Χρονόμετρο

  Από «κόσκινο» οι τραπεζικοί λογαριασμοί Καβαλιώτη πολιτικού

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

  Οι οικονομικοί ελεγκτές εικάζουν πως ο ύποπτος φυγάδευσε πολλά χρήματα στο εξωτερικό. Για διάφορα ποινικά αδικήματα ελέγχεται ο ίδιος κι η οικογένειά του

   

   

  Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού των φορολογικών αρχών έχει τεθεί Καβαλιώτης πολιτικός, με τις δικαστικές αρχές να έχουν ξεκινήσει εδώ κι αρκετούς μήνες, «σαφάρι» για τον έλεγχο των εισοδημάτων του παρελθόντων ετών.

   

  Η ανάλυση τραπεζικών συναλλαγών έδειξε ότι επί σειρά ετών, ο εν λόγω πολιτικός έστελνε εμβάσματα χιλιάδων ευρώ σε τράπεζα χώρας της ευρωζώνης, τα οποία αρχικά φάνηκαν νομότυπα, μια και το ύψος τους δεν μπορούσε να κινήσει υποψίες. Μετά, όμως από μια εκτεταμένη έρευνα, που ολοκληρώθηκε στα μέσα Γενάρη, φάνηκε ότι η συχνότητα των εμβασμάτων, σε συνδυασμό με το αθροιστικό ποσό που έφυγε στο εξωτερικό, ήταν στοιχεία επαρκή για να κάνουν οι διωκτικές αρχές «φύλλο και φτερό» τους λογαριασμούς του.

   

  Οι αρχές συγκρίνουν τα χρήματα που έστελνε ο πολιτικός στο εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος είχε σημαντικά εισοδήματα από το Δημόσιο, όχι όμως τόσο μεγάλα που να δικαιολογούν τέτοιο «αποθεματικό».

   

  Οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι και αφορούν σε μια σειρά συναλλαγών, όπως εισοδήματα από άλλες πηγές, πάγια έξοδα, πληρωμές φόρων και τραπεζικών δόσεων, ενώ μετά από εισήγηση των ελεγκτών, ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

   

  Φοροδιαφυγή ή «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

   

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν φορολογικές παραβάσεις, όπως φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, βρίσκονται ήδη στη διάθεση του εισαγγελέα, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ελεγκτές να υποπτεύονται ύπαρξη κι άλλων αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ακόμη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το ύψος των ελεγχόμενων συναλλαγών φαίνεται ότι οδηγεί σε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αν και εφόσον βέβαια, τα πορίσματα δείξουν ότι όντως τελέστηκαν εγκληματικές πράξεις.

   

  Στο στόχαστρο από χρόνια

   

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τοπική πολιτική σκηνή πριν από μερικά χρόνια, έχει μπει στο στόχαστρο των οικονομικών ελεγκτών εδώ κι αρκετούς μήνες, αν και οι έρευνες καθυστέρησαν σημαντικά.

   

  Καλά πληροφορημένες πηγές, μαρτυρούν ότι η παρέμβαση των ελεγκτών είναι προϊόν καταγγελίας (επώνυμης κατά πάσα πιθανότητα), με τους ελέγχους να ξεκινούν στα τέλη του 2014 και να εμφανίζουν σημαντική πρόοδο πολύ πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

   

  Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι και το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του πολιτικού καθώς και στενού οικογενειακού προσώπου του, όπως και ότι είναι θέμα ημερών η άσκηση των πρώτων διώξεων, χωρίς, όμως, ακόμη να επιβεβαιώνονται.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.