Είχαμε συνηθίσει τα καλά νέα, σχετικά με τις τουριστικές αφίξεις γενικότερα. Πολλά τα ρεπορτάζ μας με θετικές προβλέψεις που τελικά επαληθεύτηκαν πανηγυρικά. Ωστόσο φέτος τα πράγματα αλλάζουν και το θετικό πρόσημο γίνεται αρνητικό όπως βλέπετε και στον διπλανό πίνακα που αφορά τις προβλέψεις της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, για τον αριθμό των φετινών αεροπορικών αφίξεων κατά την θερινή περίοδο. Για πρώτη φορά από το 2014 φαίνεται ότι οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Καβάλας θα σημειώσουν μείωση κατά 5% όταν όλα τα άλλα θα έχουν εντυπωσιακές αυξήσεις με το συνολικό μέσο όρο τους να φτάνει σε αύξηση 21%!!!
Την ώρα που άλλα περιφερειακά αεροδρόμια όπως αυτά της Μυτιλήνης, Σάμου, Χανίων, Κερκύρας Καλαμάτας, Βόλος, Λήμνος και Κυθήρων παρουσιάζουν αύξηση που φτάνει μέχρι και το 66% (!!!) το αεροδρόμιο της Καβάλας ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ βρίσκεται σε πτώση σε σχέση με την περσινή κίνηση. Συγκριμένα φέτος αναμένεται να διακινηθούν κατά την θερινή περίοδο 8.941 λιγότεροι επιβάτες. Με αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε για φέτος δεν είναι άσχετο και το γεγονός ότι η AEGEAN AIRLINES μειώνει κατά την θερινή περίοδο τις πτήσεις της από και προς την Αθήνα, από δύο σε μία την ημέρα. Αν αυτό δεν αποτελεί ένα πλήγμα για τον τουρισμό της Καβάλας και της Θάσου τι είναι;
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να συμβεί αυτό, επιχειρήθηκε και κατά το παρελθόν αλλά τότε υπήρξε σοβαρή και οργανωμένη αντίδραση. Ο Γιώργος Παυλίδης περιφερειάρχης ΑΜΘ εκείνη την εποχή και ο Μιχάλης Αμοιρίδης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, σε συνεργασία με τα τρία Επιμελητήρια Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης, διαμαρτυρήθηκαν προς την AEGEAN AIRLINES και την υποχρέωσαν να υπαναχωρήσει. Σήμερα δεν κινείται κανείς!!!
Οφείλουμε όμως να θυμίσουμε ότι όταν έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας προς την AEGEAN AIRLINES υπήρχε ένα διαφορετικό τοπίο στον τουριστικό τομέα, από ότι υπάρχει τώρα. Οι αριθμοί είχαν θετικό πρόσημο και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η τότε αρθρογραφία του «Χ» είχε σχεδόν μόνιμο τίτλο «ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ», το ζητούμενο είναι τώρα να αλλάξει τάχιστα η Καβάλα, γιατί φοβούμαστε ότι θα πάμε σε μια μόνιμη κατάσταση που θα περιγράφεται με τον τίτλο ότι τώρα «ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ»!
Ποια είναι τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων
Οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας, το 2014 μόλις ξεπερνούσαν τις 70.000, ενώ το 2017 έφτασαν τις 125.000 επιβάτες. Στη ζωή τίποτα τυχαίο, βλέπαμε τότε να γίνεται μία συστηματική δουλειά, στην οποία ηγετικό ρόλο είχε η Περιφέρεια ΑΜΘ με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, σε άριστη συνεργασία και με τον κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, που στόχο είχαν να στηρίξουν τις προσπάθειες των ιδιωτών του κλάδου με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή η συνεργασία έφτασε να αποδίδει με νέες πτήσεις καθώς η Καβάλα είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Σε δηλώσεις του στο «Χ» ο κ. Αμοιρίδης τον Ιανουάριο του 2017 ( https://www.xronometro.com/auksisi-airport/ ), μας μίλησε για αύξηση αφίξεων εξωτερικού κατά τη θερινή περίοδο κατά 25-30% και η πραγματική κίνηση έδειξε αύξηση 29,16% (115.074 αφίξεις εξωτερικού το 2017 έναντι 89.094 του 2016. Αυτό ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και αυτό είναι κάτι το οποίο του αναγνωρίζεται και από ανθρώπους του κλάδου.
Δυστυχώς η απώλεια του Γιώργου Παυλίδη και η παραίτηση του κ. Αμοιριίδη λίγους μήνες μετά (Μάρτιο του 2017) στέρησαν την περιοχή μας από ένα πολύ καλό συνεργάτη. Μάλιστα ως παρακαταθήκη, μας έμειναν τα θετικά πρόσημα και μια νέα πτήση για το 2018, αυτή από τις Βρυξέλες που όντως ξεκίνησε. Η συνολική εικόνα εκείνη την εποχή έχει την Περιφέρεια ΑΜΘ να έχει «σκαρφαλώσει» στην 6η θέση τουριστικής επισκεψιμότητας σε σύνολο 13 Περιφερειών, με τις πρώτες 5 να είναι οι μεγάλες ναυαρχίδες (Αττικής και Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιων Νήσων) και φυσικά αυτό ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης κίνησης για Καβάλα και Θάσο Τότε σταματήσαμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής και είχαμε για πρώτη φορά διεθνή αναγνώριση.
Δυστυχώς η πορεία από εκεί και μετά δεν ήταν η ανάλογη και δεν έχει να επιδείξει τα ανάλογα αποτελέσματα. Δεν θα σταθούμε στις αστοχίες με το βίντεο της τουριστικής προβολής στο Euronews που προέτασσε την Κομοτηνή και την Σαμοθράκη, έναντι της Καβάλας και της Θάσου, αλλά στην ανεπαρκή και αναποτελεσματική παρουσία στις εκθέσεις και εν γένει στις διεθνείς διοργανώσεις. Κι αυτό δεν αποτελεί δική μας εκτίμηση, αλλά συμπέρασμα από την μελέτη των στοιχείων. Όταν ο τουρισμός για άλλη μία χρονιά έχει θετικό πρόσημο, για την Ελλάδα, για την Καβάλα τα πρώτα μηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά και αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιήσει.
Είναι σημαντικό για να μην μείνουμε και εμείς στα μισά του δρόμου, να καταλάβουν τόσο ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, ότι πρέπει να δουλέψουν γιατί είναι άδικο η προσπάθεια Παυλίδη-Αμοιρίδη να πάει χαμένη. Ο τόπος δεν αντέχει πισωγυρίσματα, πολύ περισσότερο όταν όλοι οι υπόλοιποι στη χώρα συνεχίζουν να προχωρούν μπροστά. Ο Τουρισμός για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά ιδιαίτερα για την Καβάλα και τη Θάσο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο, οπότε θέλει να δώσουν το ανάλογο βάρος και το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Όταν θα γίνει αυτό μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι θα καταγραφεί με την αλήθεια που μόνο οι αριθμοί μπορούν να μας δίνουν.
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.