Χρονόμετρο

    Ξεκίνησαν οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στην επιθυμία της Ελλάδας για την καθιέρωσή της ως βασικού πυλώνα ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, σε δηλώσεις του από την Καβάλα όπου βρέθηκε το πρωί, προκειμένου να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου αποτελεί συνεργασία παρευξείνιων χωρών που στόχο έχει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών μελών της. Στη συνέλευση συμμετέχουν βουλευτές από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνεται στις ιδρυτικές χώρες- μέλη του Οργανισμού.

     

    Στο πλαίσιο των τακτικών υποχρεώσεων της χώρας στη Συνέλευση, η Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση (Κ.Σ) του ΟΣΕΠ, διοργάνωσαν στην Ελλάδα την 52η Σύνοδο της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων. Μετά από πρόταση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του OΣΕΠ, βουλευτή Κώστα Μορφίδη, η σύνοδος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα. Οι διήμερες εργασίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο και έχουν ως θέμα τον ρόλο των συνδικάτων στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών του ΟΣΕΠ.

     

      Μπόλαρης: «Η Ελλάδα θα πετύχει την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων»

     

    Ο κ. Μπόλαρης, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης θα συζητηθούν θέματα που είναι καίρια για την ανάπτυξη των χωρών και τη μεταξύ τους συνεργασία. «Ο ΟΣΕΠ», επισήμανε, «είναι ένα περιφερειακός διεθνής οργανισμός που ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας, καθώς αποτελεί ένα forum διαλόγου, συζήτησης και συνεργασιών που προάγει την ειρήνη στην περιοχή. Η χώρα μας θέλει να είναι πυλώνας ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξής στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλουν ως ψηφίδες στη δόμηση και διατήρηση αυτού του πυλώνα ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

     

    Ερωτηθείς στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων επισήμανε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει και θα πετύχει την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ό,τι είναι αυτονόητο για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., είναι αυτονόητο πως πρέπει να είναι κεκτημένο και για τον Έλληνα εργαζόμενο γιατί αυτό είναι βάση και προϋπόθεση δόμησης ενός εσωτερικού διαλόγου ο οποίο στο τέλος προάγει την ανάπτυξη».

     

    Αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας «όπως είναι σαφές αυτή τη στιγμή την πρωτοβουλία την έχουν οι βόρειοι γείτονές μας, που είναι σε διαδικασίες για να εξασφαλιστεί το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία χρειάζεται ψυχραιμία και από αυτούς που έχουν την πρωτοβουλία και από εμάς που έχουμε τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις μας επομένως πρέπει να είναι συγκρατημένες. Το κριτήριο για την παρέμβαση της Ελλάδας πρέπει να είναι κριτήριο που σχετίζεται με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, να είναι κριτήριο που σχετίζεται με την οικοδόμηση καλών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε κάθε τομέα με τη γειτονική χώρα και τη δόμηση σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας με όλα τα Βαλκάνια».

     

    1. Yemelianov: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η εμπειρία της Ελλάδας»

     

    Ο Ρώσος πρόεδρος του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ (Michael Yemelianov) στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις άρτιες συνθήκες των εργασιών της Συνέλευσης στην Καβάλα τονίζοντας ότι «ο ρόλος των συνδικάτων στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των παρευξείνιων χωρών είναι πάρα πολύ σημαντικός καθώς η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους που προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας μας δεν είναι δυνατή χωρίς τον σημαντικό ρόλο των συνδικάτων τα οποία πρέπει να είναι πάρα πολύ ισχυρά».

     

    «Οι περισσότερες από τις χώρες του ΟΣΕΠ», συνέχισε, «βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της οικοδόμησης της κοινωνίας των πολιτών, οπότε, η ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά το νομοθετικό έργο για τα συνδικάτα είναι πολύ σημαντική και ελπίζω η συζήτηση που θα γίνει να είναι εποικοδομητική και να δώσει λύσεις. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η εμπειρία της Ελλάδας γιατί υπάρχει ένα ανεπτυγμένο συνδικαλιστικό κίνημα και γι’ αυτό περιμένουμε τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των Ελλήνων συναδέλφων μας βουλευτών».

     

    «Θα ήθελα να επισημάνω», τόνισε ο κ. Yemelianov, «τις πολύ καλές σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Οργανισμού μεταξύ της Ρωσικής και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας καθώς πάντοτε βρίσκουμε κοινή γλώσσα και αμοιβαία κατανόηση πάνω σε πολλά θέματα».

     

    Στο περιθώριο των εργασιών δηλώσεις έκαναν τόσο ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση OΣΕΠ, όσο και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ, Ασάφ Χατζίεφ (Asaf Hajiyev), από το Αζερμπαϊτζάν.

     

    ΑΠΕ ΜΠΕ

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.