυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μικρές ζημιές αυτές στα παράλια της Τουρκίας», με τον πρώην πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. να υπογραμμίζει ότι τέτοια μεγέθη δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν τσουνάμι, ειδικά σε μια «κλειστή» θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, αν και στην αρχαιότητα έχουν καταγραφεί αντίστοιχα φαινόμενα.

    Αναφορικά με την κτηριακή υποδομή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κι αν αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εμφάνιση ισχυρότερης κλίμακας σεισμούς, σημείωσε: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι έχει γίνει συνείδηση και της Πολιτείας, αλλά και του κόσμου, ότι μετά το 1985, που είναι μια χρονιά ορόσημο, καθώς αναθεωρήθηκε ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959, όλες οι κατασκευές που έχουν γίνει, έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ασφαλείς και συμπεριφέρονται πολύ καλά σε σεισμικά φαινόμενα. Πρόσφατα, βρέθηκα στην Κεφαλονιά, όπου κάναμε αυτοψίες και φέραμε υλικό, το οποίο θα παρουσιάσουμε και στην Καβάλα, από οικοδομές και τον τρόπο που αυτές κατασκευάστηκαν, σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα αυτού του κανονισμού. Επομένως, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε από τέτοιου μεγέθους σεισμούς στην περιοχή μας. Σίγουρα, τα παλιά κτίσματα ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα, όχι όμως και οι νεότερες κατασκευές. Υπάρχει καλή αντισεισμική θωράκιση. Αυτό είναι το ένα σκέλος».

     

    Ανάγκη για ενημέρωση στα σχολεία

    Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι εκεί που υστερεί η χώρα μας είναι στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας και της ενημέρωσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μικροί μαθητές στα σχολεία.

    «Το άλλος σκέλος που πρέπει να δουλέψουμε είναι η πολιτική προστασία κι εδώ είναι που πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα εμπρός. Ο χειρότερος εχθρός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο πανικός. Πολλά ατυχήματα γίνονται σε κατάσταση πανικού. Εμείς πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για ενημέρωση στα σχολεία, κάτι που λείπει σήμερα. Είναι ευθύνη και των περιφερειών και των δήμων. Να μάθουμε ποιες είναι οι ασφαλείς διέξοδοι διαφυγής, με ενημερωτικά φυλλάδια. Έχουν γίνει συσκέψεις, αλλά χρειαζόμαστε να βελτιστοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο τέως πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

    Αναφορικά με την κτηριακή υποδομή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κι αν αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εμφάνιση ισχυρότερης κλίμακας σεισμούς, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι έχει γίνει συνείδηση και της Πολιτείας, αλλά και του κόσμου, ότι μετά το 1985, που είναι μια χρονιά ορόσημο, καθώς αναθεωρήθηκε ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959, όλες οι κατασκευές που έχουν γίνει, έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ασφαλείς και συμπεριφέρονται πολύ καλά σε σεισμικά φαινόμενα».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.