Χρονόμετρο

    Το πόρισμα αναφέρει μόνο παρατηρήσεις και όχι οικονομικές ατασθαλίες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η πρώην πρόεδρος του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» σχολιάζει το πόρισμα των ελεγκτών και παρουσιάζει τις θέσεις της για την εμπλοκή της Δικαιοσύνης

     

    Τις δικές της θέσεις για το θέμα που ανέκυψε με τη Δικαιοσύνη και την κατεπείγουσα προανάκριση που διέταξε την Παρασκευή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναφορικά με τη λειτουργία του ιδρύματος «Αγίας Μαρίνα δίνει μιλώντας στο «Χ» η πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Λίτσα Γιαννίση.

     

    Η κ. Γιαννίδη τονίζει ότι τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και όσοι εμπλέκονται με τη λειτουργία του ιδρύματος είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις, προφανώς στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή το πόρισμα του ελέγχου που είχαν διενεργήσει πριν από ένα χρόνο μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δυο υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καβάλας. Η κ. Γιαννίση υποστηρίζει σήμερα ότι μετά τις αρχικές εξηγήσεις που είχε δώσει πριν από ένα μήνα δεν έλαβε καμία νέα κλήση ώστε να προσκομίσει συμπληρωτικά στοιχεία.

     

    Στο δημοσίευμα του «Χ», στο φύλλο του Σαββάτου, είχε αναφερθεί ότι από το πόρισμα του ελέγχου που διεξήχθη από δύο δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας προκύπτουν μια σειρά αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν, δαπάνες για ανάθεση έργων χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, προμήθεια υλικών τα οποία στην πορεία εξαφανίστηκαν, προμήθεια πετρελαίου την μία ημέρα και δήλωση κλοπής την επομένη, δαπάνες χωρίς παραστατικά αλλά και καταβολή επιδομάτων σε υπαλλήλους που δεν προβλέπονταν να τα λαμβάνουν.

     

    «Είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2012», επισημαίνει η κ. Γιαννίση και συνεχίζει,  «ζητήσαμε ως διοίκηση να γίνει οικονομικός έλεγχος. Ο Δήμος Καβάλας έστειλε δύο υπαλλήλους και τον Οκτώβρη του 2012 βγήκε το πόρισμα. Αυτό έχει κατατεθεί και στην εισαγγελία και ανέφερε ότι ταμειακό πρόβλημα δεν υπάρχει, ούτε οικονομική ατασθαλία. Απλά, μετά τον οικονομικό έλεγχο είχαν 20 παρατηρήσεις για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο δήμος ως όφειλε κατέθεσε αυτό το πόρισμα στην εισαγγελία και τον Οκτώβρη του 2013 πήγαμε 15 άνθρωποι να καταθέσουμε τις εξηγήσεις μας στο δικαστήριο, μεταξύ αυτών και ο ένας υπάλληλος της διεύθυνσης Πρόνοιας του δήμου Καβάλας και μέλη διοικητικών συμβουλίων από το 2006 και μετά. Περιμένουμε αν ο εισαγγελέας το παραπέμψει σε δίκη ή αν θα μπει η υπόθεση στο αρχείο», είπε αρχικά η κ. Γιαννίση.

    Σχετικά με τα όσα αναφέρονταν στο πόρισμα – όπως για το πετρέλαιο που κλάπηκε –  που κατατέθηκε στην εισαγγελία μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε η κ. Γιαννίση

    σημειώνει: «Το πετρέλαιο είναι μια υπόθεση που έγινε εντός του 2012 και καλύφθηκε από το σύνολο του Τύπου, μιας κι εγώ η ίδια έκανα καταγγελία και μήνυση κατ’ αγνώστων. Το γεγονός αυτό δεν είναι μέσα στο πόρισμα του 2012. Για τις δαπάνες που δεν έχουν την έγκριση του δ.σ. απαντώ ότι ήταν μια επιχορήγηση 10.000 € που είχε δοθεί από το Κρατικό Λαχείο το 2009 μέσω της διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας. Έπρεπε να κοπεί τιμολόγιο, είχε περάσει από το συμβούλιο και τα καταθέσαμε στην εισαγγελία, ακόμη και την εξουσιοδότηση του οικονομικού διευθυντή που πήγε να πάρει τα χρήματα, καθώς και που διατέθηκαν τα λεφτά».

    Όσο για τα επιδόματα σε υπαλλήλους χωρίς να έχουν κατοχυρώσει σχετικό δικαίωμα, που αναφέρει το πόρισμα, η κ. Γιαννίση τόνισε ότι «πρόκειται για ένα επίδομα ισολογισμού που έπαιρνε ο οικονομικός διευθυντής και λογιστής πλέον του ιδρύματος. Έχουμε καταθέσει σχετικό έγγραφο από την Επιθεώρηση Εργασίας από το 1997, επίδομα το οποίο και δικαιούται. Υπήρχαν κι άλλες παρατηρήσεις, όπως για τους υψηλούς μισθούς, για τους οποίους όμως δεν έπρεπε να λογοδοτήσει το δ.σ., αλλά προέρχονται από το πώς αποδίδονται με τη γνωμοδότηση της Επιθ. Εργασίας. Ό,τι ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, ισχύει και για την Αγία Μαρίνα, ασχέτως αν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα».

    Σχετικά με το αν αιφνιδιάστηκε η ίδια από τη νέα κλήτευση, απάντησε: «Ίσως ο εισαγγελέας δεν έχει πεισθεί από τις εξηγήσεις επί των θεμάτων που σας ανέφερα, τις οποίες δώσαμε στις αρχές Οκτώβρη. Αυτή η υπόθεση τελείωσε τον προηγούμενο μήνα. Δεν έχω κληθεί για να δώσω καινούριες εξηγήσεις. Γιατί έρχεται κατ’ επείγουσα προανάκριση δεν το γνωρίζω. Θεωρώ ότι ίσως έγινε λάθος μεταφορά και στην εφημερίδα σας, υποπίπτοντας σε παραπληροφόρηση. Άλλωστε, με τέτοιο θόρυβο ζημιά παθαίνει το ίδιο το ίδρυμα».

    Η κ. Γιαννίση παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο ίδρυμα είναι δύσκολη και υπογράμμισε ότι θα είναι ντροπή για την καβαλιώτικη κοινωνία, αν επιτρέψει να βρεθούν στον δρόμο τα 27 παιδιά που τώρα φιλοξενούνται στην «Αγία Μαρίνα».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.