Χρονόμετρο

    Παρουσιάστηκαν τα πιάτα της Καβάλας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Συνεργασία αντιπεριφέρειας-εστιατόρων για την καθιέρωση και αναγνώριση των πιάτων της περιοχής – Αρχ. Γρανάς: «Ανάγκη για πιάτα με brand name»

     

     

    Σε κεντρική ταβέρνα (στο Απίκο), στα παλιά ψαράδικα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η παρουσίαση των επονομαζόμενων «Πιάτων της Καβάλας», ένας θεσμός που εισάγει νέα ήθη και έθιμα στο τουριστικό προϊόν της πόλης, τον γαστρονομικό τουρισμό.

    Τα πιάτα που παρουσιάστηκαν ήταν το μυδοπίλαφο, η σαρδέλα, ο γαλέος αχνιστός, καθώς και ένα νέο πιάτο-πρόταση των δύο σχολών σεφ που υπάρχουν στην Καβάλα, το σουβλάκι μαριναρισμένο με μέλι, αρωματικά βότανα, περασμένο σε ξυλάκι από δεντρολίβανο, ενώ από την περιοχή των Φιλίππων προτάθηκαν τα μαγειρευτά σαλιγκάρια.

     

    Μ. Κωνσταντινίδης: «Η Καβάλα να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό»

    Ο πρόεδρος των εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας, Μάκης Κωνσταντινίδης, με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε: «Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, για την ανάδειξη του τουρισμού στην πόλη μας, αλλά και για την κατοχύρωση κάποιων πιάτων που παρουσιάζουμε στην Καβάλα. Δίνουμε βάση σε αυτά ως αιχμή για να γίνει η Καβάλα ένας γαστρονομικός προορισμός. Παρέχουμε καλής ποιότητας φαγητό και πρέπει να προβληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι ίδιοι οι τουρίστες που μας επισκέπτονται. Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την φορολογία, με τον αντικαπνιστικό νόμο, την Α.Ε.Π.Ι., με τα χρέη μας στον Ο.Α.Ε.Ε. Τα προσπερνάμε όλα, καθώς θέλουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας. Ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Έγινε το πρώτο βήμα, Περιφέρεια και δήμος, πρέπει να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε αυτά τα πιάτα σε τουριστικούς οδηγούς, να τα κατοχυρώσουμε και στη συνέχεια να καθιερωθούν».

     

    Αρχ. Γρανάς: «Πιάτα με brand name»

    Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, υπογράμμισε ότι «σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν καθιερωθεί πιάτα πριν από πολλά χρόνια. Πήραμε αυτή την ιδέα και μετά από συζήτηση με τους επαγγελματίες, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ορισμένα πιάτα που θα χαρακτηρίζουν την περιοχή μας. Η προσπάθεια άρχισε πριν δυο χρόνια και είχε ανταπόκριση από όλους τους επαγγελματίες. Τα τοπικά προϊόντα μας είναι εξαιρετικά και οι επαγγελματίες έχουν δυνατότητα να παρασκευάζουν αυτές τις νοστιμιές, ώστε να αποκτήσουμε πιάτα με brand name».

    ΠΙΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ (2) ΠΙΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ (3)

     

     

     

     

    Γ. Γερομάρκος: «Το 40% των εξόδων των τουριστών διατίθεται στη γαστρονομία»

    Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Γιώργος Γερομάρκος υπογράμμισε: «Η γαστρονομία ανήκει στην έξυπνη ανάπτυξη. Χωρίς ιδιαίτερα κεφάλαια, με σωστό σχεδιασμό και καλή οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε κάτι που δυστυχώς στην χώρα μας είναι σε εμβρυακή ηλικία. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο τουρίστας επισκέπτεται μια περιοχή και για τη γαστρονομία της σε ποσοστό 44%. Το 40% των εξόδων ενός τουρίστα πηγαίνει στη γαστρονομία και αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικά έσοδα είναι αυτά για τους επαγγελματίες της περιοχής μας. Ως Περιφέρεια είμαστε σχεδόν έτοιμοι, προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. και το Σ.Ε.Τ.Ε., να προωθήσουμε αυτά τα πιάτα, ώστε να είναι γνωστά και κατοχυρωμένα, να τα μάθουν οι επισκέπτες για το τι θα βρουν στην περιοχή μας».

    Ο συνεργάτης του Αρχ. Γρανά, Κώστας Παπαδόπουλος, συμπλήρωσε ότι επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. της Γαλλίας και της συμμετοχής καβαλιώτικης αντιπροσωπείας σε ένα δρώμενο γαστρονομικού τουρισμού, ενώ σε συνδυασμό με την αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με τη Λιόν, πρόκειται να φιλοξενηθεί ένα fun trip τον προσεχή Ιούνιο, προσανατολισμένο, πέρα από τις ομορφιές της πόλης, και στον γαστριμαργικό τομέα.

    Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσε και ο Καβαλιώτης master chef, Νίκος Φωτιάδης, σεφ στην Τράπεζα της Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.