Μένει να δοθεί απάντηση για την παρουσία ή μη, του ίδιου του μεγάλου στρατηλάτη
Συνάντησα σήμερα Τετάρτη πρωί, στο μοναδικό καφενείο που διαθέτει η Μεσολακκιά Σερρών, δίπλα στην αρχαία Αμφίπολη, την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη που είναι επικεφαλής της ανασκαφής στην θέση Καστά, όπου βρίσκεται ο μοναδικός σε μέγεθος και λαμπρότητα μακεδονικός βασιλικός τάφος, όπου όλα δείχνουν ανήκει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ωστόσο η ίδια αρκείται στην απάντηση «ανήκει σε κάποιο μεγάλο στρατηγό»… Αρκετά μετρημένη, τηρούσα την δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας η κ. Περιστέρη, δεν λέει πολλά, αρκείται στο να επαναλαμβάνει μονότονα ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, μια ιδιαίτερη ανακάλυψη και σε όλους όσους την ρωτάνε για το τι κρύβει ο τάφος απαντάει – επίσης μονότονα – «ΥΠΟΜΟΝΗ»!!!
Όταν την συνάντησα στο καφενείο, αρκέστηκα σε μια καλημέρα και στα συγχαρητήρια που τις αναλογούν. Συγχαρητήρια που αφορούν δύο ζητήματα… το ένα είναι η επιμονή της για την ανασκαφή στην θέση Καστά, όπου για να συνεχιστεί χρειάστηκε να ξεπεράσει πάρα πολλά εμπόδια, από την απροθυμία της Κυβέρνησης να δώσει χρήματα για ανασκαφές σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, μέχρι να αντιμετωπίσει την καχυποψία και τις διαβολές των συναδέλφων της που την κατηγορούσαν ότι επέτρεπε να διαρρέουν ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τα πιθανά ευρήματα, για να μπορεί να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις σε μια εποχή πενίας… Το δεύτερο, γιατί ως αρχαιολόγος η κ. Περιστέρη λειτούργησε με τρόπο που μπόρεσε να «διαβάσει» το μάτι της τα μηνύματα που έστελνε, χρόνια τώρα η περιοχή και συγκεκριμένα ο λόφος Καστά και σε μια δύσκολη εποχή – για τους λόγους που προαναφέραμε – τόλμησε!!!
Η υποδοχή που τυγχάνει η κ. Περιστέρη από τους κατοίκους της Μεσολακκιάς, δεν περιγράφεται, όλοι νοιώθουν ότι με την εργασία και τα αποτελέσματα της ανασκαφής το χωριό τους θα βγει από την αφάνεια και θα γίνει προορισμός. Όλοι την ρωτάνε για το τι έπεται αλλά όμως προαναφέραμε αρκείται σε μια λέξη «ΥΠΟΜΟΝΗ». Ενδεχομένως την ίδια απάντηση να έδωσε και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όταν το πρωί της Τρίτης ευρισκόμενος στο χώρο της ανασκαφής, την ρώτησε πότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα μυστικά που κρύβει ο τάφος. Από την πλευρά του πρωθυπουργό εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε τα σπουδαία, δεν είναι και άσχημα, καθώς ερχόμενος για την ομιλία του στην ΔΕΘ, πέρα από την ευημερία των αριθμών – χαρακτηριστικά σήμερα ανακοινώθηκε ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα -, την δυστυχία των ανθρώπων και την αγανάκτησή των πολιτών, για την οποία θα πρέπει να κάνει ένα σχόλιο κατανόησης και συμπόνιας, θα μπορεί να καρπωθεί για την κυβέρνησή του και μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, που ίσως ήδη να πιστεύουν στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μπορεί να αλλάξει την κακή ψυχολογία των πολιτών.
Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο ανασκαπτόμενος τάφος ανήκει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είτε ο ίδιος είναι μέσα, είτε όχι, τα ζητήματα που θα ανακύψουν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις διεθνείς της σχέσεις είναι τόσο σημαντικά που μόνο δέος μπορούν να προκαλούν σε μια ταλαιπωρημένη κυβέρνηση που ακόμη και η εισαγωγή του ΕΝΦΙΑ προβλήματα δημιούργησε… Δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω στο εν λόγω ζήτημα, θα κάνουμε ΥΠΟΜΟΝΗ, εξάλλου όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες μας από το χώρο της ανασκαφής, ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο που θα προκύψει από το άνοιγμα της πύλης που οδηγεί στο εσωτερικό του τάφου, μεσολαβούν συνολικά δυο τοιχία – το ένα είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες μπροστά από τις αποκεφαλισμένες σφίγγες για τις οποίες πρώτα στο «Χ» διαβάσατε –, το ένα εξ αυτών με χώμα, με τα οποία έχτισαν την πύλη για να την προστατεύσουν από τους τυμβωρύχους.
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι ο τάφος είναι ασύλητος, ο οποίο σημαίνει ότι όλα τα μυστικά του είναι ανέπαφα. Από το σκανάρισμα που έχει γίνει στον τάφο, οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν, όχι μόνο την διαρρύθμιση του χώρου αλλά και πόσες λάρνακες υπάρχουν τοποθετημένες και που. Επίσης η εισαγωγή μικροκάμερας έχει δώσει τις πρώτες απαντήσεις για το τι υπάρχει στον διάδρομο από την πρώτη πύλη, αυτή που βλέπουμε στις φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό μέχρι την δεύτερη που οδηγεί στον πρώτο νεκροθάλαμο. Μπορεί η μικροκάμερα να μην έχει μπει ακόμη στον δεύτερο νεκροθάλαμο, που ακολουθεί σε σειρά, αλλά εκεί είναι και οι σημαντικότερες και πιο δυνατές απαντήσεις… το μόνο σίγουρο είναι ότι ο διάδρομος ανάμεσα στις δύο πύλες, όπου όπως γράψαμε έχει τοιχογραφίες, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει δώσει απαντήσεις για το ποιοι είναι θαμμένοι!!!
Το μυστικό των σφιγγών
Συνδυάζοντας τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που είναι στην διάθεσή μας, φαίνεται ότι στον συγκεκριμένο τάφο είναι θαμμένη η σύζυγος του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και ο γιός του Αλέξανδρος Δ’ που δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο, στην περιοχή της Αμφίπολης. Όλα δείχνουν ότι αυτό το οποίο ανασκάπτεται στην θέση Καστά στην Αμφίπολη, είναι ο οικογενειακός τάφος του Μ. Αλεξάνδρου, το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση είναι, αν η σορός του μεγάλου στρατηλάτη βρίσκεται εκεί ή η θέση του έμεινε κενή!!! Οψόμεθα.
Πριν προχωρήσουμε τον συλλογισμό μας και επειδή πολλά λέγονται αυτές τις ημέρες από αρχαιολόγους εκτός ανασκαφής, ένα έχουμε να σημειώσουμε: στην πλειοψηφία τους, με τις δηλώσεις τους, επιχειρούν να απαξιώσουν το ανασκαπτικό έργο της κ. Περιστέρη γιατί μέχρι τώρα την χλεύαζαν και τώρα σκάνε από την ζήλια τους!!! Σκέπτονται, ότι έχουν χάσει την μεγάλη ευκαιρία της ζωής του και δεν μπορούν να το χωνέψουν. Σε λίγες εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή και θα γίνουν ανακοινώσεις δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.
Το τι υπάρχει μέσα στον τάφο το γνωρίζουν καλά οι αποκεφαλισμένες σφίγγες, οι οποίες όμως χωρίς κεφάλι δεν μπορούν να μιλήσουν. Μπορούν όμως – έστω και έτσι – να θέσουν ερωτήματα, όπως γιατί βρέθηκαν εκεί όταν είναι γνωστό ότι κανείς άλλος μακεδονικός βασιλικός τάφος δεν φυλάσσεται από σφίγγες. Επιπλέον και σημαντικό ζήτημα, αν οι σφίγγες είχαν κεφάλι και φτερά δεν θα χωρούσαν στο ημικυκλικό χώρο επάνω από την πύλη, άρα ο ακρωτηριασμός έγινε πριν την τοποθέτησή τους… μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το κεφάλι και τα φτερά των σφιγγών να κόπηκαν από αρχαιοκάπηλους, καθώς υπήρχε μπροστά ο προστατευτικός τοίχος που βρέθηκα άθικτος. Το πιθανότερο είναι η κοπή κεφαλιών και φτερών να είναι μέρος μια ταφικής τελετουργίας… απάντηση και επ’ αυτού θα έχουμε μόνο με το πλήρες άνοιγμα του τάφου και τις αποκαλύψεις που θα επακολουθήσουν.
Θεόδωρος Αν. Σπανέλης
Οι φωτογραφίες είναι από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δημοσιεύτηκε στις 2
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.