Χρονόμετρο

    Διεθνές εργαστήριο για την παραγωγή αρχαιολογικής γνώσης στο ψηφιακό περιβάλλον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ποιος «διαβάζει» το υλικό του παλίμψηστου μιας αρχαιολογικής έρευνας; Το ψηφιακό εργαλείο ή το ανθρώπινο μυαλό; Υπάρχει κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην αρχαιολογία και την τεχνολογία; Πώς διαμορφώνεται η αρχαιολογική πρακτική συνδυαστικά με την τεχνολογία, παράγοντας τελικά την πληροφορία;

     

    Μια εποχή όπου οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν διεισδύσει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και ερωτήματα σαν τα παραπάνω απασχολούν όλο και περισσότερο την επιστήμη της αρχαιολογίας, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο καλείται να δώσει απαντήσεις. Κι αν όχι άμεσα, τουλάχιστον να τις επεξεργαστεί μέσω δράσεων που υλοποιεί, όπως το διεθνές εκπαιδευτικό εργαστήριο αρχαιολογικής έρευνας πεδίου, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα (6 έως και 10 Νοεμβρίου) με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

     

    Το δίκτυο, που ονομάζεται ARKWORK, υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST «Αρχαιολογικές πρακτικές και παραγωγή της αρχαιολογικής γνώσης στο ψηφιακό περιβάλλον».

     

    «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί δίκτυα, τα οποία παρέχουν ένα κοινό θέμα, όπως εδώ την παραγωγή της αρχαιολογικής γνώσης σε ψηφιακό περιβάλλον. Κάποιος που έχει την ιδέα -στη δική μας περίπτωση ο καθητηγής Isto Huvila του πανεπιστημίου της Ουψάλα- επικοινωνεί με έναν δικό του στενό συνεργάτη και η επικοινωνία συνεχίζεται. Έτσι, μπαίνουν οι πρώτες χώρες (κάθε χώρα έχει δυο εκπροσώπους) και στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει το δίκτυο και γίνεται πιο γνωστό, εντάσσονται περισσότερες» δήλωσε η Δωρίνα Μουλλού, Δρ. αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

     

    Στο συγκεκριμένο δίκτυο έχουν ενταχθεί έως τώρα 29 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έως το 2020, που διαρκεί το πρόγραμμα, μπορούν να αυξηθούν. «Θέλουμε να γίνει αυτό», τόνισε η κ. Μουλλού για το δίκτυο, που λειτουργεί ως «ένας ζωντανός οργανισμός», όπως είπε χαρακτηριστικά.

     

    Το σημαντικό για τη χώρα μας, είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό των εργασιών του δικτύου (συγκεκριμένα της μίας από τις τέσσερις ομάδες εργασίας που το αποτελούν), με το εκπαιδευτικό εργαστήριο να «ανοίγει» σε 27 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και νέους αρχαιολόγους από την Αυστρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Φιλανδία και την Ελλάδα.

     

    Παράλληλα, θα δώσουν το «παρών» εγνωσμένου κύρους ερευνητές και καθηγητές από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ελλάδα.

     

    Στόχος της συνάντησης είναι η κατανόηση του τρόπου παραγωγής, αλλά και του τρόπου χρήσης και διαχείρισης της αρχαιολογικής γνώσης στη σύγχρονη -ψηφιακή- εποχή. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εννοήσουν την αρχαιολογία ως επιστήμη και πρακτική, να σκεφθούν τις επιπτώσεις -θετικές και αρνητικές- της χρήσης των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην έρευνα πεδίου και εν τέλει να αναστοχαστούν, εάν και πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν την αρχαιολογική έρευνα.

     

    «Εάν, όπως γενικώς είναι αποδεκτό, οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν τον κόσμο, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αρχαιολογία; Τι μπορούμε να μάθουμε από τους δρόμους που ακολουθούνται για την εφαρμογή και τη χρήση των διαφόρων εργαλείων που χρησιμοποιούμε; Σε ποιο βαθμό αυτά τα εργαλεία και οι πληροφορίες στις οποίες μας παρέχουν πρόσβαση, πράγματι αλλάζουν το αντικείμενο; Εν ολίγοις ο στόχος (σσ αυτού του εκπαιδευτικού εργαστηρίου) είναι να ξεφύγουμε από την απευθείας αποδοχή της αλλαγής και να σκεφτούμε τη φύση αυτής της αλλαγής, τη θεωρία και την πράξη πίσω από την αρχαιολογική πληροφορική και να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε βιώσιμες κατευθύνσεις για το μέλλον», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στο κείμενό της που διαβάστηκε από την κ. Μουλλού.

     

    Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα συσταθούν ομάδες εργασίας στις οποίες το αντικείμενο μελέτης θα καλύπτει διάφορα γνωστικά πεδία αρχαιολογικής έρευνας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, θα συζητήσουν με αρχαιολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα το ειδικό αυτό αντικείμενο.

     

    Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στο δίκτυο, όπως ο καθηγητής Κωστής Δάλλας από το πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η Δρ. Αγιάτις Μπενάρδου από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ο Colin Wallace από το πανεπιστήμιο του Βατερλώ στον Καναδά και η Δρ. Antonia Davidovic από τη Γερμανία.

     

    Ελένη Μάρκου

    ΑΠΕ ΜΠΕ


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.