Χρονόμετρο

  ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ – Επιβολή τσουχτερών προστίμων στους δήμους για τις χωματερές;

  Δημοσιεύτηκε στις

  O Β. Τσομπανόπουλος και o Χρ. Μαμσάκος αναλύουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους Νέστου και Δράμας αντίστοιχα

   

  Απομακρύνεται ο κίνδυνος επιβολής προστίμων για τους δήμους Νέστου και Δράμας για τη λειτουργία παράνομων χωματερών, μετά από σχετική απόφαση της του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η χώρα μας υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Ε.Ε. κατ’ αποκοπή το ποσό 10.000.000 €. Επιπλέον, υποχρεούται να καταβάλει και εξαμηνιαία χρηματική, υπολογιζόμενη με βάση το αρχικό ποσό, ύψους 14.520.000 €. Από το συνολικό αυτό ποσό όμως θ’ αφαιρείται ποσό 40.000 € ανά χώρο ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων, το οποίο αφορά η διαπιστωθείσα παράβαση και ο οποίος έπαψε να λειτουργεί είτε αποκαταστάθηκε μετά τις 13 Μαΐου 2014.

  Ακόμη, θα αφαιρείται ποσό 80.000 € για εκείνους τους χώρους που θα έχουν ταυτόχρονα παύσει να λειτουργούν και θα έχουν αποκατασταθεί από την ίδια ημερομηνία.

  Βάση αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητάει πλέον από συνολικά 51 δήμους της χώρας τα έγγραφα που πιστοποιούν τη σχετική απόφαση λειτουργίας των ΧΑΔΑ, όπως και τα πιστοποιητικά παραλαβής από τον ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), που δέχεται πλέον τα απόβλητα, που αποθέτονταν σε ΧΑΔΑ.

  Οι δύο δήμοι, Νέστου και Δράμας, ήταν από τους τελευταίους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που εμφανίζονταν να έχουν ακόμη ενεργούς τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, αλλά σύμφωνα με όσα αναφέρουν τόσο ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος όσο και ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι διαδικασίες για το κλείσιμο αυτών των ΧΑΔΑ έχουν πάρει τον δρόμο της ολοκλήρωσης.

   

  Β. Τσομπανόπουλος: «Σε τελικό στάδιο η αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. Ξηροποτάμου»

   

  Απόλυτα ικανοποιημένος από την υπογραφή σύμβασης του Δήμου Νέστου με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης για την παράδοση των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Ξάνθης εμφανίστηκε ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται από τον ανάδοχο η αποκατάσταση της χωματερής στη θέση Ξηροποτάμου.

  «Αυτό που έλεγα προς πάσα κατεύθυνση, ήταν ότι υπήρχε μια Κ.Υ.Α. από τον περασμένο Δεκέμβρη, βάσει της οποίας τα σκουπίδια του Νέστου θα έπρεπε να φύγουν προς τον Χ.Υ.Τ.Α. της Ξάνθης και να μην απειλούμαστε ως δήμος με επιβολή προστίμων», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσομπανόπουλος και συμπλήρωσε: «Μετά από πολύμηνο αγώνα και με παρέμβαση του γενικού γραμματέα στερεών αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Καπετάνιο, εδώ και 20 μέρες υπήρξε θετική κατάληξη για τη δημιουργία προγραμματικής σύμβασης με τον Σ.Δ.Α.Ν. Ξάνθης. Έτσι, ο Δήμος Νέστου παραδίδει πλέον τα απορρίμματά του στον Χ.Υ.Τ.Α. της Ξάνθης. Επίσης, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε σε ετοιμότητα τον εργολάβο που ανέλαβε την αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. Ξηροποτάμου. Εδώ και καιρό και λόγω μη εφαρμογής της Κ.Υ.Α., χωρίς δική μας ευθύνη, τα σκουπίδια συνέχιζαν να πετιούνται στη χωματερή. Έτσι, δόθηκε μια νέα παράταση στον εργολάβο για την ολοκλήρωση των εργασιών κι όπως μας διαβεβαίωσε, εντός του Μαΐου θα φέρει εις πέρας την αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α., κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμων. Επίσης, είναι αρκετά πιο συμφέρουσα η νέα σύμβαση διάθεσης των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Ξάνθης, καθώς θα πληρώνουμε 20 € για κάθε τόνο απορριμμάτων, σε σύγκριση με την παλιά σύμβαση, που απαιτούσε 35 € ανά τόνο».

   

  Χρ. Μαμσάκος: «Ο δήμος Δράμας περιμένει το κράτος»

   

  Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος ανέφερε στο «Χ» ότι ο Δήμος Δράμας είναι σε τόσο καλό επίπεδο ετοιμότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που πλέον περιμένει τις ανακοινώσεις της Πολιτείας για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.).

  «Οι προθεσμίες δεν είναι καταληκτικές για τους δήμους. Μέσω του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων επιχειρείται να δοθεί οριστική λύση για όλες αυτές τις καταστάσεις, που εκκρεμούν από το παρελθόν. Η Δράμα είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που οριστικοποιήσαμε τις μελέτες ΠΕ.Σ.Δ.Α. και Σ.Δ.Ε., με δικούς μας υπαλλήλους και χωρίς εξωτερικούς συνεργάτες. Τις έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και περιμένουμε, πλέον τις παρατηρήσεις τους, ώστε εν συνεχεία να περάσουν από την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, δημιουργείται αιρεσιμότητα και δεν μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα που απορρέει από χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Εμείς, βαδίζουμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμων. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή ως Δήμος Δράμας είμαστε σε τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας, που περιμένουμε την έκδοση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το κράτος είναι αυτό που ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις εμφανίζονται», κατέληξε ο δήμαρχος.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.