Χρονόμετρο

  Όλοι θυμήθηκαν την Περιμετρική!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Για ακόμη μια φορά, τα γεγονότα που μόνο η ζωή μπορεί να δημιουργεί, ήρθαν να καταδείξουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλή οργάνωση, σε μια πόλη. Και η διατήρηση των υποδομών σε μια «αξιόμαχη» κατάσταση, αλλά το κυριότερο η ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορεί μια πόλη, να παρέχει ασφάλεια και ευκολίες στους κατοίκους της.

   

  Σήμερα ότι υποδομές έχει η Καβάλα, είναι λίγο πολύ απόκτημα των προηγούμενων δεκαετιών, η ύδρευση, η αποχέτευση και το οδικό δίκτυο, ελάχιστες προσθέσεις δέχθηκε τα τελευταία χρόνια. Το κύρια μέλημα είναι πια να γίνεται η συντήρηση, στην καλύτερη περίπτωση. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα χρειάστηκε να γίνει μια μεγάλη επέμβαση στον βιολογικό καθαρισμό για να μπορεί να λειτουργεί.

   

  Όπως επίσης, πρόσφατε τέθηκε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την διαμαρτυρία των κατοίκων του Περιγιαλίου, το θέμα της δημιουργίας υποδομών, όπως, δρόμοι, πλατείες, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και άλλα, τα οποία δεν προχωρούν εξαιτίας της απουσίας πόρων. Από την άλλη πλευρά βέβαια η οικοδόμηση του Περιγιαλίου, όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, κάτι που θα γίνει αργά ή γρήγορα, θα έχει ως αποτέλεσμα να προστεθεί στην πόλη μια ακόμη συνοικία, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει σε πληθυσμό τις 10.000 νέους κατοίκους. Για να μπορέσει όλος αυτό ο κόσμος να μετακινηθεί από και προς το κέντρο της πόλης, θα απαιτηθούν επιπλέον έργα οδικής σύνδεσης.

   

  Η εποχή των μεγάλων έργων έχει παρέλθει, λόγω της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η οποία δύσκολα βλέπω να αλλάζει τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη η πόλη για να λειτουργήσει και να συνεχίσει να αναπτύσσεται, έχει μεγάλη ανάγκη από έργα, οπότε έρχεται η ώρα που η δημοτική αρχή Καβάλας, όποια είναι αυτή μετά τις εκλογές, θα πρέπει να ιεραρχήσει τις ανάγκες και να βγει στο κυνήγι κονδυλίων για να δημιουργηθούν αυτές οι υποδομές.

   

  Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και το ζήτημα της ανακατασκευής της γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο ή της διαπλάτυνσης του δρόμου, όπως φυσικά και της ολοκλήρωσης της Περιμετρικής!!! Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι η αρχική πρόβλεψη για την Περιμετρική, ήταν η περιμετρική οδός να ενώσει την συνοικία της Νεαπόλεως με το Περιγιάλι και να υπάρχουν και οι κάθετοι οδοί πρόσβασης, σε κάθε συνοικία, δηλαδή στον Βύρωνα, στο Κέντρο της πόλης, και τον Τίμιο Σταυρό. Η λογική ύπαρξης της περιμετρικής οδού ήταν να μην είναι απαραίτητο να περάσει από το κέντρο της πόλης, αν κάποιος ήθελε να πάει από τη μια συνοικία στην άλλη.

   

  Έστω και τώρα, ξυπνήσαμε όλοι, ακόμη και αυτοί που με δηλώσεις τους απαξίωναν την Περιμετρική οδό και αναγνωρίζουν την αξία της. Ας ληφθεί λοιπόν μια απόφαση, όσον το δυνατόν ομόφωνη, ώστε να τεθεί ψηλά στην ιεράρχηση των αναγκών της πόλης η κατασκευής ολόκληρης της Περιμετρικής. Όποιος δήμαρχος το πετύχει αυτό το έργο, θα τον μνημονεύουν οι επόμενες γενιές, όπως κάνουμε σήμερα εμείς, για τον Βαγγέλη Ευαγγελίου για το νερό και για τον Λευτέρη Αθανασιάδης για τον βιολογικό καθαρισμό.

   

  Ας αφήσουμε τους χορούς και τα πανηγύρια και ας στραφούμε στο πως θα κάνουμε πιο λειτουργική την Καβάλα μας. Στο χέρι μας, είναι αρκεί να σκεφτούμε με τα μάτια στο μέλλον της.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.