Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  Αλεξανδρούπολη: «Μοτοσικλετώντας… χαίρομαι» – Εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας

  Δημοσιεύτηκε στις

  «Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια είναι σήμερα οι χρήστες δικύκλου στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 10% αυτών είναι μοτοσικλετιστές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έφορος Αττικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας «Μοτοθέσις», Βαγγέλης Λεμονίδης, στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης «Μοτοσικλετώντας… χαίρομαι», που πραγματοποιήθηκε, χθες, το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη.

   

  «Οι μοτοσικλετιστές», διευκρινίζει ο κ. Λεμονίδης, «χρησιμοποιούν συνειδητά τη μοτοσικλέτα έχοντας όλη τη γνώση του τι σημαίνει, τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που έχει ως όχημα και το πόσο ευάλωτη είναι ως όχημα, γιατί από μόνη δεν είναι επικίνδυνη. Δεν κάνει “εκρήξεις” για να σκοτώσει τον αναβάτη. Είναι στα χέρια και στο κεφάλι του αναβάτη το πώς θα τη χρησιμοποιήσει. Θα μπορούσα να την παραληρήσω με ένα οποιοδήποτε εργαλείο, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί με το σωστό τρόπο κάνει τη δουλειά του, αν όμως χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο, μπορεί και να σκοτώσει».

   

  Ο κ. Λεμονίδης είναι ένας από τους οκτώ εξεταστές και ένας από τους 24 εκπαιδευτές ασφαλούς οδήγησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 έχοντας ως στόχο την «αφύπνιση του κόσμου, των συνειδήσεων των μοτοσικλετιστών ώστε να αλλάξουν φιλοσοφία, τρόπο σκέψης, τρόπο ζωής». «Οι δράσεις του Ινστιτούτου αφορούν την εκπαίδευση ασφαλούς οδήγησης των μοτοσικλετιστών (που όμως έχουν ήδη άδεια οδήγησης) και μέσω της παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μοτοσικλετώντας… χαίρομαι», που υλοποιεί στα σχολεία όλης της χώρας, να δείξουμε στα παιδιά, που τώρα ξεκινάνε την οδηγική τους καριέρα, ότι αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τη μοτοσικλέτα στη ζωή τους, υπάρχει τρόπος να το κάνουν με ασφάλεια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λεμονίδης.

   

  Εκτιμά πως η νέα γενιά είναι περισσότερο ενημερωμένη και πως υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην οδική συμπεριφορά των Ελλήνων μοτοσικλετιστών τους οποίους διαχωρίζει από τους χρήστες δικύκλου, πολλοί εκ των οποίων «θεωρούν ότι είναι άτρωτοι, ότι όλα συμβαίνουν στους άλλους κι όχι σ’ εμάς…», όπως λέει. Δηλώνει, επίσης, ότι οι Έλληνες μοτοσικλετιστές βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαίων και όσον αφορά τον εξοπλισμό, αλλά και τη «συνειδητή χρήση της μοτοσικλέτας».

   

  Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «παράδεισο» για τον μοτοσικλετιστικό τουρισμό, «τον οποίο, όμως, δυστυχώς ακόμη έχουμε σε νηπιακή μορφή». Αναφέρεται σε προσπάθειες που, ήδη, έχουν ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το «Mototour of Nations 2017», που φιλοξενήθηκε στην Ήπειρο. «Ήρθαν στην Ελλάδα μοτοσικλετιστές από 22 χώρες με τις μοτοσικλέτες τους. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας αναβάτης ήταν 81 ετών με δική του μοτοσικλέτα και η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα αναβάτης ήταν 76 και ήρθε οδηγώντας τη δική της μηχανή από τη Γερμανία. Μία εκδήλωση που διήρκησε τέσσερις μέρες… Επιλέχθηκε η Ήπειρος γιατί θέλαμε να δείξουμε και μία άλλη εικόνα της Ελλάδας», λέει ο κ. Λεμονίδης.

   

  Τέλος, όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους θα πρότεινε να μπει η μοτοσικλέτα στη ζωή περισσότερων οδηγών, υποστηρίζει: «Είναι τα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν έναντι όλων των υπολοίπων οχημάτων. Είναι ευκίνητη, εύκολη στη στάθμευση, οικολογική, οικονομική, αθλητική και ψυχαγωγική. Το πιο σημαντικό όμως σήμερα, με τους ρυθμούς που κινούμαστε και ζούμε, είναι ο χρόνος. Για απόσταση εντός της πόλης, που με το αυτοκίνητο την καλύπτεις σε 15 λεπτά, με τη μοτοσικλέτα χρειάζεσαι μόνο τρία».

   

  ΑΠΕ ΜΠΕ


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.