Χρονόμετρο

    O ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ «Χ»: Η Αμφίπολη και οι Φίλιπποι μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό δίπολο

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο πρωθυπουργός μιλάει για τις επικείμενες εκλογές, δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών και περιγράφει το αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει η περιοχή μας στηριζόμενη στην ιστορία της.

     

     

    Συνέντευξη στον Θεόδωρο Αν. Σπανέλη

     

    Μια συζήτηση – συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί εξ αρχής ένα πρόβλημα, μια αμηχανία, καθώς είναι τόσα πολλά αυτά που θες να τον ρωτήσεις, οπότε δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Τελικά από μόνη της η συζήτηση βρίσκει το δρόμο της και το πρώτο θέμα δεν μπορεί παρά να είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε.

    • Πόση αλήθεια υπάρχει σε όλη αυτή τη συζήτηση για την έξοδο ή όχι της χώρας από το ευρώ;

    «Το σίγουρο είναι ότι η κρίση βρήκε τη χώρα στα τάρταρα, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας. Οι εταίροι μας αντιμετώπιζαν με πάρα πολύ καχυποψία και με μας έβλεπαν και με πάρα πολύ επιφύλαξη. Έπρεπε να γίνει πάρα πολύ δουλειά, όχι μόνο στο να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους που ήταν το πρώτο και κύριο, όσο και να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με την δέουσα σοβαρότητα έτσι ώστε να κερδίσουμε και πάλι την  εμπιστοσύνη τους. Και τα δύο θέλουν χρόνο και μεθοδική εργασία για ν’  αλλάξει η εικόνα και στη συνέχεια να μπορείς να θέτεις και νέα ζητήματα. Αυτή τη στιγμή με τα όσα ασυνάρτητα και ανακόλουθα λέγονται από το ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει εκεί που ήμασταν όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανόρθωσης. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν το «λεφτά υπάρχουν» και δεν χρειάζεται να θυμίσω πόσο ακριβά το πληρώσαμε».

    • Πόσο σας ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις;

    «Γίνεται ένας αγώνας να πείσουμε ότι η εποχή δεν είναι για μεγάλα λόγια αλλά για πράξεις που θα σταθεροποιήσουν τη χώρα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας από εδώ και πέρα, να τελειώσουμε με τις σπατάλες και να περάσουμε στις ουσιαστικές επενδύσεις. Τώρα θα πρέπει ο λαός να επιβραβεύσει αυτή την πολιτική και είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια εικόνα, εκείνο όμως που είναι το σημαντικό είναι το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες. Θέλουμε να κερδίσουμε την ψήφο των πολιτών για το έργο μας και να είμαστε και πάλι κυβέρνηση με τη δική τους εντολή».

     

    • Στο θετικό απολογισμό της κυβέρνησης θα επέλεγα να βάλω και το θέμα της χρηματοδότησης της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Ωστόσο κάποιοι που είδαν ότι δόθηκαν περισσότερο από μισό εκατομμύρια ευρώ για την ανασκαφή σε περίοδο που και το ένα ευρώ μετράει, ίσως να θεώρησαν ότι είναι μια σπατάλη. Τι απαντάτε;

    «Δεν είναι καθόλου σπατάλη, ήταν χρέος για την κυβέρνησή μου να στηρίξουμε την ανασκαφή και να έρθει στο φως αυτό το σημαντικό μνημείο και στη συνέχεια θα κάνουμε το καλύτερο για να αναδειχθεί ως ένα σημαντικός πόλος επισκεπτών. Είναι εθνικό ζήτημα και δεν μπορούσαμε να το προσπεράσουμε. Επιπλέον, τα χρήματα αυτά είναι μια επένδυση. Η Ιστορία μας είναι μια άυλη πλουτοπαραγωγική πηγή με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Η Αμφίπολη και οι Φίλιπποι είναι δύο σημαντικά σημεία που μπορούν να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό δίπολο για την Μακεδονία και τη χώρα».

     

    • Συνθέτουν ένα ιστορικό σύνολο, από τη μια η Αμφίπολης, από την άλλη οι Φίλιπποι και στη μέση το Παγγαίο, με τους μύθους και τα χρυσορυχεία του Μ. Αλεξάνδρου…

    «Εκεί βρίσκεται η ουσία μιας αναπτυξιακής προοπτικής. Όλα αυτά είναι ο «σκληρός πυρήνας» της αναπτυξιακής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα για να βγούμε από την κρίση και να γίνουμε μια χώρα παραγωγική. Μέχρι τώρα παλεύαμε για την σταθεροποίηση, τώρα περνάμε στην ανάπτυξη».

     

    • Η μέχρι τώρα επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής της Αμφίπολης συνέβαλε στο να γίνει γνωστή η περιοχή μας σε όλο τον κόσμο. Η ανασκαφή έγινε η αφορμή να δεχόμαστε μηνύματα από κάθε σημείο του πλανήτη που ζητούν να μάθουνε όσο γίνεται περισσότερα.

     

    «Θεωρώ ότι η Αμφίπολη είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο γι’ αυτό και το περασμένο καλοκαίρι επισκέφτηκαν το χώρο της ανασκαφής. Πέρα από χρήματα προσφέραμε ικανά και άξια στελέχη του ΥΠΠΟΑ για να διαχειριστούν όλα τα θέματα με τον καλύτερο τρόπο και να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα αναδεικνύει μια ακόμη άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Μακεδονίας που θα μας κάνει όλους περήφανους».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.