Χρονόμετρο

  ΣΕ «ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ» Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ: Έδωσε οδηγίες για να πατήσουν «γκάζι» στις αναστηλωτικές εργασίες στον Καστά

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τι αναφέρει για την χρονολόγηση του μνημείου η αναστηλωτική μελέτη Λεφαντζή που θα εισαχθεί στο ΚΑΣ

   

  Νέα επίσκεψη για τις 28 Δεκεμβρίου στην Αμφίπολη, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να ελεγχθεί και πάλι η πρόοδος των εργασιών στον Τύμβο Καστά. Συγκεκριμένα στην Αμφίπολη μετέβη το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου,   συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και τους αρμόδιους διευθυντές Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Στον εργοταξιακό χώρο στον Τύμβο Καστά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία της εφόρου αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρίας Μαλαμίδου και τους μελετητές, τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, στέλεχος της ΔΑΑΜ του ΥΠΠΟΑ και τον τεχνικό σύμβουλο του έργου προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού συγκροτήματος του Καστά, πολιτικό μηχανικό, Δημήτρη Εγγλέζο. Το έργο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021.

  Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, διαπιστώθηκε ότι στον τέταρτο θάλαμο του ταφικού συγκροτήματος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης, καθώς και η εγκατάσταση της ενόργανης παρακολούθησης στο μνημείο.

  Παράλληλα, ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του ταφικού συγκροτήματος και του περιβόλου, η οποία θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για τη κατά νόμο γνωμοδότηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2019. Μάλιστα στην μελέτη ο κ. Λεφαντζής αναφέρεται και στην χρονολόγηση του μνημείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου και το τεκμηριώνει με βάση τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και δεδομένα που προσφέρει το μνημείο στον μελετητή. Μια μελέτη που χαρακτηρίζεται ως δείγμα εξαιρετικής δουλειάς του κ. Λεφαντζή, ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει ο συγκεκριμένος επιστήμονας.

  Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η μελέτη δομικής παθολογίας του μνημείου, καθώς και η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων του περιβόλου στον τύμβο Καστά από τον χώρο του Λέοντος και του Μουσείου της Αμφίπολης. Η μεταφορά προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, με σημαντική υστέρηση από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από το τέλος Οκτωβρίου, επάνω στον Τύμβο Καστά, για την αναστήλωση του περιβόλου. Γενικότερα στην σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι από την εφορία αρχαιοτήτων Σερρών δόθηκε προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα όπως δοκιμαστικές τομές πέριξ του μνημείου και όχι στις πρόοδο των εργασιών αναστήλωσης, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο το ταχύτερο δυνατόν.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.