Χρονόμετρο

    Prinos CCS: Προκοινοποίηση από ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για κρατική ενίσχυση του πρότζεκτ – Ισχυρό προκαταρκτικό ενδιαφέρον από υποψήφιους χρήστες

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

     

    Προχωρά η ωρίμανση του πρότζεκτ «Prinos CCS» της Energean, για την υλοποίηση του πρώτου πρότζεκτ αποθήκευσης CO2 στη χώρα μας, το οποίο θα επιτρέψει σε βιομηχανίες της χώρας μας (αλλά και της ευρύτερης περιοχής) να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

     

    Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκκινήσει ήδη τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν σχετικά με την κρατική ενίσχυση του έργου. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε προκοινοποίηση προς τις Βρυξέλλες του σχετικού σχήματος στήριξης, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας (CEEAG).

     

     

    Η προκοινοποίηση σηματοδοτεί την αφετηρία των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν, μέσω των οποίων θα οριστικοποιηθεί το σχήμα στήριξης και θα αξιολογηθεί από τις Βρυξέλλες για την έγκρισή του. Παράλληλα, έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση του «Prinos CCS», με ένα ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ, μέσω του REPowerEU.

     

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρότζεκτ εντάχθηκε στη νέα 6η λίστα των Έργων Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) που έλαβε χθες το «πράσινο φως» από την αρμόδια κοινοτική επιτροπή, και θα τεθεί προς έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως το έργο είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση των μελετών του μέσω του CEF, ενώ επίσης θα μπορεί να δανειοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους.

     

    Υπενθυμίζεται ότι η προς ένταξη πρόταση έγινε με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ. Ρόλος του Διαχειριστή θα είναι η δημιουργία του δικτύου για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων CO2 και τη μεταφορά τους στην αποθήκη στον Πρίνο. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ειδικού αγωγού CO2 που θα συνδέει τις βιομηχανίες «πελάτες» από την περιοχή της Αττικής.

     

    Ο αγωγός αυτός θα συγκεντρώνει από τις εν λόγω εγκαταστάσεις τους όγκους CO2 σε λιμάνι κοντά στην Ελευσίνα, όπου το CO2 θα υγροποιείται και θα αποθηκεύεται προσωρινά σε ειδική εγκατάσταση, μέχρι τη φόρτωσή του σε πλοία CO2 που θα το μεταφέρουν διά θαλάσσης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Πρίνου.

     

    Όπως είναι γνωστό, η υποψήφια αποθήκη έχει παραχωρηθεί στην Energean από την ΕΔΕΥΕΠ με άδεια ερευνών (δηλαδή για την πραγματοποίηση των μελετών ανάπτυξης της υποδομής), η οποία ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2024. Το επόμενο βήμα για την εταιρεία είναι η ανάθεση της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), ώστε με την έγκρισή της να αιτηθεί στην ΕΔΕΥΕΠ άδεια αποθήκευσης CO2 στην υποδομή, η οποία θα τον καταστήσει operator.

     

    Ο προγραμματισμός της Energean προβλέπει ότι η πρώτη φάση λειτουργίας του πρότζεκτ θα εκκινήσει προς τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026. Σε αυτή την πρώτη φάση, θα μπορούν να αποθηκευτούν σε ετήσια βάση έως 1 εκατ. τόνοι CO2. Με την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου, που θα ακολουθήσει, η ετήσια αποθηκευτική δυναμικότητα θα αυξηθεί στα επίπεδα των 3 εκατ. τόνων CO2. Αξίζει να σημειωθεί πως ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις (συνυπολογίζοντας και το σκέλος του ΔΕΣΦΑ) για την πλήρη ανάπτυξη του πρότζεκτ.

     

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές, αλλά και από ανάλογες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ιταλίας, για αξιοποίηση της αποθήκης. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα MoU που έχουν υπογραφεί έως τώρα με υποψήφιους χρήστες ξεπερνούν ακόμη και την ετήσια δυναμικότητα της δεύτερης φάσης.

     

    Εκτός από έντονο αυτό ενδιαφέρον, οι προοπτικές του έργου ενισχύονται από τις πρόσφατες εντάξεις στο Innovation Fund μίας κρίσιμης μάζας πρότζεκτ δέσμευσης CO2, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εγχώριας αλυσίδας αξίας στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδότηση από το Innovation Fund «κλείδωσε» η ΤΙΤΑΝ, για τη δέσμευση 1,9 εκατ. τόνων CO2 σε ετήσια βάση, από το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας.

     

    Επίσης, για χρηματοδότηση επελέγη και το έργο ΙRIS της Motor Oil. Έτσι, η αποθήκη του Πρίνου αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις εκπομπές του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ, αλλά και τους ρύπου της Motor Oil που δεν αξιοποιούνται για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου και συνθετικής μεθανόλης. Το ίδιο ισχύει και για το ανάλογο πρότζεκτ της τσιμεντοβιομηχανίας Holcim στην Κροατία, που επίσης «κλείδωσε» χρηματοδότηση από το Innovation Fund.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.