Χρονόμετρο

  Ο γάλλος ακτιβιστής Ξαβιέ Ρενού στην Καβάλα

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο «ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

   

  Ανοιχτή εκδήλωση σήμερα στις 19.30 στο ξενοδοχείο Γαλαξίας

   

  Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (18/3) στο ξενοδοχείο «Lucy», ο  υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Μάκης Παπαδόπουλος και ο γνωστός Γάλλος ακτιβιστής και συγγραφέας Ξαβιέ Ρενού, ο οποίος είναι καλεσμένος του συνδυασμού «Ο Τόπος Της Ζωής Μας» και θα παραμείνει στην πόλη για τρεις ημέρες.

  Ο Ξ. Ρενού, που είναι επικεφαλής κινήματος ακτιβιστών σε όλη την Ευρώπη και μάχεται με μη βίαιους τρόπους ενάντια σε κάθε μορφής αδικίας, εξέφρασε τις θέσεις του για την κοινωνική αδικία, την άνευ βίας δράση των ακτιβιστών, την Ελλάδα της κρίσης, την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, αλλά και για τις μικρές νίκες που πρέπει να πετύχουν οι πολίτες, με ειρηνικό τρόπο, ώστε να αλλάξουν τον ρου της χώρας τους.
  Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι είναι σημαντικό ως πολίτες και ως δημότες να μάθουμε πώς να διαμαρτυρόμαστε και όχι να γκρινιάζουμε, να αντιστεκόμαστε και όχι να παραπονιόμαστε, καθώς ο Ακτιβισμός είναι μια αποτελεσματική διέξοδος, που έχουμε απέναντι στην αδικία.

   

  Στόχος των εκλογών είναι η συνεργασία

   

  Αναφορικά με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα μας, ο Ξ. Ρενού υποστήριξε ότι «οι ψηφοφόροι είναι σημαντικό να εκτοπίσουν υποψήφιους που τους θεωρούν πολιτικά ανίκανους ή διεφθαρμένους και να τους αντικαταστήσουν με υποψήφιους που τελικά θα εκλεγούν με βάση τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Συνεργάζομαι με πολιτικούς, όπως και άλλοι ακτιβιστές. Είμαστε αυστηροί και διατηρούμε μια πίεση. Ο πραγματικός στόχος των εκλογών δεν είναι μια «λευκή επιταγή», αλλά η συνεργασία. Πρέπει να κρίνουμε τον επόμενο δήμαρχο από την ικανότητα να μην είναι μέρος μηχανισμών! Ο κάθε δήμος και δήμαρχος είναι υπηρέτης των δημοτών. Οι δήμαρχοι, που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές, θα κληθούν να διοικήσουν με άδικους νόμους. Αν υπακούσουν σε αυτούς τους νόμους, θα γίνουν συνένοχοι της αδικίας. Αν αρνηθούν να υπακούσουν, θα βοηθήσουν για να αλλάξει ο νόμος. Και για να αλλάξει ο νόμος, χρειάζονται μαζικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις. Οι νέοι δήμαρχοι για να επιβιώσουν δεν πρέπει να είναι “γρανάζια” μηχανισμών, υποδουλωμένων στην τρόικα. Πρέπει να στηριχτούν στα κινήματα ανυπακοής. Αλλιώς με αυτές τις εκλογές δεν θα αλλάξει τίποτα. Οφείλουμε μέσα από τις δράσεις μας να αφυπνίσουμε τους πολίτες και να οργανώσουμε σθεναρές μορφές αντίστασης ενάντια σε συμπεριφορές, που στον βωμό του κέρδους ή του κάθε βραχυπρόθεσμου οφέλους, πλήττουν τις κοινωνίες, τους πολίτες, το περιβάλλον, το κοινό καλό».

   

  Τακτικός επισκέπτης της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους

   

  Ο Ξαβιέ Ρενού, που στη διάρκεια της συνέντευξης, εμφανίστηκε με ένα φούτερ, που ανέγραφε «S.O.S. Χαλκιδική», μήνυμα σαφές για την αδικία στις Σκουρίες και την εξόρυξη χρυσού, αγωνίζεται περισσότερο από 15 χρόνια κατά της κοινωνικής αδικίας. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και δίδαξε πολλά χρόνια πολιτική οικονομία, ενώ υπήρξε τομεάρχης της Greenpeace Γαλλίας. Σήμερα είναι επικεφαλής ενός κινήματος 10.000 ακτιβιστών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αντιστέκονται συστηματικά σε κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας, με δράσεις ευαισθητοποίησης και αντίστασης.

  Βασική αρχή του κινήματος «Ανυπακοή» είναι το «Όχι Βία». «Όλες μας οι εκδηλώσεις και οι δράσεις είναι απολύτως ειρηνικές και όλα τα μέλη μας εκπαιδεύονται συστηματικά στην αποφυγή βίας», με τον Γάλλο ακτιβιστή να δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, ενώ επισκέπτεται τακτικά το Άγιο Όρος και τη Χαλκιδική.

   

  Πολλές μικρές νίκες για μια μεγάλη αλλαγή

   

  Ο Ξαβιέ Ρενού ρωτήθηκε πως μπορούν οι πολίτες να ξεπεράσουν τον φόβο και να αντισταθούν σήμερα, όταν εκδηλώνεται πλήθος απειλών σε εργασιακούς και όχι μόνο χώρους, αφού ο φόβος αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας και εργαλείο των ισχυρών του πλανήτη

  «Ο φόβος και έπειτα η διαίρεση, ο διχασμός των κοινωνικών ομάδων, είναι πράγματι δύο βασικά στοιχεία που ενδυναμώνουν τη θέση του ισχυρού. Και επειδή δεν είμαστε έτοιμη να παύσουμε τον διχασμό, μπορούμε ο καθένας στον τόπο του να βάζουμε μικρούς στόχους, ρεαλιστικούς και εφικτούς και να παλεύουμε με άλλους ανθρώπους για αυτούς, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας, για να τον πετύχουμε. Η κάθε μικρή νίκη μας είναι ένα μήνυμα για την εξουσία. Πολλές μικρές νίκες μπορούν να αλλάξουν την εικόνα μίας χώρας και να ενώσουν τους ανθρώπους».

   

  Δ.Μ.

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.