Χρονόμετρο

  Γενοκτονία των Ποντίων: Μεταφορά κατά δύο εβδομάδες λόγω Ευρωεκλογών

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μετάθεση στις 11/5 του εορτασμού μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

   

  Η Κυριακή 11 Μαΐου ορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου 1919.

  Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθιερωθεί με τον νόμο 2193/1994 ως ημέρα μνήμης και τα τελευταία 20 χρόνια τιμάται την πρώτη Κυριακή μετά τις 19/5.

  Ωστόσο, φέτος η ημέρα αυτή, η 25η Μαΐου, συμπίπτει με τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου η ημέρα εορτασμού μεταφέρθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 11/5.

  Χθες, εκπρόσωποι από όλα τα ποντιακά σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας βρέθηκαν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, όπου δόθηκαν οι τελευταίες διευκρινίσεις για το τελετουργικό της ημέρας.

  Στις 10 το πρωί της 11/5 θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κκ. Προκόπιου, ενώ την ομιλία θα εκφωνήσει η Μαριάννα Μουρατίδου, φοιτήτρια του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. και μέλος της Ένωσης Ποντίων Σπουδαστών.

  Ακολούθως, στις 11.30 π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ποντίων «ο Ακρίτας του Πόντου» στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον δήμαρχο Καβάλας, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ποντιακών οργανώσεων.

   

  Δ.Μ.

   

  ΣΥΣΚΕΨΗ-ΠΟΝΤΙΟΙ - ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ (2)


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.