Χρονόμετρο

  Ποιος θυμάται τον Τηλέμαχο Τσιμιρίκα; Τον μικρό ήρωα από την Μεσορόπη που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει τα αδέρφια του από τις φλόγες

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 2012, πριν εννέα χρόνια ακριβώς σαν σήμερα, μία συγκλονιστική ιστορία έμελλε να γραφτεί στην Μεσορόπη Καβάλας με τραγικό πρωταγωνιστή τον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμιρίκα .Ο μικρός Τηλέμαχος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σώσει τα αδέρφια του από τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι των παππούδων του, εξαιτίας ξυλόσομπας, την ώρα που κοιμούνταν.

   

  Οι γονείς, οι παππούδες και κάποια από τα παιδιά της οικογένειας πρόλαβαν να βγουν. Τα δύο μικρότερα αδέρφια του Τηλέμαχου Τσιμιρίκα, ο 5χρονος Ανδρέας και ο 9χρονος Γεράσιμος όμως δεν είχαν βγει. «Τα παιδιά, τα παιδιά, δεν βγήκαν τα παιδιά», ούρλιαξε η μητέρα του, ενώ ο πατέρα του έτρεξε στην πόρτα και ο παππούς συνέχισε να ρίχνει νερό με λάστιχο. Τότε ο μικρός Τηλέμαχος με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, όρμηξε μέσα στο σπίτι που φλεγόταν για να φτάσει στον δεύτερο όροφο και να σώσει τα δύο αδέρφια του που είχαν εγκλωβιστεί.

   

  Δεν πρόλαβε όμως, ένα φλεγόμενο δοκάρι του στέρησε τη ζωή και τα όνειρα… Όταν η φωτιά έσβησε, οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς των τριών παιδιών. Ήταν 10 αδελφάκια, χάθηκαν τα τρία.

   

  Η Μεσορόπη Καβάλας  ένα ολόκληρο χωριό θρήνησε το 2012 για την τραγική αυτή ιστορία, το θάρρος και την αυτοθυσία του 15χρονου Τηλέμαχου Τσιμιρίκα.

   

  Ένα χρόνο μετά, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον μικρό-γενναίο ήρωα, Τηλέμαχος Τσιμιρίκα. «Ένα βραβείο δεν μπορεί να μειώσει τον μεγάλο μας ψυχικό πόνο για την απώλεια του Τηλέμαχου και των παιδιών μας. Αλλά παρ’όλα αυτά, αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη που το ίδρυμα αυτό αναγνωρίζει τη θυσία!» είπε η μητέρα του Τηλέμαχου, Ειρήνη Τσιμιρίκα. Μετά τη βράβευση, η κυρία Ειρήνη Τσιμιρίκα αναφερόμενη στον γιο της Τηλέμαχο, είπε: «Είχε πλούσια καρδιά, είχε μεγάλη προσφορά στον άνθρωπο. Άριστος μαθητής. Είχε όραμα ο Τηλέμαχος».


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.