Χρονόμετρο

  ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΑΝ: «Πλωτές γυναίκες» του Διαμαντή Αξιώτη

  Δημοσιεύτηκε στις

  Όμορφες, αγέρωχες, σχεδόν βασιλικές, σχεδιάζουν ένα κοσμοπολίτικο μέλλον με το βλέμμα στραμμένο προς το αμφιβόλου αίγλης παρελθόν τους. Παραμένουν ακίνητες ανάμεσα στην πικρή μυρωδιά της επεξεργασίας του καπνού που σκεπάζει τις βακχικές γιορτές εξαίσιων γυναικών και ισχυρών αρχόντων ενός τόπου που ακμάζει πλωτός και φωτεινός. Σπαταλούν αλόγιστα τον χρόνο, μέχρις ότου η ζωή τους τμηθεί από το απρόοπτο∙ εκείνη τη στροφή που επιφυλάσσει η μοίρα ή σκηνοθετεί η απόγνωση.

   

  Από τη στιγμή που ο Μιχαήλ έφερε τη συνταρακτική είδηση, το σπίτι αναστατώθηκε. Άναψε ο πολυέλαιος με τα δεκάδες γυάλινα δάκρυα, τα αμπαζούρ, οι εξωτερικοί γλόμποι. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το σπίτι είχε μετατραπεί σε φωταγωγημένο πλοίο, έτοιμο για αναχώρηση.

  Την πρώτη έκπληξη διαδέχθηκε η αμηχανία, τα ερωτηματικά παραχώρησαν τη θέση τους σε φωνούλες, γέλια και αναστεναγμούς. Ό,τι ακολούθησε, ήταν για τις αδελφές Δούκα, απλούστατα, συναρπαστικό. Αναρωτήθηκαν τι θα προσέφεραν στη Βασιλομήτορα και στην νεαρή Βασίλισσα. Αρχικά να κινούνται σπασμωδικά, χωρίς ίχνος ιεράρχησης. Δαντέλες, μουσελίνες, μεταξωτά και οργαντίνες άρχισαν να πετιούνται –ορισμένα με τις κρεμάστρες τους– παντού. Κατέβασαν από τα ράφια τις καπελιέρες και παρέταξαν τις κοσμηματοθήκες. Οι πολύχρωμες εσάρπες και τα τούλια που πετιόνταν στην τύχη, σκέπαζαν τις πρώτες επιλογές. Μοναδική ευκαιρία για τις γάτες του σπιτιού να τριφτούν στην ποικιλία των υφασμάτων και να ακονίσουν τα νύχια τους στις μεταλλικές κλωστές των κεντημάτων.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.