Χρονόμετρο

  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ – Θα φτάσουν στον πρωθυπουργό

  Δημοσιεύτηκε στις

   Αποφασισμένες να παλέψουν και να συγκρουστούν με τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι Ενώσεις Καταναλωτών όλης της χώρας, οι οποίες θα καταθέσουν αύριο το πρωί όλες τις υπογραφές που συγκέντρωσαν, είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα και σχετίζονται με την άρνηση στην άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

  Αυτό δήλωσε χθες στο «Χ» η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας Κατερίνα Γεροστεργίου, επισημαίνοντας ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας Ενώσεων συνεχίζει να είναι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

  «Οι Ενώσεις Καταναλωτών εμμένουν στις θέσεις τους για πλήρη προστασία των ακινήτων, που είναι οι περιουσίες των πολιτών. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, όμως συνεχίζουμε τη συγκέντρωση υπογραφών, τις οποίες θα καταθέσουμε στον πρωθυπουργό στις 5 Δεκεμβρίου. Η κινητοποίηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, μια και οι ηλεκτρονικές υπογραφές ξεπερνάνε τις 120.000, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και πολλές χιλιάδες χειρόγραφα. Πιέζουμε και θα το κάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πάγια θέση μας είναι να παραταθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών με πλήρη προστασία γι’ ακόμη τρία χρόνια, όπως ισχύει έως σήμερα».

  Στον «αέρα» όσοι δεν προσέφυγαν στον νόμο 3869 σε περίπτωση άρσης

   Η πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ. Καβάλας στις δηλώσεις της στο «Χ» σημείωσε ότι τα νεότερα θα έρθουν μετά τις 20 του μήνα, υπογραμμίζοντας πως «αν υπάρξει ενδεχόμενη άρση πλειστηριασμού, καλύπτονται μόνο όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο 3869, με τον οποίο προστατεύεται η πρώτη τους κατοικία. Για όλους τους άλλους, που δεν μπορούν να ενταχθούν, όπως είναι οι έμποροι, μένουν στον “αέρα” όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και τα καταστήματά τους. Παρακολουθούμε πολύ στενά το θέμα και περισσότερα θα μάθουμε στη συνάντηση, όπου θα επιδοθούν οι υπογραφές που συγκεντρώσαμε. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας μας, όπου στην κορυφή θα είναι το συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα υπάρχει κάτι δεδομένο, αφού τελειώνει η προθεσμία παράτασης των πλειστηριασμών», κατέληξε η Κ. Γεροστεργίου.

  Τροπολογία για πλειστηριασμούς κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

  Παράταση της προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σε distress funds, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

  «Υπάρχει ο κίνδυνος τα ‘κόκκινα’ δάνεια να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων στο εξωτερικό, με τους οποίους δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, στη συνέχεια, ότι «το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς». Όπως είπε «χρειάζεται άμεση και ξεκάθαρη λύση» και ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει, άμεσα, τροπολογία σχετικά με το θέμα, «ώστε να απαγορευτεί η μεταβίβαση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στα κερδοσκοπικά funds και να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας».

  Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο σκέλη: πρώτον, παρατείνει την προθεσμία αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και, δεύτερον, απαγορεύει απολύτως την άμεση ή έμμεση μεταβίβαση δανείων και αλληλόχρεων που συνήφθησαν μεταξύ Ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.