Χρονόμετρο

    ΤΟ ΡΑΓΚΜΠΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Από τους Ντάλτονς, στους Τιτάνες και σήμερα στον ΑΟΚ!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η πρωτοπορία της Καβάλας στο ράγκμπι και ο αγώνας του 1977 με κοινό παρονομαστή τον Κώστα Μαστροθανάση – Τι λέει ο ιδρυτής της πρώτης ομάδας ράγκμπι στη χώρα και η σύνδεση με τη σημερινή εποχή απ’ όσα επισημαίνει ο ιδρυτής των Τιτάνων Καβάλας, Γιώργος Ασλάνογλου

     

     

     

    Τον Κώστα Μαστροθανάση μπορεί κανείς να τον συναντήσει τα πρωινά σε κεντρικό κατάστημα της Καβάλας, όπου θα απολαμβάνει με την παρέα του τον καφέ του. Γνωστός στους περισσότερους από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και κυρίως με το body-building, ενώ είναι ο πρώτος που έφερε στην πόλη το αερόμπικ, σε μια εποχή, που ελάχιστοι το γνώριζαν ως τρόπο άσκησης.

     

    Εξίσου λίγοι, όμως, είναι αυτοί που θυμούνται ότι ο κ. Μαστροθανάσης ήταν πρωτοπόρος, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά και για όλη τη χώρα, μια και ήταν ο ιδρυτής της πρώτης ομάδας ράγκμπι, των Daltons (σ.σ. Ντάλτονς) στο μακρινό 1977.

    Ο ίδιος μίλησε στο «Χ» για το πώς γεννήθηκε η ιδέα πριν από 38 χρόνια, για τους λόγους που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί το άθλημα στην πόλη, αλλά και τι συνιστά στους νεότερους.

     

    «Ήμασταν μια παρέα, φοιτούσαμε στην τρίτη τάξη του Τεχνικού Λυκείου ως εργοδηγοί και θέλαμε να μαζέψουμε χρήματα για να πάμε την τριήμερη εκδρομή μας στο εξωτερικό. Ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψουμε τα χρήματα και σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να βρούμε κάτι πρωτότυπο, ώστε να παρακινήσουμε τον κόσμο να μας ενισχύσει», τονίζει ο κ. Μαστροθανάσης.

     

    Η γέννηση των Ντάλτονς

     

    «Ψάχτηκα αρκετά και έριξα την ιδέα, ώστε να παίξουμε έναν αγώνα αγγλικού ράγκμπι και μάλιστα βρήκα και προπονητή. Τον κ. Τσαπρούλη, ο οποίος ήταν καθηγητής αγγλικών και από τις σπουδές του στην Αγγλία γνώριζε όλα τα μυστικά του αθλήματος», λέει με καμάρι ο κ. Μαστροθανάσης και φέρνει στη μνήμη του ότι «απαιτήθηκαν πολλές ώρες προπόνησης και δεν το κρύβω ότι “σκοτωνόμασταν” σε αυτές. Έπεφτε πολύ ξύλο, όμως το αγαπήσαμε το άθλημα. Κάναμε προπονήσεις στο Πολύστυλο, που είχε χόρτο. Αγοράσαμε την μπάλα από το κατάστημα “Sportsman” του Βαγγέλη. Την είχα την μπάλα μέχρι και πριν μερικά χρόνια. Φτιάξαμε φανέλες και έτσι ξεκίνησαν οι Ντάλτονς, από τους γνωστούς ήρωες του κόμικ Λούκι Λουκ».

     

    Πως διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας ράγκμπι στην Καβάλα

     

    Ο Κ. Μαστροθανάσης θυμόταν πολλές λεπτομέρειες και για το πώς οργανώθηκε ο πρώτος αγώνας ράγκμπι στην Καβάλα και μάλιστα στο νυν «Ανθή Καραγιάννη» και τότε Εθνικό Στάδιο. «Καλές οι προπονήσεις, αλλά έπρεπε να βρούμε και αντίπαλο. Δεν υπήρχε άλλη ομάδα σε όλη την Ελλάδα. Από στόμα σε στόμα, “ψήσαμε” την έκτη τάξη του 5ου Γυμνασίου της Παναγίας, νυχτερινού τότε. Είχαμε πει ότι θα κάνουμε κι έναν δεύτερο αγώνα, ώστε να ενισχύσουμε οικονομικά εκείνα τα παιδιά, ο οποίος δυστυχώς, όμως, δεν έγινε ποτέ. Για να βρούμε αντιπάλους, θα έπρεπε να βρούμε χορηγίες και να πηγαίνουμε στο εξωτερικό. Ο αθλητισμός τότε ήταν πολύ δύσκολος. Μαζευτήκαμε 15 άτομα από τη μια και 15 από την άλλη και έγινε ο αγώνας. Νικήσαμε 11-3. Να φανταστείτε για δοκάρια χρησιμοποιήσαμε τις θήκες από τα κοντάρια του επί κοντώ! Θυμάμαι ο αλυτάρχης του σταδίου μας κυνηγούσε. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία. Δυστυχώς, οι δυσκολίες που προανέφερα και το ότι φύγαμε μετά στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα, δε μας επέτρεψαν να δώσουμε συνέχεια σε εκείνη την ομάδα».

     

    Οι Τιτάνες και το σήμερα στην αγκαλιά του ΑΟΚ

     

    Το ράγκμπι έπεσε σε «χειμερία» νάρκη 32 ετών τοπικά, ώσπου μια παρέα ατόμων στα τέλη του 2008 αποφάσισε να το «αναστήσει». Το ερέθισμα ήρθε από την τηλεόραση, αφού στο μεταξύ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαν δημιουργηθεί ομάδες ράγκμπι. Μετά από ένα διάστημα, όπου τρεις φίλοι, οι Γιώργος Ασλάνογλου, Σωτήρης Λαμπής και Χαραλαμπος Φωταρελης (και κάποιες φορές ο Βαγγέλης Φάκας) πηγαινοέρχονταν στη Θεσσαλονίκη για προπονήσεις με τους Lions (Λιοντάρια), αποφασίζουν να ξεκινήσουν κάτι ανάλογο στην πόλη μας. Τον Φεβρουάριο του 2009 ξεκινάνε οι πρώτες προπονήσεις, με 13 και στη συνέχεια με 17 άτομα πάνω στις βασικές αρχές, χωρίς τη σωματική επαφή. «Μόλις άρχισαν να «πέφτουν κορμιά» στις προπονήσεις λιγόστεψαν και τα άτομα», λέει στο «Χ» ο ιδρυτής των Τιτάνων, Γ. Ασλάνογλου και σημείωσε:

     

    «Ψάξαμε να βρούμε κάτι που θα μας κρατήσει. Αφιερωθήκαμε στο beach rugby και μπορώ να περηφανεύομαι ότι εμείς φέραμε το άθλημα στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε ως Τιτάνες και από το 2013 βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα του ΑΟΚ. Αγωνιστήκαμε σε δύο πρωταθλήματα Sevens (ομάδες των 7 παικτών), με την επωνυμία Unity Cup. Την περίοδο 2013-14 σε σύνολο 7 ομάδων, τερματίσαμε τέταρτοι, αλλά πέρυσι λόγω και της οικονομικής κρίσης, η ομάδα έχασε μέρος της δυναμικής της και τερματίσαμε τελευταίοι, αφού καλά-καλά δεν μπορούσαμε να σχηματίσουμε αποστολή σε ορισμένα παιχνίδια».

     

    Το τμήμα ράγκμπι – πλέον – του ΑΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του και στις 24 του μήνα θα δώσει φιλικούς αγώνες με τους Spartans στην Αθήνα. Αριθμεί 20 άτομα και όπως αναφέρει ο Γ. Ασλάνογλου, «στους Έλληνες δεν είναι ευρέως γνωστό το άθλημα και είναι δύσκολο να τους μάθεις τα βασικά. Ωστόσο, το ράγκμπι δε χρειάζεται ιδιαίτερους σωματότυπους και μπορεί να παιχτεί από τους πιο αδύνατους έως τους πιο εύσωμους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τα κορμιά που συναντάμε στο εξωτερικό. Κυρίως, επειδή το άθλημα είναι σε βρεφικό επίπεδο λόγω διαφόρων καταστάσεων με την Ομοσπονδία. Ψάχνουμε έναν σωστό γονέα, ώστε να βοηθήσουμε το παιδί αυτό να μεγαλώσει».

     

    Η ομάδα ράγκμπι του ΑΟΚ διαθέτει ιστοσελίδα (https://aokrugby.wordpress.com), με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους, ενώ οι προπονήσεις του τμήματος γίνονται στο γήπεδο του στρατοπέδου Κωτσάλου κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 18.30.

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

    ragbi (1) ragbi (2) ragbi (3) ragbi (4)


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.